Oběti požáru z Vejprt: Jeden pohřeb, osm uren! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Oběti požáru z Vejprt: Jeden pohřeb, osm uren!

Pohřeb obětí požáru v domově pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech
Pohřeb obětí požáru v domově pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech (Daniel Černovský)

Květiny, písně Karla Gotta, slzy... Ve Vejprtech se lidé loučili s obeťmi tragického požáru domova pro zdravotně postižené.

Petra, Romana, Zdeňka, Vladimíra, Martina, Daniela, Oldřicha a Miroslava přišli do smuteční síně naposledy uctít desítky lidí. Většinou to byli vychovatelé domovů, zástupci města a pár klientů těchto ústavů. Na poslední cestě oběti tragédie vyprovázely písně Karla Gotta Už z hor zní zvon« a Jdi za štěstím.

Nejhodnější klienti

„Od té doby špatně spím. Vrací se mi to. Byli to nejhodnější klienti, kteří tam žili. Tomu napovídá i to, že v době požáru spali. Štěstí v neštěstí je, že jakoby usnuli,“ poznamenal vychovatel Karel (51), který kritické ráno měl službu. Většina zemřelých klientů v domově žila delší dobu. Někteří i 30 let.

Postaralo se město

Poslední rozloučení uspořádalo město, které bylo opatrovníkem šesti obětí. Většina přeživších se s kamarády rozloučí v objektech, kde nyní bydlí. „Považovali jsme to za rozumnější, abychom je zbytečně nerozrušovali,“ řekl včera místostarosta Vejprt Vlastimír Volín.

Kdo za to mohl?

Hořet začalo ve společenské místnosti, když vychovatel připravoval snídani za protipožárními dveřmi. Vedení ústavu podezřívalo tři klienty ze založení požáru. Všichni byli převezeni do psychiatrické léčebny. Policie zatím nikoho neobvinila a vyšetřování pokračuje. 

Jeden zůstává v nemocnici

V kritickou neděli 19. ledna v budobě Kavkaz B pobývalo 35 klientů. Všichni přeživší byli ošetřeni zdravotní službou. 18 lidí bylo hospitalizováno v nemocnicích a až na jednoho pacienta už byly všichni propuštěni.

Obětmi tragédie byli Miroslav C. (†50), Oldřich G.(†56), Daniel Š.(†44), Martin J. (†35), Vladimír K. (†59), Zdeněk D. (†55), Roman F. (†52), Petr A. (†56).



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.