Na opraveném památníku jsou znát už jen otisky Wintonových dětí, ne stopy vandala

Události: Památník rodičů Wintonových dětí už je opraven (zdroj: ČT24)

Sklář Jan Huňát vytvořil skleněnou desku pro památník Rozloučení. Už podruhé. Před osmi měsíci sklo zničil neznámý vandal. Policie případ odložila, pachatele se najít nepodařilo. Dílo umístěné na pražském hlavním nádraží je poctou rodičům takzvaných Wintonových dětí. K nim patří i Zuzana Marešová, s níž se umělec během práce na památníku i jeho opravách setkával.

Památník byl odhalen před třemi lety. Dílo znázorňuje dveře vlaku, v podobě z roku 1939, a na skleněné výplni jsou vyvedené otisky rukou dětí a dospělých. Je to poslední vzpomínka, kterou mnohé děti, odvezené tehdy do Velké Británie, na své rodiče mají. Většina jejich příbuzných během druhé světové války zahynula.                               

Díky vlakům, které z protektorátu vypravil bankovní úředník Nicholas Winton, se podařilo zachránil 669 dětí. Jedním z nich byla i Zuzana Marešová, právě ona skláře o zničeném památníku informovala.

Podle Huňáta rozbil někdo sklo úmyslně. „Musel s sebou mít šroubovák nebo dláto, něco ostrého, a pak do toho hodně bouchat,“ rekonstruuje pravděpodobný průběh vandalského činu. „Musela to být opravdu neuvěřitelná rána, protože dvoucentimetrové sklo jen tak nerozbijete. Když do něj praštíte vší silou kladivem, jen se udělají drobné záprasky, ale nerozbijete to,“ upozorňuje.

Poničený památník na pražském hlavním nádraží
Zdroj: ČT24/Lea Surovcová

Otisky jsou původní, sklo ne

Výroba druhé desky mu trvala déle než té původní, při výrobě totiž praskla. Opět jsou na ní zachyceny ruce rodičů a dětí symbolizující loučení. „Matrice rukou jsme si díkybohu nechali. Ani nevím proč, ale měli jsme je v dílně,“ zjistil s úlevou sklář.

Před třemi lety ho oslovily samy zachráněné děti, jež památník jako poctu svým rodičům nechaly vytvořit. Návrh Rozloučení vypracoval Stuart Mason, Huňát se ujal skleněné plastiky.

Při výrobě náhradní desky použil sklo s odlišnou strukturou. „Má takovou sklářskou jinovatku. To je kvůli tomu, jak se ze střepů deska taví, nikdy nevíte, jak to vznikne. Tím, že tam ale vznikají takové otisky, tak je to symbolické. Za oknem bylo více dětí, než kolik je zde ručiček, a ty jsou takto zachyceny na skle,“ vysvětlil.

Je to obrovská úleva, že je zase v pořádku. Trošku mám ale i strach, jak dlouho to vydrží, než se zase najde nějaký člověk, který to, z nepochopitelného důvodu, poničí. Ale doufám, že lidé jsou poučení. Není to totiž jen poškození památníku samotného, ale i ublížení našim rodičům.
Zuzana Marešová

Vandal způsobil škodu za zhruba 150 tisíc korun. Správa železnic obnovu zaplatí z pojistky. Opravený památník je nově pod dohledem kamery. Staré rozbité sklo bude vystaveno v muzeu v Litoměřicích.

Nicholase Wintona a jeho čin připomíná na hlavním nádraží v Praze také jeho pomník na prvním nástupišti. Sousoší zobrazuje Wintona s dvěma malými dětmi a kufrem. Do širšího povědomí veřejnosti se jeho nezištná pomoc dostala až koncem osmdesátých let, díky jeho dojemnému setkání se zachráněnými, tehdy již dospělými dětmi, které zorganizovala stanice BBC.