Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

‚Jako bychom ten virus vyzařovali.‘ Rusové sdílí své zážitky ze sibiřské karantény na sociálních sítích

Svět

  5:00
Ťumeň (Rusko) - Více než 140 Rusů evakuovaných z čínského města Wu-chan se nyní nachází v sanatoriu na Sibiři, hlídaném příslušníky ruské národní gardy. Lidé, kteří tu musí strávit 14 dní v izolaci, si krátí chvíli sdílením zážitků z karantény na sociálních sítích.Třeba na TikToku se tak objevují fotografie jídel či videa cviků, díky nimž se udržují v kondici.

Zdravotnický personál se setkává s lidmi evakuovanými ruským vojenským letadlem na letišti u města Tyumen v Rusku. foto: AP/Maxim Slutsky

„Mé zdraví je v pořádku díky cvičení,“ vtipkuje model Pavel Lichman, když na internetu sdílí video se sérií cviků v pokoji sanatoria na Sibiři. Na sociální sítě dává on i další „uvěznění“ lidé fotografie jídla, takzvané Q&A (otázky a odpovědi) ze sezení z pokojů, kde primárně odpovídají na dotazy jiných uživatelů nebo záběry ubikací, v nichž budou následující dva týdny trávit v karanténě.

Opustíš pokoj, strávíš tu další dva týdny

Lichman sdělil britskému deníku The Guardian, že lidé v izolaci musí zůstávat ve svých pokojích, aby se nedostali do kontaktu s ostatními. „Neopouštíme své místnosti, lékaři nám nosí jídlo, měří nám teplotu, dělají výtěry z krku a zjišťují hladinu kyslíku v krvi,“ hlásí model evakuovaný z čínského města Wu-chan, epicentra nového typu koronaviru. Lékaři evakuované varovali, že pokud své pokoje opustí, dvoutýdenní lhůta karantény jim začne od začátku.

Pavel Lichman plánuje další dva týdny sportovat. „Budu mít blog na Tik Toku, chci číst knihy, dívat se na televizní pořady, odpovídat na dotazy novinářů. Budeme se rozvíjet a hlídat, jestli jsme zdraví,“ usmál se. Jiní chtějí využít svůj čas ke sledování seriálů na Netflixu či studiu cizích jazyků.  

V blogových příspěvcích někteří děkovali ruské vládě za evakuaci, zatímco jiní se ptali, proč byli transportováni do středu Sibiře, rozmístěni ve skupinách po dvou nebo třech a zbaveni všech svých osobních věcí. 

Zdravotnický personál se setkává s lidmi evakuovanými ruským vojenským letadlem...
Zdravotníci čekají na letadlo s evakuovanými občany čínského města Wu-chan,...

Studentka Marina Zaitsevová popsala na stránce Fontanka.ru obtížnou evakuaci z Číny na palubu vojenského letadla s malou představou o tom, kde budou po příletu pobývat. Když dorazili do sanatoria, bylo jim řečeno, aby se vzdali oblečení kvůli jeho dezinfekci. „V hale byli lidé nejen v rouškách, ale i v kombinézách,“ řekla. „Jednali s námi, jako bychom ten virus vyzařovali,“ řekla studentka.

Na 144 evakuovaných dohlíží příslušníci ruské národní gardy. Ti mají přikázáno, aby do sanatoria nikdo nevstupoval, ale ani z něj nikdo neodešel. Mezi evakuovanými jsou státní příslušníci Běloruska, Ruska, Ukrajiny a Arménie. Lokace je umístěna asi 30 km od sibiřského města Ťumeň. Místní vyjádřili nevoli k tomu, že karanténa byla zavedena právě v jejich regionu.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!