ZSSK zaměstná pod Tatrami asistenty vlakvedoucího. Budou mírnit napětí

Dopravní asistentky a průvodčí ZSSK. Pramen: ZSSKDopravní asistentky a průvodčí ZSSK. Pramen: ZSSK

Železničná spoločnost Slovensko (ZSSK) spouští v regionu Poprad – Kežmarok – Stará Ľubovňa dva projekty, které mají mírnit napětí ve

Železničná spoločnost Slovensko (ZSSK) spouští v regionu Poprad – Kežmarok – Stará Ľubovňa dva projekty, které mají mírnit napětí ve vlacích. Vlakovému personálu budou nově k ruce dopravní asistenti z řad dobrovolníků, z nichž někteří se mohou posléze stát zaměstnanci drah na nově zřízené pozici asistent vlakvedoucího.

„Vysoká míra koncentrace zákazníků pocházejících z prostředí generační chudoby vyžaduje specifický přístup nejen k cestujícím, ale také k zaměstnancům. Jednoznačným cílem iniciativy je pozitivní rozvíjet vztahy mezi zaměstnanci ZSSK a cestujícími s aktivní participací zúčastněných stran, což přispěje k prevenci a boji proti radikalizaci a extremismu,“ napsala ZSSK v tiskové zprávě.

Podle šéfa ZSSK Filipa Hlubockého jde o hledání pozitivní formy spolupráce tam, kde jiní hledají represi. „Jsme přesvědčeni, že spolupráce, vzájemné pochopení a respekt umožní všem stranám dlouhodobé zlepšení situace a možná nám později pomohou najít i nové kolegy,“ uvedl Filip Hlubocký.

Projekt dobrovolných dopravních asistentů (DOPAS) byl spuštěn v únoru, v březnu pak na něj naváže projekt Dej šanci, v rámci kterého chce ZSSK získat 12 nových zaměstnanců na pozici asistenta vlakvedoucího. Ti se mají rekrutovat z dlouhodobě nezaměstnaných, podmínkou je například znalost romštiny či motivace k práci s obyvateli odloučených lokalit. Projekt Dej šanci je z velké části podporován z prostředků operačního programu Lidské zdroje.

„Iniciativy, které umí snižovat napětí ve společnosti, jsou dnes důležitější než kdykoliv předtím. Proto oceňuji úsilí ZSSK vytvořit nástroj, od kterého si slibuje větší komfort cestujících, méně konfliktů a napětí, ale i vytvoření možností pro místní romské komunity,“ uvedl Ábel Ravasz, zmocněnec slovenské vlády pro romské komunity.

Tagy dopravní asistenti Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
124 komentářů