Joe Walsh vzdal kampaň proti Trumpovi: Republikáni nejsou strana, ale kult

Bývalý kongresman Joe Walsh, který se proti prezidentovi Donaldu Trumpovi ucházel o prezidentskou nominaci republikánů, svou kampaň ukončil. Oznámil to v pořadu New Day televize CNN, kde řekl, že Trumpa sice nedokáže zastavit ve stranických primárkách, učiní ale vše pro to, aby v listopadu zabránil jeho znovuzvolení do Bílého domu.

"Končím kampaň, ale náš boj proti Trumpově kultu teprve začíná," napsal na twitteru Walsh, který prezidenta a jeho příznivce kritizuje.

I’m suspending my campaign, but our fight against the Cult of Trump is just getting started. I’m committed to doing everything I can to defeat Trump and his enablers this November. I can’t do it alone. Join me at https://t.co/d40HA9h2Kz.

— Joe Walsh (@WalshFreedom) February 7, 2020

"Není to strana. Je to kult. Nemůže být poražen v republikánských primárkách, tak už není důvod, abych se jich já, nebo jakýkoli jiných uchazeč, účastnil," řekl v rozhovoru se CNN.

Walshova kandidatura proti Trumpovi byla považována za symbolickou, neboť republikánský šéf Bílého domu má v nominačním procesu strany neotřesitelnou pozici. To prokázaly i pondělní stranická shromáždění republikánů v Iowě, kde se pro Trumpa vyslovilo 97,1 procenta straníků, čímž si podle portálu The Green Papers zajistil 39 ze 40 republikánských delegátů.

Zbývajícího delegáta získal někdejší guvernér státu Massachusetts Bill Weld, který obdržel 1,3 procenta hlasů. Walshe v pondělí podpořilo 1,1 procenta straníků.

Walsh v minulosti ve Sněmovně reprezentantů zastupoval stát Illinois, později byl rozhlasovým moderátorem. Je představitelem konzervativního republikánského hnutí Tea Party. Spolustraníka Trumpa zpočátku podporoval, později ale řekl, že je hrubián, který není způsobilý zastávat úřad prezidenta USA.

Související

Více souvisejících

Joe Walsh (kongresman) Donald Trump Prezident USA USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy