Pátek , 19. 04. 2024

Rostislav

Jóga v tropech. Utečte před všední šedí do teplých exotických krajů

Meditace pod palmami, za zvuku vln oceánu a s pohledem na sluncem zalitou hladinu. Láká vás jóga v tropech? Máme tipy, kam vyrazit!
Jóga v tropech. Utečte před všední šedí do teplých exotických krajů
zdroj: 123RF.com

07. 02. 2020

Pozdrav vycházejícímu slunci nad třpytícím se oceánem. Meditace za zvuku mořských vln. Uvolňující procházky palmovými háji. Kokosová voda a spousty exotického ovoce. Potřebujete dovolenou pro tělo i mysl? Přesně to nabízí jóga v tropech. Vydejte se za ní do teplých krajin. Spojit dovolenou s cvičením jógy je stále víc a víc populární.

Tomuto typu pobytu se říká yoga retreat. Zahrnuje cvičení jógy, meditaci, zdravé stravování a další wellness a v posledních letech se stal vysoce vyhledávaným. Zúčastnit se můžete organizovaného jógového pobytu, či si udělat svůj vlastní.

Dnes už existuje spousta resortů, které nabízejí tento typ rekreace, nebo k němu poskytující vhodné prostředí. Lidé za jógovými pobyty vyrážejí celoročně, zvláště ale v zimních měsících, kdy pomáhají k načerpání energie. Nejpopulárnější destinace k praktikování jógy jsou proto v krajích s krásnou přírodou a celoročně příjemným klimatem. Kam jinam za jógou vyrazit, než tam odkud pochází a kde má největší tradici – do Asie.

Jóga v tropech. Utečte před všední šedí do teplých exotických krajů
zdroj: 123RF.com

Jógový ráj jménem Bali

Světově proslulá krása indonéského ostrova Bali přímo vybízí k regeneračním pobytům. Rajské pláže s bílým i sopečným pískem, palmové háje, vodopády a divoká příroda plná tropické vegetace. Právě to poskytuje jedinečnou příležitost všechno vypustit a soustředit se jen na kultivaci svého těla a duše prostřednictvím jógy.

Na ostrově Bali žije převážná část indonéské hinduistické menšiny. Právě proto se Bali stalo vyhledávanou destinací pro takzvaný spirituální turismus. Turisté zde vedle praktikování jógy navštěvují chrámy, tradiční lázně nebo centra holistické medicíny.

Klíčovou destinací jógy na Bali je město Ubud. Jógová studia lze však dnes již najít i v menších vesnicích či přímo na plážích na jihu ostrova. Zakládají je tu jak místní, tak zahraniční jogíni, kteří se na mystickém Bali rozhodli usadit. Vedle jógy lze balijskou kulturu objevovat i prostřednictvím tradiční obřadů či kurzů tance nebo vaření.

K TÉMATU  Psaní rukou mizí z našich životů. Dobrovolně se děláme chudší

Ať už se rozhodnete zúčastnit se organizovaného jóga pobytu, nebo prostě jen vyrazíte na Bali na dovolenou, při které se budete sami soustředit na jógu a wellness, příležitostí zde najdete nepřeberné množství. Cvičit samozřejmě můžete na plážích i v hotelu. Spousta hotelů jako Anantara Seminyak Bali Resort k tomu poskytuje ideální zázemí.

Za jógou do Thajska

Thajsko je v oblasti wellness již zavedenou destinací. Tuto pověst mu vydobyly především tradiční thajské masáže. Svůj význam má však i z hlediska jógy. Stalo se oblíbeným mezi jogíny všech úrovní a společně s Indií je to místo, kam se nejčastěji jezdí pravidelně vzdělávat lektoři jógy.

Tato jihovýchodní země uchvacuje nejen svou tropickou přírodou a plážemi jako z katalogu. Turisty, především ty toužící po spirituálním zážitku, sem lákají též významné památky buddhistického světa. Vyhledávaná je i zdravá thajská kuchyně, která se díky množství ovoce, zeleniny a koření skvěle hodí právě k regenerační dovolené.

Hlavními centry jógy v Thajsku jsou Bangkok, Chiang Mai a ostrovy, zvláště pak Koh Phangan s živou jogínskou komunitou i populární Koh Samui. Pokud se za jógou vypravíte právě do Thajska, stojí za to vyzkoušet i thajskou jógovou masáž, kombinaci thajské masáže s klasickou jógou, kdy masér cvičícímu asistuje a pomáhá jeho tělo protahovat do jednotlivých jógových pozic.

Maledivy – jóga uprostřed Indického oceánu

Pestrá kultura Malediv je výsledkem mísících se vlivů okolních zemí. Právě z nedaleké Indie, kolébky jógy, se tato forma cvičení a duchovní praktiky na odlehlé ostrovy dostala.

Maledivy tvoří spousta malinkých ostrovů s překrásnými plážemi omývanými azurovými vodami Indického oceánu. O soukromí tu rozhodně není nouze. Právě takové prostředí vytváří dobré podmínky k tomu, odtrhnut se od okolního světa a soustředit se jen na sebe a na svou regeneraci.

K TÉMATU  Jak zlepšit cíleně své fyzické i psychické zdraví? Zkuste následující rady a výsledky se dostaví! Kdy a čím začít?

Prvotřídní zázemí k vaší dovolené zajistí luxusní bungalovy přímo na vodě, díky kterým jsou Maledivy vyhledávané. Rezorty jako Sun Island Resort & Spa poskytují špičkové služby, krásné prostředí a postarají se o vaše nezapomenutelné spirituální zážitky, jako třeba cvičení jógy při západu slunce nad Indickým oceánem.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Převleč si ty mokré plavky. Také vás to štvalo jako malou? Něco pravdy na tom ale je, mokré plavky nebo sezení na studené zemi a další věci mohou zánět močových cest pěkně urychlit.
Zatímco k vánočnímu hodování neodmyslitelně patří cukroví, vaječný koňak, svařák, smažený kapr, řízky, chlebíčky a spousta jiných dobrot, naše tělo už si tuhle smršť tolik neužívá. Připravte se na vánoční svátky s předstihem a posilněte svá játra.
Rozlití kávy na košili není nikdy příjemné, zvláště pokud už tak jdete do práce pozdě. Ale jakmile budete vědět, jaké metody odstraňování skvrn použít, budou pro vás takové situace hračka. Skvrny nemají šanci!
Hledáte ten nejlepší šampon právě pro váš typ vlasů? A ráda byste našla kondicionér, který nebude pokožku hlavy zbytečně mastit? Pak bude nejlepší, když si veškeré ingredience do šamponu a kondicionéru vyberete sama podle vlastní potřeby.
Ložnice - místo ničím nerušeného klidu. Také je to naše útočiště či oáza, kde můžeme odpočívat. Ať už je pro vás ložnice čímkoli, je důležité, aby vám byla sympatická a abyste se v ní cítili příjemně.
Možná jste ve svém malém bytě naprosto spokojení a víc prostoru momentálně nepotřebujete. Proč ho ale aspoň zdánlivě trochu nezvětšit, aby nevypadal příliš stísněně? Pomocí snadných triků bude váš byt hned působit, jako kdyby měl o třetinu větší rozlohu.
Deprese a úzkosti jsou dnes běžné jevy, se kterými se potýkáme. Zatímco někdo k těmto stavům sklouzne z důvodu špatného rodinného zázemí, jiný se do depresí dostane z důvodu až příliš velké snahy uspět. A někdy - někdy je na vině takzvaná obsedantně-kompulzivní porucha. O co konkrétně jde?
I když si v době neutichající rýmy myslíme, že se nám nemůže nic horšího stát, existuje celá spousta daleko vážnějších onemocnění, které nám dokážou život obrátit doslova naruby. Jednou z nich je rakovina – nemoc, která je obrovským náporem na psychiku.
Nakupování na internetu se stalo pomyslným trendem. Zejména v době panující pandemie a karantény se i ti, kteří nakupování v e-shopech zatracovali, k tomuto kroku svolili. Neměli najednou na výběr, ostatně nakonec nově nabytou zkušenost dál používali v praxi. To poté vedlo k trhání rekordů v tržbách internetových prodejen, což je trend, který i nadále pokračuje. Pokud i vy patříte mezi vášnivé on-line kupující, pozor si dejte na podvodné e-shopy.
Snubní prsten je považován za žílu lásky. Nevěsta a ženich si je vzájemně nasazují při svatebním obřadu, jako symbol spojení, věrnosti a lásky. Také by se dal vnímat, jako symbol „vlastnictví”. Prstýnek dává ostatním jasně najevo, že dotyčná osoba není k mání, že už jeho nebo její srdce patří někomu jinému. Jejich symbolika se v průběhu staletí vyvíjela a stále vyvíjí v závislosti na tradicích a kultuře.
Módní trendy na nás útočí ze všech stran. Ne vždy je ale tak jednoduché si s nimi poradit. Víte, jak je uchopit?
Už je to pár týdnů, co se v naší domácnosti zabydlela nádherná kudlanka. Velký zelený brouk, který je v Česku stále běžnější. I my ho na konci léta na své zahradě našli a jelikož děti byly naprosto nadšené, umístili jsme kudlanku do velkého akvária. Dodnes nás nepřestává fascinovat.

Výběr článků

Máte toho v práci moc a o víkendu se nevzmůžete na víc než vyprat, uvařit oběd a uklidit? Zkuste si udělat trochu času pro sebe, aktivně si odpočinout a zažít něco nového. Nechte děti u babičky a s partnerem si vyjeďte na Jižní Moravu. Tento kouzelný kraj je ideálním místem pro to vydat se na cestu za ochutnáváním vína a sportem na kolech. Co všechno tedy můžete na Jižní Moravě během víkendu zažít?
Dříve pro nás bylo psaní rukou stejnou samozřejmostí jako dýchání. V posledních letech se ovšem k psaní rukou dostaneme poprvé a naposledy na základní a střední škole. Pak plynule přecházíme k počítačům a tabletům. Že v tom nevidíte žádný problém? Bohužel jich ale pár nezanedbatelných vyvstává.
Je běžné, že má dnes téměř každá domácnost vlastní tiskárnu. Platí ale také, že na tisk dokumentů do školy, do práce nebo vstupenek do divadla opravdu nepotřebujete nějakou zvlášť kvalitní tiskárnu a bezchybný tisk. Vyplatí se proto kupovat levné neoriginální tonery nebo je to hazard s životností vaší tiskárny?

Nepřehlédněte

Čas prázdnin a dovolených je přímo balzámem pro duši i pro tělo. Ne už tak pro pleť - sluneční paprsky, UV záření, horko, slaná a chlorovaná voda můžou pleť hodně dehydratovat. Víme, jak vypadat skvěle celé toto období. Klíčovým pomocníkem jsou pleťové masky.
Mikrovlnná trouba je skvělý pomocník v každé domácnosti, ale i v kuchyňkách v zaměstnání. Novější modely dokonce odbourávají tradiční neduhy mikrovlnek, které při ohřívání polévky ohřály jen talíř nebo misku a část pokrmu, zatímco ve středu zůstala úplně studená část. A s trochou cviku v nich ohřejete i knedlíky nebo maso tak, aby jídlo chutnalo jako čerstvě uvaření. Přesto existují potraviny, které do mikrovlnky prostě nepatří. Po ohřátí mohou být dokonce zdraví škodlivé.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek