Současnou situaci Lužické nemocnice v majetku města Rumburk Krajská zdravotní nezavinila

0
725

Otevřená reakce vedení společnosti Krajská zdravotní na dopis ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha hejtmanovi Ústeckého kraje Oldřichu Bubeníčkovi:

„Současnou situaci Lužické nemocnice a polikliniky v majetku města Rumburk Krajská zdravotní nezavinila. Naopak, od loňského roku pomáhají lékaři Krajské zdravotní  Nemocnice Děčín provozu rumburské nemocnice.

V létě loňského roku byla dokončena hloubková prověrka (due dilligence) LNaP, která konstatovala, že má zápornou hodnotu. Z prověrky vyplynulo, že jedinou možnou variantou je převod části aktiv a části smluv. Byl projednán další postup mezi KZ, LNaP, Městem Rumburk, Ministerstvem zdravotnictví ČR a zdravotními pojišťovnami, a ze strany KZ připravena veškerá smluvní dokumentace. Město Rumburk dohodu porušilo, když jeho zastupitelstvo neschválilo úhradu ztráty LNaP. Tím prakticky poslalo rumburskou nemocnici do insolvence. Nyní je LNaP v konkurzu, a tím se situace ještě více zkomplikovala. O převzetí akciové společnosti LNaP se nikdy nejednalo.

Situace se tedy od doby zpracování auditní zprávy změnila v tom, že nyní probíhá konkurz. Oproti situaci LNaP v době vzniku auditní zprávy je přitom Lužická nemocnice nyní ještě v horším stavu. Je na tom hůř personálně, od února byl pozastaven provoz interního i chirurgického oddělení lůžkové péče, stále hospodaří se ztrátou, kterou navíc sanuje mimo jiné prostřednictvím nestandardně přiznané dotace od Ústeckého kraje.

Pan ministr v dopise hejtmanovi Ústeckého kraje uvádí, že KZ měla z pozice silného věřitele iniciovat reorganizaci Lužické nemocnice a doplňuje, že tím, že toto KZ neudělala, tak potvrzuje, že neměla o převzetí Lužické nemocnice skutečný zájem. KZ však v rámci insolvenčního řízení jednak není silným věřitelem, ale hlavně by snaha o případnou reorganizaci měla být zejména věcí dlužníka, tedy samotné LNaP.

KZ opakovaně deklarovala připravenost pomoci pokrývat potřebu poskytování zdravotních služeb pro obyvatele Šluknovského výběžku a napomoci tak k řešení situace a ke stabilizaci poskytovaných zdravotních služeb v regionu. KZ je v rámci kapacit zdravotnických oddělení jednotlivých nemocnic připravena pomoci pokrývat potřebu poskytování zdravotních služeb pro obyvatele tohoto regionu a napomoci k řešení této situace a ke stabilizaci poskytovaných zdravotních služeb v regionu. Toto je, pokud jde o specializovaná zdravotnická pracoviště děčínské nemocnice a Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, již dlouhou dobu realitou. KZ již dlouhodobě navýšila rezervovanou kapacitu lůžek v děčínské a ústecké nemocnici.

Vedení KZ v dopise zaslaném 6. ledna 2020 Radě města Varnsdorf deklarovalo zájem o obnovení jednání o využití varnsdorfské nemocnice. Jednání mezi zástupci KZ a zástupci města Varnsdorf a Nemocnice Varnsdorf byla zahájena, v návaznosti na zájem Ústeckého kraje zajistit obyvatelům Šluknovského výběžku kontinuitu dostupné zdravotní péče, na konci roku 2017. KZ předpokládala etapovité zahájení spolupráce, a to nejdříve v segmentu ambulantní spolupráce formou otevření indikačních poraden v oboru gynekologie a chirurgie, které by nenahrazovaly ambulance již v místě etablované, ale pouze je doplňovaly a následně rozšiřovaly. Navrhovala v druhé etapě prohloubit spolupráci formou zřízení pracoviště jednodenní chirurgie pro obory gynekologie, ortopedie a chirurgie, přičemž jedním ze základních předpokladů bylo dořešení pro poskytovatele lůžkové zdravotní péče značně nevýhodných úhradových mechanismů jednodenní péče od pojišťoven.

Proto KZ překvapily komentáře k dopisu v médiích ze strany ředitele Nemocnice Varnsdorf MUDr. Jaroslava Járy. Podle pana ředitele je už nyní nemocnice sama schopna mít jednodenní chirurgii, kterou KZ nabízí s tím, že indikační ordinace pro pacienty před operací nemocnice již má a její ambulantní péče funguje, tudíž zájem KZ je duplicitní. To, že zde budou indikační ordinace, nic pro pacienty neřeší. Řeší pouze zájem KZ o získání fungující nemocnice, uvádí slova MUDr. Jaroslava Járy jeden z renomovaných celostátních deníků.

Chceme ujistit, že veškeré uvedené kroky vedení KZ směřují k zajištění kvalitní dostupné zdravotní péče pro obyvatele Šluknovského výběžku, což deklaroval již před zahájením jednání jediný akcionář Krajské zdravotní, a. s. – Ústecký kraj.“

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!