Hlavní obsah

Radním ČT se může stát hokejista Šlégr nebo moderátor Xaver Veselý

Česká televize (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Poslanci zvolili osmnáct kandidátů do Rady České televize a šest kandidátů do Rady Českého rozhlasu. Hnutí ANO, KSČM a ČSSD si do výběru podle informací Seznamu prosadila šestnáct kandidátů. Z kandidátů opozičních stran uspěli jen dva.

Článek

Na pátečním jednání poslanci z volebního výboru vybrali uchazeče pro Radu České televize a Českého rozhlasu. Z nich pak bude sněmovní plénum vybírat konkrétní radní – šest pro televizi a dva pro rozhlas.

Favoritem na člena Rady České televize je olympijský hokejista Jiří Šlégr. Pro zajímavost – litvínovský hokejový klub, kterému Šlégr šéfuje, v minulém týdnu místo interpelací navštívil premiér Andrej Babiš a přislíbil mu příspěvek na půlmiliardovou investici.

Zvoleným kandidátem je také moderátor Luboš Xaver Veselý, podle zdrojů ze Sněmovny ale nemá velké šance projít finální volbou až do Rady. „Veselý se na devadesát procent nedostane do finální šestky, šéf hnutí ANO nám to několikrát řekl na klubu,“ řekl Seznamu člen hnutí ANO.

ANO si spolu s ČSSD a KSČM prosadilo šestnáct kandidátů. „Opozičním stranám nechaly pouze dva kandidáty, jeden je pro SPD a druhý pro všechny zbývající strany,“ řekl Seznamu poslanec z hnutí ANO, který si nepřál být jmenován.

Kandidátem SPD je Petr Jedinák, který je asistentem poslance za SPD Radka Rozvorala. Podle poslance za STAN Petra Gazdíka je velmi nevhodné, aby člověk přímo spjatý s politickou stranou dohlížel na nezávislost ČT. Z tohoto důvodu se členem Rady nesmí stát žádný funkcionář politické strany.

Zvolený byl i favorit opozičních stran Michal Klíma, který působí v Nadačním fondu nezávislé žurnalistiky a dříve působil na vrcholných pozicích v mediálním domě Economia. Do osmnáctky se vešel i Roman Bradáč, který dříve působil v České televizi a v roce 2013 byl půl roku generálním ředitelem TV Barrandov.

Šanci na dohlížení na Českou televizi má i Marek Hladký, spolumajitel společnosti Televize Velká Morava, s.r.o. Firma je v likvidaci a v roce 2017 a 2018 nezveřejnila účetní uzávěrky, čímž porušila rejstříkový zákon i zákon o účetnictví. Hladký měl v minulosti také exekuci, což potvrdil i Seznamu. „Měl jsem exekuci, ale vše bylo hned vyřízeno a splaceno, nikomu nic nedlužím,“ uvedl kandidát do Rady České televize.

Poslanci do užšího výběru zvolili také Hanu Lipovskou, spolupracovnici Institutu Václava Klause. Lipovská v minulosti uvedla, že veřejnoprávní televize by se mohla zrušit, neboť její pořady by mohly běžet i v komerční televizi. Podle informací Seznamu Lipovská připravuje Institut svobody a demokracie s Janou Bobošíkovou.

Zvolen do užšího výběru byl i expert na drogovou závislost a kandidát ČSSD Ivan Douda, děkan FAMU Zdeněk Holý nebo bývalý děkan Národohospodářské fakulty VŠE Jiří Schwarz. Rovněž prošla i Eva Hubková, která pracuje v oddělení správy majetku České pošty, ekonom Vladimír Pikora nebo novinář Pavel Matocha.

ANO prosadilo i kandidáta Stanislava Staňka, který působí ve výboru pro audit Raiffeisenbank a dříve působil jako partner ve společnosti Deloitte. Postoupil i Gabriel Švejda, rektor Filmové akademie Miroslava Ondříčka.

První volbou prošel také další kandidát ANO Pavel Kysilka, bývalý ředitel České spořitelny a viceguvernér ČNB. V současné době působí jako předsedy dozorčí rady Českých drah. Podle informací Seznamu ale nemá být zvolen radním.

Do Rady ČRo může jít historik nebo jazykovědkyně

Do volby dvou nových členů Rady Českého rozhlasu nominoval volební výbor šest lidí. Je mezi nimi ředitel Národního muzea Michal Lukeš a historik Jaroslav Šebek. Místo v Radě může obhájit její nynější předsedkyně Hana Dohnálková.

Dalšími kandidáty, kteří do sněmovní volby podle informací ČTK postoupili, jsou jazykovědkyně Markéta Pravdová, galerista Marek Pokorný a ředitelka českého výboru Židovského národního fondu Zoša Vyoralová. Volba se uskuteční na březnové schůzi dolní komory.

Reklama

Doporučované