Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Matky nesouhlasí s neurologem Stránským. Mobily dětem neškodí, tvrdí

kog 7.  2.  2020
Také vám přijde, že někteří rodiče jsou odborníky na všechno? Ať už jde o očkování, kojení, nebo aktuálně třeba na koronavirus? Naposledy se některé matky rozhodly rozporovat názory (podložené několika výzkumy) uznávaného neurologa Martina Stránského.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na webových stránkách Maminka.cz jsme nedávno zveřejnili rozhovor s neurologem Martinem Stránským, ve kterém hovoří o tom, jak moderní technologie ovlivňují mozky našich dětí. Ve zkratce tu říká, že mobilní telefony malým dětem vůbec nepatří do ruky: "Žádné dítě by nemělo mít mobil vůbec. Ani jedna studie nikde ve světě neprokázala, že by to vedlo k čemukoli dobrému," říká Stránský. 

Jenže veřejnost a hlavně matky si myslí něco jiného. Doporučení odborníka a výzkumy nadnárodních organizací, jako jsou Světová zdravotnická organizace anebo Americká pediatrická akademie, zpochybňují nebo rozporují.

 "To je jako s vajíčkama! Prvně se nedoporučovalo je jíst, pak doporučovalo. Já to podporuju a děti, které hrají hry, kde se mluví anglicky, mají skvělé výsledky ve škole v jazycích! A nemám pocit, že by nemluvily nebo se neuměly vyjádřit," tvrdí Kateřina na Facebooku Maminka.cz. Nebyla jediná, článek vzbudil velkou pozornost a na sociálních sítích ho sdílelo množství lidí. 

Neurolog Stránský: Děti by vůbec neměly mít mobily! Jsou kvůli nim hloupější

Další diskutující argumentuje tím, že v devadesátých letech děti také neběhaly jen po venku, ale koukaly na americké seriály: "Souhlasím, ale je prostě taková doba. Jde kupředu a mobil k ní patří. Stejně jako za našeho dětství byl děsnej strašák televize. Pokud není dítě na mobilu, tabletu, počítači 10 hodin denně, tak prostě k životu už tahle elektronika patří," říká Lenka. 

Dobu, kterou má dítě trávit s mobilem nebo tabletem v ruce, vůbec rodiče řeší. Podle odborníků by malé děti neměly mít přístup k obrazovce vůbec, školáci tak maximálně hodinu denně. Postupem času maximálně dvě hodiny denně a pouze se supervizí, to znamená pod dohledem rodičů nebo učitelů. 

Televize a tablet: Malé děti potřebují limit. Chvíli a dost!

"Mám syna který chodí do první třídy a vlastní telefon nemá. Ale je pravda, že když si půjčí můj, tak tři hodiny v kuse do toho vejrá. Bohužel, ale je to tak," přiznala se další čtenářka v diskuzi na sociálních sítích. A hned schytala od ostatních, že je to především problém její, jakožto jeho matky. "On sice čas tráví u telefonu, ale on se na telefonu učí," obhajuje se. "Doplňující cvičení máme přímo od paní učitelky. Dokonce s tím pracují i ve škole," dodává. 

Mnozí si myslí, že musíme jít s dobou. "Nevím, ale bez PC a mobilu se v dnešní době neobejdete. Technika vládne světu. Za našich let jsme je sice neměli, ale dnes je jiná doba. Pořád jsme na tom dobře. Jeďte do Japonska nebo Koreje, kde každý pracuje v softwarové firmě nebo s telefony, ty už jsou na tom odkojeni," myslí si Tereza. 

Batole a YouTube: Tohle všechno byste si měli ohlídat

Na druhou stranu, velká část diskutujících s názorem neurologa Stránského souhlasí. "Je vědecky dokázáno, že mobil škodí inteligenci dětí, nicméně líní rodiče to nechtějí přiznat, neboť tak mají od dítěte klid a pokoj. Měli si radši pořídit kočku nebo křečka," myslí si jedna z diskutujících. 

Podle názoru některých čtenářů nezáleží na době, ale na tom, jak se dětem rodiče věnují. "Souhlasím a je mi jedno, zda je taková nebo maková doba, tohle nepatří malým dětem do ruky. Ano, dají se tam hrát naučné hry a tak, ale stejně tak jsou i různé časopisy a tak," tvrdí Monika. "Nebude to jen o telefonech. Když se dětem nevěnují rodiče, je to horší," uzavírá diskuzi Kristina. 

Co myslíte vy? A jak řešíte používání mobilů a tabletů u vás v rodině? Napište nám do diskuze. Váš názor nás zajímá. 

Používání mobilů může u dětí způsobit krátkozrakost, varují oční lékaři
Jaká je příčina opožděného vývoje řeči u dětí? Budete se divit!
Témata: Kojení, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Vaše příběhy, Rodiče, seriály, Tablet, Kristina, Japonsko, Telefon, Nesouhlas, Kristin, Stránský, Maminka, Lenka, Korea, Koronavirus, Děti, Facebook Maminka, Matka, Neurolog, Mobil, Tablety na Heureka.cz