Velké týdny beka Jiříčka: Já a druhý Svozil? To ne, odmítá

Foto: Karel Švec, Český hokej

8. února 2020, 8:20

Martin Voltr

Stanislava Svozila už každý zná, ale v ročníku 2003 se vyplatí sledovat i jiného tvořivého obránce. Plzeňský zadák David Jiříček o sobě dává víc a víc vědět: Před dvěma týdny debutoval v Tipsport extralize coby nejmladší hráč v sezoně, teď hraje poprvé v reprezentační osmnáctce a bojuje o mistrovství světa!

Asi jste sám nečekal, co se vám všechno povede. Nejdřív první starty v extralize, teď mezi staršími v osmnáctce...
Je to rychlé, ale je to skvělé. Užívám si to. Stojí za tím hodně práce a teď jsem rád, že jsem se dostal do osmnáctky. Doufám, že budu takhle pokračovat i dál.

Přitom to přišlo poměrně krátce po zranění, že? Co přesně se vám stalo?
Měl jsem zlomenou ruku po nastřelení, takže jsem byl necelé dva měsíce mimo. Chodil jsem třeba na schody, ale to samozřejmě nenahradí trénink na ledě. Snažil jsem se do toho dostat co nejdřív, pak jsem ještě s fyzioterapeutkou ze sedmnáctky konzultoval, co mám s rukou dělat. Dával jsem jí víc prostoru, po protahování jsem ji ještě posiloval a podobně.

Jaké cviky vám třeba fyzioterapeutka předepsala?
Nějaké rotace, mačkal jsem gumový kroužek... Ta ruka byla slabá. Byl jsem rád, že mi takhle pomohla, brzo jsem se vrátil na led a rychle jsem se dostal do kondice.

„Bohužel jsem o challenge přišel. Klukům jsem strašně fandil, jsem rád, že udělali takový úspěch, a doufám, že si to někdy vynahradím.“

Hodně vás ale muselo mrzet, že jste se zranil těsně před World Hockey Challenge.
Přesně tak, bohužel jsem o challenge přišel. Klukům jsem strašně fandil, jsem rád, že udělali takový úspěch (bronz, pozn. red.), a doufám, že si to někdy vynahradím. Sledoval jsem na internetu skoro všechny zápasy, jen ten poslední jsem neviděl. Ten byl placený a nemohl jsem se k němu dostat.

Pak jste se vrátil do juniorky a na konci ledna přišlo povolání do zápasu extraligového A-týmu. Mladí hráči si mezi tím často vyzkoušejí Chance ligu, ale vy ne. Byl to velký skok?
Bylo to pro mě překvapení. Měl jsem nějaké tréninky s áčkem, pak přišla nominace na zápas. Extraliga byla silovější a rychlejší, kluci z áčka mi ale hodně pomohli.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

V prvním zápase jste dostal jen dvě střídání, takže jste si to spíš jen okoukal, ani ne osahal.
Ano, ještě to bylo proti Spartě, která je výborná. Zápasy se Spartou jsou jak v mládežnických kategoriích, tak v áčku vždycky strašně vyhrocené a tvrdé. To jsem opravdu jenom okoukával.

S Hradcem už jste do toho skočil naplno, trenéři vám dopřáli přes jedenáct minut.
Snažil jsem s hrát trochu jednodušeji, než hraju v juniorce. Doufám, že jsem to zvládl a šancí přijde víc. Samozřejmě je hezké ukázat, že extraligu můžu hrát, ale musím to dokazovat dál. Musím mít stabilní výkony, nemůžu hrát jeden zápas dobře a druhý špatně. Musím mít z pěti zápasů čtyři dobré a jeden průměrný.

„Líbí se mi Vojta Budík. Je to ofenzivní bek, má výborné bruslení, má zkušenosti ze zámořské juniorky.“

Hodně podporujete útok. Ve chvíli, kdy jste přišel do extraligy, jste se krotil? Nebo to po vás trenéři hned vyžadovali?
Chtěli, ať bruslím s pukem. Samozřejmě ať tolik nevymýšlím, nedělám žádné riskantní krosové pasy a kličky. Ale vůbec mi nezakazují podporovat útok, jezdit dopředu. Toho se snažím využívat. V áčku jsou ale přece jenom hráči chytřejší a v juniorce si dovolím o dost víc.

Plzeňskou superstar je Milan Gulaš, ale máte tam nějakého beka, ke kterému vzhlížíte?
Od každého si můžu vzít něco. Kterýkoli kluk mi nějak pomůže nebo poradí, chci si to vzít k srdci a využít do další kariéry. Líbí se mi ale Vojta Budík. Je to ofenzivní bek, má výborné bruslení, má zkušenosti ze zámořské juniorky. Na něj se určitě dívám.

Teď zažíváte zase něco nového, protože k osmnáctce jste se připojil rovnou na turnaj proti světové špičce. Vaši spoluhráči potvrzovali, že je to velký frmol. Jak to vnímáte vy coby o rok mladší?
Je to velký frmol! Američani výborně bruslili, byli strašně rychlí. Je to velký rozdíl i oproti áčku. Tady opravdu všichni bruslí, všichni hrajou nahoru, dolů. Pět dopředu, pět zpátky.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Jste tady se Stanislavem Svozilem dva obránci ročníku 2003. Chtěl byste se na něj pomyslně dotáhnout?
Ani ne. Jsme kamarádi, bydlíme spolu na pokoji. Samozřejmě je mezi námi zdravá konkurence, třeba na tréninku, kdo dá víc gólů. Ale není to tak, že bych mu záviděl nebo podobně. Podporuju ho, vím, že v Kometě hraje výborně, a i tady v osmnáctce to dokazuje.

Jasně, o něm už se hodně ví a píše, navíc je taky ofenzivní typ. Takže nemáte ambici být „druhým Svozilem“?
Opravdu ne. Svozka je skvělý hráč, výborně podporuje útok, má dobrou střelu. Chci si od něj nějaké dobré dovednosti vzít, ale jinak ho beru jenom jako zdravou konkurenci.

„Podporuju ho, vím, že v Kometě hraje výborně, a i tady v osmnáctce to dokazuje.“

Po turnaji se vrátíte do juniorky a budete čekat na další případnou šanci v áčku?
Ano, pokud by jim vypadl nějaký bek. V juniorce už je to důležité, hrajeme skupinu o play off. Tam jsem i trochu víc platný, hraju přesilovky a všechno. Doufám, že se do play off dostaneme a uděláme nějaký úspěch.

Týmy už si stahují zkušené hráče, které předtím poslaly výš...
Všichni si stahují hráče z první i druhé ligy. Týmy už se nějak ustálí a hráči se tolik nebudou posouvat z mládeže do první ligy a do áčka.

A zápasy budou kvalitní, že?
Budou kvalitní a náročné. Máme před sebou sedm zápasů, první jsme bohužel prohráli. Musíme zabrat a ukázat, že na to máme. Je to velmi těžké. Do téhle doby jsme hráli O Pohár DHL, což vůbec nesouvisí s další soutěží, a teď může poslední tým postoupit do play off. Nechci moc kritizovat, jak se to hraje, ale přece jenom je kruté, když z pěti týmů postupují dva po osmi zápasech.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz