Vědci vyvinuli nový test k určení koronaviru v lidském těle, pomohli jim Češi

Čeští vědci se podíleli na vývoji nového testu, který určuje, zda je člověk nakažený wuchanským koronavirem. Novou soupravu vyvinula švédská společnost TATAA Biocenter spolu s českým Biotechnologickým ústavem Akademie věd a maltskou nemocnicí Saint James Hospital. Test již používají právě v maltské nemocnici a projevil o něj zájem i Mezinárodní červený kříž.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 16:23 7. 2. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Technik testuje vzorky na koronavirus

Technik testuje vzorky na koronavirus | Foto: cnsphoto | Zdroj: Reuters

Vědci vyvíjeli nový test na základě veřejné mezinárodní databáze GISAID, která shromažďuje informace o virech chřipky a souvisejících klinických a epidemiologických údajích lidí, ptáků a dalších živočichů.

Zbytek Číny je na tom lépe, veřejnost zůstává optimistická, říkají o koronaviru Češi žijící v Šanghaji

Číst článek

Nová metoda je pro použití v Číně zatím drahá. „Testovací souprava bude použita jako odrazový můstek neboli reference pro vývoj a validaci levných testů, nyní se žádá o profinancování,“ řekl Mikael Kubista, vedoucí Laboratoře genové exprese Biotechnologického ústavu Akademie věd České republiky.

Koronaviry způsobují respirační onemocnění u zvířat a lidí a způsobují nachlazení a kašel, dýchací potíže a teploty. První prokázaný výskyt nového typu koronaviru v čínském Wu-chanu se potvrdil před zhruba třemi měsíci, jeho šíření se dosud nepodařilo zastavit.

Stavba nemocnic

Novým typem koronaviru 2019-nCoV se v Číně nakazilo již 31 161 lidí a ke čtvrtečnímu večeru nemoci podlehlo 636 nakažených. Ve čtvrtek zemřel i čínský doktor Li Wen-lianga, který se snažil jako první o novém typu koronaviru informovat už během loňského prosince. 

Onemocnění se začalo šířit z čínského města Wu-chan. Vedení státu již postavilo dvě nemocnice o celkové kapacitě 2500 lůžek. Mnozí obyvatelé měst se stavbami nesouhlasí, protože se bojí, že se jejich města stanou novými centry léčby nakažených pacientů a zároveň zónami, v nichž se koronavirus nekontrolovatelně šíří. 

vtk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme