Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

V Malostranském masopustu se objevil hasičský vůz i kostýmy zvířat. Zúčastnil se i starosta Prahy 1 Hejma

Účastníci průvodu se vydali z Loretánského náměstí na Hradčanech na Kampu, kde pořadatelé připravili veselici. foto: ČTK

Praha - Pražskou Malou Stranou prošel v sobotu masopustní průvod. Několik stovek lidí se odpoledne vydalo z Loretánského náměstí na Hradčanech na Kampu, kde pořadatelé připravili veselici. Na pódiu vystupovali účinkující a stánkaři nabízeli především masopustní občerstvení. Cestou se průvod zastavil v několika malostranských hostincích.
  16:40

Na masopust mohli v sobotu lidé v Praze vyrazit také do Braníka nebo do tržnice v Holešovicích.

Svátek s pohanskými kořeny. Bláznivé dny masopustu

Průvod malostranského masopustu vyrazil zhruba v 13:45 od známé hradčanské hospody U Černého vola. Tady jej zahájil starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN), kterému účastníci slíbili, že se budou bavit.

Někteří účastníci se převlékli za zvířata.
Na náměstí na Kampě pak organizátoři připravili stánky s jitrnicemi, klobásami...

V průvodu byly vozy tažené koňmi a starý hasičský vůz, ze kterého Hejma průvod zahájil. Účastníci průvodu měli masopustní masky, někteří se převlékli za zvířata, kdy na sobě buď měli celotělový kostým nebo si nasadili zvířecí hlavy, například kozla. Další měli na sobě historické kostýmy či nejroztodivnější oblečení a pomalované tváře.

Cestou se průvod několikrát zastavil. Například před hostincem U Dvou slunců v Nerudově ulici, kde se odehrálo tradiční podražení kobyly. Na náměstí na Kampě pak organizátoři připravili stánky s jitrnicemi, klobásami a dalšími masopustními pochutinami.

V hlavním městě budou v únoru ještě další masopusty. V Praze 3 se bude 25. února konat 27. ročník žižkovského masopustu. Průvod projde z náměstí Jiřího z Poděbrad přes Havlíčkovo náměstí ke stadionu Viktoria Žižkov. Na Karlínském náměstí se bude konat 15. února. Jeho součástí budou mimo jiné hudební vystoupení a rovněž průvod, který vyrazí z Kaizlových sadů. U Anděla v Praze 5 bude masopustní posvícení 26. února.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...