InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ve Spektru vystavují novou škálu obrazů

SEZIMOVO ÚSTÍ – Josef Pepíno Balek přivedl do galerie ve Spektru opět další tvůrce z Volného sdružení umělců Čech, Moravy a Slovenska. Od sobotního podvečera 8. února tu vystavují své obrazy výtvarníci z různých koutů republiky. Z Kladna přijela Hana Pešková, která pracuje jako kosmetička. Maluje asi tři roky. Obraz Trojjediná vznikl, když trénovala zobrazení očí. „Chtěla jsem si vyzkoušet zlacení plátkovým zlatem. Kromě obrazu Trojjediná je zlacení především na obrazu Madony s drahokamy,“ uvedla Hana Pešková. Její obrazy, třeba Pivoňky na dřevě a portréty, ale najdete v patře v chodbě poblíž kanceláří.

 

Na protější stěně v patře vystavuje také táborský tvůrce Jiří Rybák. Oproti předchozí skupinové výstavě tu má kromě krajin také obrazy květin. A klidnou atmosféru různých kytic v ostrých liniích rozvíří třeba působivý obraz Vlny a mraky malovaný olejem, zkrátka rozbouřené moře. Jiřího Rybáka na výstavu doprovodila manželka a vnučka.

V přízemí ve vstupním foyeru Spektra jsou velkoformátové portréty známých osobností, například Rihanny nebo Karla Gotta. Autor používá pestrou barevnost a zručně vystihuje podobu zobrazovaných lidí. „Vlastně jsem tu neměl ani být, ale Pepíno Balek mi zavolal," svěřil Petr Hájek, který přijel z Klatov a je vyučený instalatér. „Maluju špachtlí, štětcem, vším možným, také prsty udělám nějaké tahy. Nejraději maluji podle prvního dojmu, pocitu. Když nad obrazem příliš přemýšlím, nakonec se mi výsledek až tak nelíbí. Maluju pro radost," dodal Petr Hájek. Maluje asi deset let a měl už pět výstav, například v Klatovech a v Praze.

Obrazy na výstavě jsou prodejní. Třeba Kristině Berkové se zalíbily obrazy od Petra Štojdla, který učí na základní škole. Jeho cyklus Egypt s podobiznami faraónů je skutečně krásný. Malíř používá pastelové barvy a vytváří jakoby strukturovaný obraz.

Několik tvůrců pochází z Bechyně: Jaroslav Matoušek, Ivana Vernerová, Filip Janoušek, Filip Kučera, Vlasta Sušerová a Alena Kissová. „Dělám hokusy pokusy, hraji si s technikami. Na výstavě mám obrazy vytvořené technikou enkaustika, což je malba horkým voskem. Do akrylových barev zase přidávám třeba benzín, líh, silikonový olej, případně jarovou vodu," prozradila něco Alena Kissová.

A to nejsou všichni tvůrci. V jednom oddílu je několik umělců, kteří namalovali svá díla na společné téma Pin-Up: oslava ženské krásy. Jiří Zimčík z Uherského Hradiště dodal na výstavu své obrazopostery. Jako podklad obrazů slouží černý karton a na něm jsou díly z papíru, ručně vyřezávané. Jeho Kosmická růže je už prodaná. Vernisáž doprovodili hudbou Karel Biško a Jan Perník jako klarinetové duo.

Na výstavě je stále co objevovat a možná si i vybrat. Potrvá do 13. března.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace