V Bratislavě přistálo čínské nákladní letadlo, posádka nesmí vystoupit

Na bratislavském Štefánikově letišti dnes ráno přistálo čínské nákladní letadlo ze Šanghaje, které v souvislosti s epidemií nového koronaviru v Číně přiletělo vyzvednout zásilku zdravotnického materiálu. ČTK o tom informovala mluvčí letiště Veronika Ševčíková. Slovenské úřady předem udělily dopravci povolení ke komerčnímu letu pod podmínkou, že posádka letadla na největším letišti v zemi pod Tatrami s výjimkou splnění příslušných předpisů neopustí stroj.

Letadlo přepraví do Pekingu roušky, ochranné rukavice a brýle. Zaměstnanci letiště musejí při kontaktu s posádkou používat ochranné pomůcky. Ševčíková popřela informace některých slovenských médií, že čínské letadlo nezískalo souhlas k přistání na nedalekém vídeňském letišti.

Čínský dopravce dříve v tomto týdnu požádal Bratislavu o možnost naložit zdravotnický materiál od konsorcia slovenských firem, které o pomoc požádalo vedení jednoho z čínských měst.

Dopravce původně navrhoval, aby sedmičlenná posádka mohla povinnou bezpečnostní přestávku strávit v hotelu blízko letiště. To ovšem slovenské úřady odmítly. Podle dřívějšího vyjádření ministra dopravy Arpáda Érseka pouze pilot může v souladu s předpisy vystoupit z letadla a zkontrolovat ho.

Z vyjádření premiéra Petera Pellegriniho vyplynulo, že s ohledem na potřebnou délku přistávací dráhy a techniku nutnou k naložení nákladu nebylo možné nabídnout dopravci některé z vojenských letišť.

Slovensko na rozdíl od jiných zemí nemá přímé pravidelné letecké spojení s Čínou. Řada světových leteckých společností lety do pevninské Číny kvůli epidemii již pozastavila. Česká vláda schválila zákaz přímých letů mezi Čínou a Českem, který bude platit od 9. února do odvolání.

Související

Andrej Danko

Šéf SNS Danko odjel od nehody v Bratislavě. Opozice ho chce odvolat

Místopředseda slovenské Národní rady a předseda Slovenské národní strany Andrej Danko ve čtvrtek večer havaroval v Bratislavě. Z místa nehody ujel. Na sociální síti v pátek přiznal, že k nehodě došlo. V případě potřeby je připraven uhradit způsobenou škodu. 

Více souvisejících

Bratislava letadla, letectví Peter Pellegrini Čína Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy