Miloš Nesvadba: Neuvěřitelné! Slaví 95! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Miloš Nesvadba: Neuvěřitelné! Slaví 95!

Milošovy kresby byly vždycky optimistické.
Milošovy kresby byly vždycky optimistické. (Foto Aha! – Karel Kopáč, archiv M. Nesvadby)

Prince ze země Zacházejícího slunce z Pyšné princezny čekají 17. dubna neuvěřitelné 95. narozeniny. Na natáčení legendární pohádky Miloš Nesvadba (94) stále vzpomíná. „První role je první role,“ říká herec a ilustrátor, který je emeritním a zároveň nejstarším žijícím členem Národního divadla.

Do angažmá ND nastoupil v roce 1948 spolu s Lubou Skořepovou (†93). Zažil tady největší a nejslavnější bardy. A naposledy tu stál na jevišti se svou životní o dva roky starší souputnicí Lubou při derniéře Revizora v červnu 2014. Když Skořepová v roce 2016 zemřela, převzal po ní štafetu místního doyena.

„Manžel je na tom fyzicky stále dobře. Nedávno musel podstoupit drobný zákrok, tak mu dělali všechna možná vyšetření. Třeba krevní obraz má úplně fantastický,“ prozradila na něho kostýmní výtvarnice Jaroslava Nesvadbová (87). Miloš si ještě vyrazí rád do divadla, hlavně do vinohradského, které má nejblíž svému bydlišti. Samozřejmě už jen jako divák.

„Ale malovat už nemůžu,“ posteskl si Nesvadba. Ruce mu už tolik neslouží. Stihl ale za život namalovat tisíce obrázků nejen pro děti, kterým se věnoval přednostně. Ilustroval hodně knih, některé i sám napsal a taky udělat portréty všem kolegům ze zlaté kapličky. „Však taky na lidi z divadla vzpomíná nejvíc. To víte, v tom jeho věku už ledacos zapomene, ale na doby v Národním myslí stále,“ dodala manželka s pochopením.

Vášeň na papíře

Evička a pejsek Monoklíčekka, komiks Chytří psíci jezevčíci v časopise Čtyřlístek, kocour Damián. To jsou oblíbené postavičky z dětství několika generací. Autorem není nikdo jiný než Miloš Nesvadba. Dokonce coby „Pan malíř“ vystupoval v televizních pořadech pro děti se Štěpánkou Haničincovou. Pro nejmenší ilustroval přes 50 knížek, vyšlo mu mnoho omalovánek. Stál u zrodu Mateřídoušky, Ohníčku a také humoristického časopisu Dikobraz.

Dojatý Miloš Nesvadba na pohřbu Skořepové (†93): Budu plakat...

Video se připravuje ...



Přečtěte si
hufnagll
8. 2. 2020 • 12:20

Pan Miloš Nesvatba je snad už posledním žijícím hercem z filmu o Švejkovy,Poslušně hlásím

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.