Proměněný park připomene významné osobnosti Mikulášovic na Děčínsku

  7:08
Zanedbaný parčík ve svahu mezi hotelem Ron a Slovanským domem v Mikulášovicích na Děčínsku se má proměnit. Bude z něj příjemné místo odpočinku, kde se protne minulost se současností a kde si obyvatelé i návštěvníci města připomenou jeho významné osobnosti.

Zhruba čtvercový prostor má po úpravě vytvořit mnohem reprezentativnější propojení centra města s kulturním domem. | foto: Vizualizace: ZA Martinov

„V současné době jde o dožívající pozůstatky bývalé parkové plochy. V dolní části se nachází torzo betonové kašny, protíná ho nezpevněná cesta, lemuje nefunkční zábradlí a vegetaci tu tvoří především náletové dřeviny,“ přibližuje neuspokojivý stav starostka Miluše Trojanová (STAN).

Zhruba čtvercový prostor má po úpravě vytvořit mnohem reprezentativnější propojení centra města s kulturním domem. Cestu například nahradí chodník, který v několika místech přetnou betonové opěrné zídky, jež budou nejen držet svah, ale také poslouží jako sedací a setkávací prvky.

„Navíc budou doplněny texty souvisejícími s historickými osobnostmi, událostmi a podobně,“ podotýká Trojanová.

„Na některou z nich by bylo vhodné případně umístit umělecký prvek a pro večerní efekt a zpřístupnění chodníku je vhodné zídky nasvítit štěrbinovými svítidly,“ píše se ve studii proměny parku od společnosti Zahradní architektura Martinov.

Právě tato společnost už dříve pro město Mikulášovice připravila třeba úpravu zahrady mateřské školy nebo ploch za hvězdárnou a po zbourané pekárně.

Parčík dostane i nový atypický mobiliář a prolnutí minulosti a současnosti se promítne také do úpravy vegetace. Ta bude omlazena a doplněna vícekmennými břízami, jež mají symbolizovat myšlenku života, znovuzrození a urovnání historických křivd. Pod stromy pak studie navrhuje vysázet cibuloviny.

Kolik bude proměna parku stát a kdy přesně bude hotová, ještě není známo. Už se však na projektu a jeho rozpočtu začalo pracovat.

„V letošním roce budeme žádat o dotaci a odhaduji, že do konce roku 2021 bude revitalizace hotová,“ věří starostka.

Autoři: ,