HISTORICKÝ KALENDÁŘ: 8.2.1680 – Zemřela Alžběta Česká, dcera Zimního krále, princezna, filozofka...

HISTORICKÝ KALENDÁŘ: 8.2.1680 – Zemřela Alžběta Česká, dcera Zimního krále, princezna, filozofka a abatyše

 

Fridrich Falcký byl českým panovníkem, který si vysloužil nelichotivé přízvisko “Zimní král”. Na trůně totiž vydržel jen pouhý rok do tragické bitvy na Bílé hoře.

Měl však velice zajímavou dceru. Jmenovala se Alžběta, někdy se jí říká Alžběta Česká, a dnes tomu je přesně 340 let od její smrti.

Narodila se jako třetí Fridrichovo dítě a už od malička byla nesmírně pracovitá a učenlivá. Studovala jazyky a literaturu v Leidenu a kvůli svým výjimečným schopnostem si vysloužila přízvisko “Řekyně”.

Tíhla také k filozofii a byla v kontaktu s nejvzdělanějšími vědci a učenci své doby. Stala se učednicí Anny Marie von Schürmann, hvězdy z Utrechtu, a samotného Reného Descartese. Vedla s nimi dlouhé filosofické disputace a výrazně ovlivnila a inspirovala Descartesovo dílo. Dopisy, které si vyměnili, stále existují a jsou svědectvím o opravdu výjimečné inteligenci a moudrosti stále ještě mladé šlechtičny.

Alžběta se nakonec rozhodla zvolit život zasvěcený filozofii. Nikdy se neprovdala a to i přesto, že ji o ruku opakovaně žádal polský král. Místo toho se stala abatyší protestantského kláštera v Herfordu, který dlouhá léta vedla a ve kterém ve věku 61 let nakonec i zemřela. Dva roky před smrtí zde přijala dalšího velkého myslitele, Gottfrieda Leibnitze.

I tak mohl někdy vypadat život princezny.

 

Připravuje: Honza BOBEK, Thinking Gentleman

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře