InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Soudní spor o pozemky v píseckých kasárnách se táhne

PÍSEK – S lokalitou bývalých Žižkových kasáren v Písku má město velké plány. Smutný příběh slibů zahraničních developerů skončil až v soudních síních, kam dospěly několikaleté spory o vlastnictví a nájem ploch a budov.

 

Spory se vedly o jižní část kasáren, kterou vlastnila izraelská firma Žižkov center. Když nesplnila to, co slíbila, přistoupilo město k právní kličce a poukázalo na to, že kupní smlouva je neplatná, protože úřad pochybil při zveřejňování záměru na úřední desce. Tehdy tato taktika radnici vyšla a pozemky získalo zpět. Radnice současně dala najevo, že k odpovědnosti za chybu žádného úředníka hnát nebude.

Už tehdy probíhala bitva advokátních kanceláří a objevovaly se pokusy o průtahy, když například právní zástupce developera Karel Volf namítl podjatost všech soudců Okresního soudu v Písku, kteří podle něj v Písku žijí a pracují a mohli by mít v budoucnu z kasáren nějaký užitek. Krajský soud tehdy námitce nevyhověl.

Podobě se táhne soudní spor o nájem pozemků v severní části lokality, kde město využívá stejné taktiky. Než se stačil spor dořešit, nájemní smlouva izraelské společnosti Terabet vypršela. Soud sice pokračuje, ale poslední dvě jednání byla zrušena a odročena.

Místostarostka Písku Petra Trambová (Pro Písek), která vede pracovní skupinu pro zastavění kasáren, popisuje, že soudními spory se přípravný tým nezaobírá. „Podstatné pro přípravu studie je skutečnost, že vlastníky pozemků je město Písek, tak je to i zapsáno v katastru nemovitostí a město tedy může se svým majetkem disponovat," říká Trambová.

Zmiňuje, že soud odložil jednání nařízené původně na 2. prosince i na 24. ledna. „Důvodem odročení je podle vyrozumění soudu náš podnět k tomu, aby bylo žalobci odejmuto osvobození od soudních poplatků. Soud zvažuje, zda existují důvody pro to, aby bylo osvobození od poplatků společnosti Terabet odňato. Jestliže soud osvobození od soudních poplatků odejme, bude muset společnost Terabet soudní poplatek za podání žaloby uhradit. V případě jeho neuhrazení bude řízení zastaveno," vysvětluje místostarostka.

Potvrzuje, že i když nájemní smlouva už není platná, město musí v soudních sporech pokračovat, protože ke smírnému řešení nedošlo. „A jen soud může učinit rozhodnutí," dodává. Redakce požádala o vyjádření i advokátní kancelář Karla Volfa, která však nekomunikuje. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace