Byla to zábava, říká o nejlepším výsledku v kariéře běžkař Novák. Ve sprintu ve Falunu skončil třináctý

Běžec na lyžích Michal Novák obsadil ve sprinterském závodu Světového poháru ve Falunu 13. místo, které je pro něj nejlepším výsledkem v kariéře. Do vyřazovacích jízd se dostal jako jediný z českých reprezentantů, Luděk Šeller ani Petra Hynčicová se v kvalifikaci mezi postupující třicítku nevešli. Zvítězili Nor Paal Golberg a domácí Švédka Linn Svahnová.

Tento článek je více než rok starý.

Falun Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Novák

Běžkař Michal Novák | Foto: Carl Sandin | Zdroj: Reuters

Falunský sprint na 1400 metrů klasickou technikou musel vynechat norský obhájce Světového poháru Johannes Hösflot Klaebo. Zlomil si totiž na boxerském automatu prst na ruce. Absence nejlepšího sprintera poslední doby využil Golberg, který se ve Světovém poháru radoval z prvenství po více než třech letech.

Janatová dojela ve stíhačce na 32. místě, další tři čeští závodníci na Tour de Ski předčasně končí

Číst článek

Golberg ve finiši porazil krajana Erika Valnese, třetí dojel ruský lídr poháru Alexandr Bolšunov. Svahnová předčila Rusku Natalju Něprjajevovou o osm setin a v sezoně triumfovala potřetí.

Novákovým maximem v tomto ročníku Světového poháru dosud bylo prosincové 18. místo z volné patnáctky v Davosu, kde o den dříve dokázal bodovat i ve sprintu. Nejlépe v životě dopadl loni v březnu právě ve Falunu, kde byl na patnáctikilometrové trati čtrnáctý.

Vysoká návštěvnost

„Byla to opravdu zábava a vše podtrhla vysoká návštěvnost. Je to můj nejlepší výsledek ve Světovém poháru, takže paráda,“ radoval se na webu svazu Novák. Nejlepší český běžec bodoval pošesté v sezoně.

‚Doufám, že si v něm ještě pobudu.‘ Janatová si po životním úspěchu oblíbila křeslo pro lídra závodu

Číst článek

Z kvalifikace postoupil sedmnáctým časem. „Dobře jsem si rozložil tempo a měl jsem skvělé lyže na stoupání i na sjezd,“ řekl. Ve čtvrtfinálové rozjížďce dojel na čtvrtém místě za vyhlášenými sprintery Federicem Pellegrinem, Callem Halfvarssonem a Eirikem Brandsdalem, který byl posléze diskvalifikován.

Dosažený čas Novákovi na postup mezi nejlepší dvanáctku nestačil, ve výsledkové listině se nicméně z vyřazených závodníků zařadil nejvýš. „Výbornou práci odvedl servis i co se týče lyží pro čtvrtfinále. U rozjížděk stále vnímám nějaké věci na zlepšení, i tak ale u sebe vidím posun. Do toho mi přálo i trochu štěstí,“ řekl třiadvacetiletý Novák.

Šeller skončil v kvalifikaci na 46. místě, Hynčicová byla o tři pozice výš.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme