Litovli dominuje radniční věž

Litovelská radnice s radniční věž se nachází uprostřed západní fronty náměstí. Radniční věž  vysoká 65,4 metrů je jednou z dominant města. Je veřejnosti přístupná, výstup na ochoz (33,5 m) zajišťuje Turistické informační centrum. Součástí výstupu i je prohlídka pokojíku hlásného (33,5 m). Věž stojí přímo na jednom z ramen řeky Moravy a je tak nejvyšší věží na řece Moravě.

Radniční věž

Původně královské město Litovel se v roce 1450 stalo poddanským městem a jeho majitelé páni z Vlašimi zde měli svoji rezidenci. V čele náměstí Přemysla Otakara stojí výstavná stavba, původně sídlo rychtáře, pak panské sídlo a od poloviny 16. století radnice. Budova byla mnohokrát přestavována v pozdně gotickém, renesančním a barokním stylu. Současnou podobu má radnice od přestavby v 70. letech 19. století a po rekonstrukci z 90. let 20. století. Radniční věž – jedna z dominant města – byla vystavěna koncem 15. století. Přímo pod ní protéká rameno řeky Moravy zvané Nečíz, proto se o ní říká, že se jedná o nejvyšší věž na Moravě.

Pohled z věže

Nalevo od věže se nachází vlastní radnice, sídlí zde městský úřad a starosta. Napravo bývaly masné a chlebové krámy, kasárna, okresní úřad a naposledy základní škola pro zrakově postižené, která je od září 2012 přestěhovaná do Olomouce.

Vstupní portál

Portál původního panského domu, dnes tvořící vchod ze dvora. Jde o druhotně osazený pískovcový portál s erbem Vlašímů (dvě supí hlavy), který nese letopočet 1489. Ve vestibulu renesanční reliéfní deska z 15. století se znakem města a andílky, kteří mají netradičně přirození. Zlí jazykové tvrdí, že se jedná o důkaz nemravnosti Jana Šembery z Boskovic, Litovelského pána.

Reliéf na radnici

Městská radniční věž je devítipodlažní, rozměry věže u její paty dosahují 7,2 x 8,7 m. Přízemní vstup do věže se nachází mimo prostor náměstí na jeho západní straně.

Pohled z věže

Po zdolání 174 schodů čeká návštěvníky nádherná vyhlídka do širokého okolí. Vidět můžete např. zámek Nové Zámky, tři kostely v Chudobíně, kostel Nanebevzetí Panny Marie v Cholině, Velký Kosíř – hanácký Mont Blanc, Olomouc, Svatý Kopeček, Šternberk, Praděd, Bradlo, zámek Úsov a další. Zajímavostí výstupu je nově prohlídka pokojíku hlásného.  Jeho nejdůležitější úlohou bylo hlídat město před nebezpečím, zejména před požáry. Ty oznamoval ve dne vyvěšením červeného praporu, v noci lampy, na tu stranu, z níž nebezpečí ohně přicházelo a k tomu troubil poplach. Hlásný musel být hudebně vzdělaný, jeho povinností bylo hrát na nějaký nástroj v městské kapele. Současně vyučoval hru na různé hudební nástroje.


Podle : web města Litovel
            Fišera Zdeněk, Encyklopedie městských věží v Čechách, na Moravě a ve Slezsku II.díl

(lh,turistickélisty,foto město Litovel)

PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...