V Litoměřicích začal seriál školních fór Zdravého města
Foto: Václav Sedlák
Zajímavosti

Litoměřice - Po Valašských Kloboukách a Chrudimi začal seriál Školních fór Zdravá města také v Litoměřicích. Jako první se ve čtvrtek sešli zástupci všech tříd 2. stupně na ZŠ U stadionu.

Fórum moderovala učitelka českého jazyka Eliška Peterková a na jeho průběh se přišli podívat předseda rady Národní sítě Zdravá města ČR Petr Hermann a koordinátorka Zdravé město Litoměřice Irena Vodičková.

Během dopoledne žáci v užších kolektivech nejprve určili problémy a naopak vyzdvihli pozitiva, se kterými se ve škole setkávají. Žáci si pochvalovali například zlepšení kvality jídla ve školní jídelně, možnost využití venkovní učebny či přínosu projektových dnů pro výuku. V druhé části fóra hlasováním negativa seřadili do desetibodového žebříčku. Patrně jako ve většině škol i tamní žáci ještě nestrávili závěry tzv. pamlskou vyhlášky, proto se na prvním místě na jejich fóru ocitl zájem o obnovu automatu na nápoje a svačinky. Automat se stal prioritou téměř u poloviny žáků fóra. „Stává se, že někteří z nás si během dne nevystačí se svačinou, kterou dostaneme z domova, nabídka z automatu by nás mohla uspokojit,“ vysvětloval mluvčí jedné skupiny. Žáci upozornili na malou kapacitu sociálního zařízení u jídelny, na poruchovost projektorů v některých třídách, na zastaralé vybavení šaten 1. stupně či chybějící papírové ručníky ve třídách.

V druhé části fóra reagoval na jeho výsledky zástupce ředitele Radek Pluhař. Vysvětlil, proč byl často porouchaný automat odstraněn. „Známe výsledky průzkumu mezi žáky na českých školách, že produkty, které by neodporovaly vyhlášce, nejsou u dětí příliš populární, a automat by se tak i u nás stal pro provozovatele nerentabilní. Na další upozornění vzešlá z fóra se zaměříme a zařadíme je podle finančních možností do plánu oprav a modernizace vybavení školy. Když vás něco zaujme a bude trápit, nemusíte čekat na další fórum, stačí, když problém sepíšete a předáte vedení školy,“ uvedl Radek Pluhař. Ten žákům také zmínil, že některé fórem nastíněné problémy by se mohly řešit lepším přístupem a chováním spolužáků. U některých mohou pomoci i rodiče.

Prostřednictvím Mladých a Školních fór se Národní síť Zdravých měst ČR snaží povzbuzovat mladou generaci k aktivnímu zapojení do otázek kvality života a rozvoje. Nejedná se o diskusi k předem připraveným námětům nebo dokumentům, ale o formu komunitního projednávání. „Cílem fór je získat co nejširší zpětnou vazbu od mladé generace, náměty ke zlepšení škol, ale zejména také jejich města. Snažíme se ukázat, že mladí lidé mohou rozhodovat o dalším rozvoji a svojí aktivitou mnoho změnit. Pro mne jsou fóra studnicí dobrých nápadů, z kterých čerpám pro svou práci a zkušenosti předávám dál. Na této škole mě překvapilo, že náměty do fóra dávají už i žáci 1. stupně,“ dodal Petr Hermann, který v závěru fóra spolu s Irenou Vodičkovou prezentovali před účastníky aktivity v rámci Zdravého města Litoměřice.

Seriál Školních fór v Litoměřicích pokračuje dnes na ZŠ Masarykova, příští týden na ZŠ Havlíčkova, ZŠ Lingua Universal a ZŠ Na Valech, 17. února pak na ZŠ Boženy Němcové a následující den na ZŠ Ladova.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru