The Capitals: Litevští profesionálové terčem čínských agentů na stránce LinkedIn

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 

///

SEVER

VILNIUS

Hrozba z Číny a Ruska. Litevské zpravodajské agentury zveřejnily každoroční zprávu shrnující národní rizika a výzvy roku 2019. Report upozorňuje, že litevští profesionálové jsou terčem čínských agentů, kteří se na stránce LinkedIn vydávají za zaměstnavatele. Zpráva zároveň varuje ty, kteří cestují do ruského Kaliningradu a Petrohradu na základě nově vydaných víz, že si mají dát pozor na to, že se je někdo může snažit zrekrutovat. Více zde nebo zde přináší litevské veřejnoprávní médium LRT.

///

ZÁPAD

BERLÍN

Předseda FDP čelí hlasování o důvěře. Uprostřed poprasku ohledně volby předsedy spolkové republiky Durynsko se federální předseda Svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner rozhodl požádat o hlasování o důvěře ve svůj kabinet. Mělo by k němu dojít v pátek 7. února při příležitosti výjimečné schůze představenstva strany.

Lindner oznámil svůj záměr potom, co přesvědčil nově zvoleného předsedu Durynska za FDP Thomase Kemmericha, jehož mandát se opíral o hlasy krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD), aby rezignoval. Podle svých slov by totiž „nebyl schopen pokračovat jako předseda strany, kdyby se byť jen regionální odnož FDP pokusila o spolupráci s AfD nebo by přijala jejich podporu.“ (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

///

VÍDEŇ

Hlavní rakouský ropný koncert usiluje o zelenou image. OMV, největší rakouská ropná a plynárenská společnost, kterou třetinově vlastní stát, zveřejnila své podnikatelské výsledky za rok 2019. V předchozích letech při té příležitosti vyzdvihovala ambiciózní budoucnost sektoru ropy a plynu. Nyní však tomu bylo jinak – výkonný ředitel společnosti Rainer Seele se letos zaměřil na otázku klimatické změny s tím, že společnost „dlouhodobě hledá způsob, jak přispět k nízkoemisní budoucnosti“. Představil rovněž novou jednotku OMV nazvanou „Nová energetická řešení“, která se bude zabývat solárními parky, vodíkem a recyklací plastů na syntetickou ropu. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

///

BRUSEL

Kontroverzní návštěva. Zatímco hlavní budapešťskou událostí mělo být slavnostní uzavření výstavy s vlámskými mistry, pozornosti se dočkala schůzka vlámského premiéra Jana Jambona s maďarským premiérem Viktorem Orbánem naplánovaná na příští týden. Ta se stala terčem kritiky ze strany belgické opozice, která se obává, že by schůzka mohla vyslat špatný signál. „Premiérovým záměrem je navázat kontakty, které by se Vlámsku hodily,“ vysvětlila důvod schůzky kancelář předsedy vlády. Přestože je Budapešť pod tlakem kvůli porušování principů právního státu, tak za schůzkou podle kanceláře „není předpojatý nebo ideologický zájem“. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

///

DUBLIN

Premiér útočí. Lídr Fine Gael a premiér Leo Varadkar zkritizoval republikánskou stranu Sinn Féin v otázce daní a klimatické změny. Podle pondělního průzkumu deníku Irish Times se před nadcházejícími volbami republikáni těší největší podpoře.

„Je zvláštní setkávat se s lidmi, co chtějí volit stranu Sinn Fein, protože podporují nižší daně,“ prohlásil včera s tím, že Sinn Fein „oponuje uhlíkové dani“. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)

///

JIH

MADRID

Španělsko-katalánský dialog. Španělský premiér Pedro Sánchez a katalánský prezident Quim Torra se ve čtvrtek 6. února dohodli na započetí bilaterálních a konstruktivních jednání ještě tento měsíc. Cílem by mělo být řešení „politického konfliktu“ v Katalánsku, jak situaci nazývá separatista Torra. Sánchez uvedl, že je připraven s Torrou otevřít „upřímný, poctivý a transparentní“ dialog s tím, že budou respektovány hranice stanovené ústavou. (EuroEFE)

///

ŘÍM

Zavřeno kvůli koronaviru. Nový koronavirus může ohrozit italsko-americkou automobilku Fiat Chrysler, jedna z evropských montoven by se totiž mohla do dvou týdnů uzavřít kvůli nedostatku dílů od čínských firem. (Gerardo Fortuna)

///

ATHÉNY

Diskuse o snížení cílů rozpočtového přebytku. Evropský komisař pro hospodářství Paolo Gentiloni ve čtvrtek řekl, že je připravený začít diskutovat o snížení cílů rozpočtového přebytku od roku 2021. Více informací u Athénsko-makedonské zpravodajské agentury.

///

VISEGRÁD

PRAHA

Musíme udělat vše proto, abychom změnili návrh rozpočtu. „Klíčový pro nás je příští evropský rozpočet. Ten zkrátka navrhli tak, že se nám to vůbec nelíbí. Musíme udělat všechno pro to, abychom ho změnili,“ řekl premiér Andrej Babiš na včerejší konferenci v Bratislavě.

Babiš také obhajoval pozici menších členských států EU a argumentoval tím, že EU netvoří jen Francie a Německo. „My máme ten největší potenciál, protože naši lidé jsou pracovití. Nejsme ve Francii, kde mají zkrácený týden,“ uvedl Babiš. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

///

BRATISLAVA

Europol vypovídá v případu vraždy Kuciaka. Soudní znalci přes digitální technologie z agentury Europol ve čtvrtek (6. února) vypovídali o své analýze zakódované komunikace přes aplikaci Threema, která byla získána z telefonů osob obviněných z vraždy novináře Kuciaka. Podle dostupných informací je tato komunikace jedním z hlavních pojítek Mariána Kočnera s vraždou. Během líčení nesměla být přítomna média. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

///

BUDAPEŠŤ

Uzavření hraničního přechodu kvůli migračnímu toku. Skupina několika stovek migrantů mířících do EU se zastavila na hraničním přechodu Kelebia-Tompa mezi Srbskem a Maďarskem, který maďarské orgány uzavřely. Informovala o tom ve čtvrtek zpravodajská agentura MTI. Početná skupina, mezi nimiž se nacházejí i děti, si postavila na noc stany. Zpravodajství označuje skupinu jako „migrační pochod“ a „migrační karavana“. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

Zablokování společného ustanovení EU. Maďarský ministr zahraničí a obchodu Péter Szijártó vyjádřil nesouhlas s ustanovením EU, které oponuje mírovému plánu USA pro Blízký východ. Informoval o tom deník Jerusalem Post. EU v ustanovení varuje, že je připravena reagovat na případný vznik nezávislé Palestiny. Takovému postoji však odporuje Maďarsko a také Rakousko a několik dalších členských zemí včetně Česka. Podle prohlášení maďarského ministra by americký mírový plán z minulého týdne zajistil mír a stabilitu v regionu v dlouhodobém horizontu. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr, Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

///

BALKÁN

LUBLAŇ

Patová situace přetrvává. Prezident Borut Pahor má za sebou první kolo konzultací s parlamentními stranami. Nyní si nechá čas na rozmyšlenou a pokud nenajde vhodné řešení, budou potřeba další jednání. V současné době je NSi (EPP) a SMC (RE) pro novou vládu, zatímco SD (S&D) a Levica (radikální levice), stejně tak jako dvě třetiny voličů, by podpořili předčasné volby. Podle nového průzkumu se SDS (EPP) těší největší podpoře 18,2 %, za ní je LMŠ (RE) se 16,3 %. Následuje SD a Levica se 7,9 %. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

SOFIE

Zelená dohoda pro Evropu, problém pro Bulharsko? Pro Bulharsko je Zelená dohoda pro Evropu velký problém, řekl premiér Bojko Borisov po jednání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem v Bruselu. Dodal, že v Bulharsku pochází 60 % elektřiny z uhelných elektráren. Borisov dále uvedl, že podle zástupců Unie by Bulharsko mohlo problém vyřešit do roku 2027 za pomoci 14 miliard euro z příštího evropského rozpočtu. (dnevnik.bg)

///

ZÁHŘEB

Protesty proti územnímu plánu. Před budovou magistrátu města Záhřeb se sešli hlasití protestující proti změně územního plánu chorvatského hlavního města, který byl v tu chvíli zástupci města projednáván. Skandující demonstranti označili starostu města Milana Bandiće za „zloděje“. Ze stran opozice se zase ozvala kritika vládní Chorvatské demokratické unie (HDZ), která je obviňována ze spolupráce s Bandićem. (Karla Junicic | EURACTIV.hr)

///

BĚLEHRAD

Brusel chce pevnější vztahy se západním Balkánem. Eurokomisař pro rozšiřování Olivér Várhelyi během své návštěvy Bělehradu uvedl, že navržená revize pravidel přístupového procesu EU má upevnit vztahy se zeměmi západního Balkánu. „Chci zlepšit ten proces tak, aby alespoň jedna ze zemí tohoto regionu byla na konci mého mandátu připravena vstoupit do EU. Je to můj osobní cíl,“ uvedl Várhelyi. (EURACTIV.rs)

///

PRIŠTINA 

EU může odblokovat dialog mezi Kosovem a Srbskem. „V tuto chvíli může EU nabídnout Bělehradu a Prištině mnohem víc než USA. USA mají vliv na Prištinu a bez nich by bylo těžké dosáhnout dohody, EU má ale mechanismy a zdroje. A EU se může mnohem více zapojit do dialogu,“ prohlásil srbský ministr obchodu Rasim Ljajić. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

TIRANA

Albánie nebude brečet u evropských dveří. Pro agenturu AFP to uvedl premiér Edi Rama s tím, že Albánie by měla dělat to, co je třeba, bez ohledu na rozhodnutí Bruselu.

Země se snaží splnit podmínky pro zahájení přístupových rozhovorů již od roku 2016, dveře do EU ale zůstávají zavřené. Podle zprávy o pokroku z roku 2019 se země stále potýká s vysokou mírou korupce. Rama ale namítá, že Albánie pro otevření přístupových rozhovorů udělala mnohem více, než kterákoli jiná země. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář