Ivan Král - Nenápadný muzikant a autor, který inspiroval světové hvězdy

Vydáno 08.02.2020 | autor: Roman Jireš

Informace o úmrtí Ivana Krále 2. února zaskočila všechny, kdo byli na konci loňského roku v pražském klubu FAMU přítomní křtu knižní biografie Neuvěřitelný. Při představení publikace, v níž Honza Vedral ve vzpomínkách Krále popisuje divoká léta plná sexu, drog a rokenrolu, je z USA telefonicky pozdravil světově proslulý hudebník původem z Česka. Nikoho tehdy nenapadlo, že o několik týdnů později přijde z Michiganu od Královy partnerky Cindy Hudson smutná zpráva, že jedenasedmdesátiletý umělec podlehl ve svém domě rakovině. 

Ivan Král - Nenápadný muzikant a autor, který inspiroval světové hvězdy Ivan Král - Nenápadný muzikant a autor, který inspiroval světové hvězdy


Smrt si říká rock'n'roll (406.) - Ivan Král

"Drahý Ivane, odpočívej v pokoji, kámo. Byl jsi skvělý kytarista/autor, slušný kluk, opravdový rocker, který udělal mnoho záslužného pro mě a Českou republiku. Bůh ti žehnej," reagoval prostřednictvím Twitteru Iggy Pop.

TOP 5 písní, které napsal Ivan Král. Nazpívali je Patti Smith, Iggy Pop, David Bowie, Pearl Jam i U2

Světová stopa

Česká televize mimořádně po oznámení Králova úmrtí uvedla dokument z roku 1995 Ivan Kral - Dancing Barefoot, který natočil režisér Zdeněk Suchý. I z něho je patrné, jakou byl Král mezinárodní, byť v Česku trochu přehlíženou hudební hvězdou. "Ivan mě jako osoba překvapil, protože takovýhle chlapík, který mohl být 'namistrovaný', byl vlastně hrozně vděčný, že se o něho někdo zajímá. A taky si asi říkal, že si konečně někdo všiml, že také něco dokázal. Samozřejmě vzniku filmu hodně pomáhal, aby se ti muzikanti kvůli nám obtěžovali," uvedl Suchý.



V dokumentu hovořil s Královými hudebními kolegy z Talking Heads, Blondie, Johnem Calem, Iggym Popem, Ramones a dalšími. Po mnoha letech mlčení se mu také podařilo do filmu získat zpěvačku Patti Smith.

Zemřel nejslavnější český rocker Ivan Král. Pracoval s Patti Smith, Iggy Popem i Davidem Bowiem

"Kvůli Ivanovi byl opravdu celý hudební svět ochoten s námi spolupracovat. Když se Bono Vox dozvěděl o natáčení, sám hledal možnost, jak to udělat, aby v dokumentu mohl vystoupit. V té době měl s U2 velké turné, ale byl ochoten kdykoliv zatelefonovat. Ve svém příspěvku pak řekl, že Ivan byl sice nenápadný muzikant, ale vlastně guru, protože spousta lidí z hudební branže k němu vzhlížela," dodal Suchý.



Honza Vedral, autor knižní biografie Neuvěřitelný, řekl, že pro Krále byla do poslední chvíle podstatná hudba. "Informace o jeho úmrtí mi vysvětlila spoustu věcí, proč vlastně ta knížka vznikla nebo proč Ivan loni nepřijel do Prahy na její křest. Přestože jsme probírali celý jeho život, nikdy jsme nemluvili o jeho nemoci. Vyprávěl mi o natáčení nové desky, ze které mi přehrával písničky," vzpomínal Vedral.

Česká stopa

Z Králových sólových alb vydaných po sametové revoluci v Česku je nejznámější to první - Nostalgia z roku 1995 s hitem Winner Takes All. V roce 2011 vydal dvojalbum Best Of. Zatím poslední Královo album Colors vyšlo v České republice předloni, předchozí Always před šesti lety. Novinka se objeví na trhu v druhé polovině února. Bude mít název Smile.

"Bylo pro nás velkým privilegiem moci spolupracovat s laskavým člověkem, skvělým muzikantem Ivanem Kralem. Ve své kariéře stál po boku Patti Smith, Davida Bowieho nebo Iggyho Popa, ale natočil i mnoho vlastních velice hodnotných alb. A naší firmě teď zbývá smutná povinnost postarat se o to jeho závěrečné, na němž pracoval v posledních měsících svého bohatého života. O jakousi jeho uměleckou závěť," uvedl Vladimír Kočandrle, ředitel vydavatelství Warner Music.

Ivan Král interview: Anděl strážný stál vždy při mně

Český hudebník, který se prosadil ve velkém světě, nebyl nikdy zcela doceněn za svou producentskou práci. Král mimo jiné produkoval alba Anety Langerové a skupin Lucie, Walk-Chock-Ice, Garáž a Mňága a Žďorp. Spolupracoval s Jankem Ledeckým, Jiřím Suchým i Miro Žbirkou. "Když jsem se s Ivanem Králem poprvé setkal, věděl jsem o něm, že zanechal nesmazatelnou stopu ve světové rockové hudbě. Při spolupráci s ním jsem navíc poznal, že je to taky výborný a skromný chlapík. Bude nám chybět," konstatoval Žbirka.



V rodném Česku vystoupil Král na mnoha akcích, například v roce 2016 na festivalu Metronome Prague společně s Jiřím Suchým, čímž dokázal rozsah své tvorby.

Ivan Král interview: První setkání s Patti Smith? Byla to hubená malá divoška ve špinavém tričku a plná energie

Buď to tam je, nebo to tam není

Král ve Spojených státech žil od roku 1966, kdy následoval své rodiče pracující ve službách OSN. V sedmdesátých letech zažil v New Yorku dobu, kdy se zde rodil punk a garážová hudba. V osmdesátých letech složil hudbu pro několik filmů. V roce 2001 se usadil v Michiganu se svou ženou Cindy Hudson, která je zároveň textařkou jeho písní. Žili spolu poblíž Ann Arbor v Michiganu, kde pracovali v domácím studiu Bunnyhutch.



V devadesátých letech nastartoval kariéru i v České republice. Získal tři ceny České hudební akademie Anděl. Kromě jiných zkomponoval hudbu pro jednu z nejúspěšnějších písní skupiny Lucie Sen, která byla zvolena skladbou dvacetiletí.

Skromný člověk a uznávaný multiinstrumentalista Král je mimo jiné autorem hitu Dancing Barefoot Patti Smith, který se dočkal sedmdesáti předělávek od různých interpretů včetně U2, Pearl Jam nebo Johnnyho Deppa a prestižní časopis Rolling Stone jej zařadil mezi 500 nejlepších písní všech dob. "Muzika je šíleně jednoduchá a nemá cenu se v tom hrabat, jako by to byla nějaká symfonie. Buď to tam je, nebo to tam není. A hotovo," říká v knize Neuvěřitelný.

text: Roman Jireš, foto: archiv iREPORTu

Témata: Ivan Král, Patti Smith, Iggy Pop, David Bowie

zavřít