HISTORICKÝ KALENDÁŘ: 7.2.1550 – Papežem se stává Julius III. aneb Láska prochází...

HISTORICKÝ KALENDÁŘ: 7.2.1550 – Papežem se stává Julius III. aneb Láska prochází adoptivním synovceem

 

Před 470 lety byl italský kardinál Giovanni Maria Ciocchi del Monte zvolen papežem a přijal jméno Julius III. Během své vlády inicioval několik reforem a díky Krvavé Marii se mu podařilo na čas vrátit Anglii mezi katolické monarchie. Proslul ale především jako papež, který kázal vodu, ale pil víno.

Julius III. si s pravidly církve prostě příliš hlavu nelámal. Když byl ještě kardinálem, poznal se v Parmě s čtrnáctiletým žebrákem, kterého si velmi oblíbil. Dokonce přiměl svého bratra, aby ho adoptovat a učinil z chlapce Innocenza Ciocchiho Del Monte.

Ihned poté, co se stal Julius papežem, nechal svého adoptivního synovce, ačkoli nevzdělaného a negramotného, povýšit na kardinála a poskytl mu značné majetky.

Innocenzo pochopitelně nebyl dobrý správce, ale o to oddanější byl v papežské posteli. Tedy aspoň podle zpráv, které máme například od benátského velvyslance a francouzského básníka, který svůj skeptický pohled na papeže Julia dokonce zvěčnil v sonetech. Jeho sbírka nese příznačné jméno Les regrets, Nářky.

I dnes by vztah šedesátiletého muže s čtrnáctiletých chlapcem zřejmě vzbudil více než rozpaky. Ale v době striktního zákazu homosexuálních vztahů vyznívá chování samotného papeže obzvláště pokrytecky. Zvláště když několik posledních let svého života strávil ve své pompézní vile, na kterou spotřeboval většinu papežského rozpočtu.

Co říkáte na tohohle výtečníka? Já osobně si říkám, že můžeme být všichni rádi, že v čele katolické církve je někdo jako František.

 

Připravuje: Honza BOBEK, Thinking Gentleman

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře