Nejlepší znalosti o přírodě a lesnictví mají žáci a studenti z přerovského gymnázia Jakuba Škody

V kategoriích mladších i starších žáků zvítězili v regionálním kole mezinárodní soutěže o přírodě YPEF 2020. V překladu Mladí lidé v evropských lesích. První regionální kolo se tohoto v pořadí už devátého ročníku konalo v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku.

Účastníci soutěže YPEF 2020 v Lipníku nad Bečvou

Slavnostními fanfárami zahájili soutěž trubači vojenských lesů a statků. Letos do jejich divize dorazily na tři desítky žáků a studentů z celého regionu. „Letošní účast je podstatně hojnější než v předešlých letech, ačkoli nám do toho zasáhla nemoc a dvě skupinky musely zůstat doma v posteli,“ je to říká lesní pedagožka Romana Klevarová.

YPEF - Young People in European Forests (mladí lidé v evropských lesích)

YPEF je znalostní soutěž zaměřena na žáky a studenty všech základních a středních škol. Cílem této soutěže, která má své kořeny u polských lesníků, je zlepšit povědomí zejména mládeže, ale i celé společnosti, o významu lesů a zdůraznit význam lesnictví v současné době. Jedná se o mezinárodní soutěž, do které jsou aktivně zapojeny lesnické instituce z cca 10 zemí Evropy.

„Je to jakási osvěta, propagace lesnictví. Děti se budou dívat na les a přírodu se základními vědomostmi,“ vysvětluje poslání celé soutěže ředitel lipenských vojenských lesů a statků Jaroslav Nerad. První částí soutěže bylo vyplnění několikastránkového vědomostního testu. „Je tady celkem dvacet otázek, u každé z nich jsou tři možnosti, jednu z nich musí vybrat. Je to takové všestranné,“ přibližuje Klevarová.

Trojice tří kluků studentů Gymnázia Jakuba Škody z Přerova má v tuto chvíli už tužky položené, test je vyplněný. „Bylo to těžké, ale většinou jsme se shodli,“ říkají studenti. V praktické části soutěže pro ně další z pořadatelů Antonín Mičan připravil několik typicky lesnických předmětů. „Za úkol mají popsat to, co vidí, pojmenovat to a případně přiřadit latinské názvy,“ přibližuje Mičan.

Prvenství v kategoriích mladších i starších žáků nakonec patřilo studentům z přerovského gymnázia Jakuba Škody. Postupují tak do dalšího kola, které se bude konat v dubnu v Hranicích.

autor: kra
Spustit audio