InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Oldies Goldies Párty s DJ Hobo

    pátek 29.3 22:00 - Hradní sklípek, Strakonice

  • Velikonoční farmářské trhy s ukázkami pletení z proutí

    pátek 29.3 9:00 - Drahkov

Zobrazit všechny události
 

Blog: Jak vytírat občanovi zrak za jeho vlastní peníze

Jsme svědky generační obměny. Pamětníci ideálů z listopadu 89 pomalu (i se svojí naivitou) odcházejí ze scény. Dokud tady ale ještě nějací poslední mohykáni přežívají, nezbývá, než aby porovnávali tehdejší proklamace a dnešní praxi. A aby bili na poplach.


Od otevřenosti k obstrukcím
Po revoluci nastaly báječné časy svobody slova. Kamkoliv jsme mohli zatelefonovat s otázkami, na kohokoliv se obrátit, každý byl ochoten odpovídat. Kdo odpovídat nechtěl, byl buď nekompetentní nebo měl něco nekalého za lubem. A novináři se pak vrhali jak honící pes na stopu.
Co se ale postupně stalo? S prvními průšvihy v novodobých institucích, kriminálními kauzami a pády politiků do propadliště dějin se samosprávná a státní sféra sjednotila v obranný šik. Začalo to nenápadně – na otázky směl najednou mnohde odpovídat jen tajemník úřadu. Na radnicích (a nejen tam!) si začali pořizovat tiskové mluvčí, kteří média a veřejnost zahrnují pozitivními zprávami. Přístup k rozkrývání problémů se tedy novinářům ztížil a politici a úředníci začali investovat peníze občanů do vlastního pozitivního PR.

Novináři nejsou bez viny
Novinářská obec má na tom ale taky svůj díl viny. Někteří novináři brzy přišli na to, že je daleko výhodnější se s politiky kamarádit a pobrat trochu lesku VIP party ve městě, než kritizovat a narážet na problémy na každém kroku – třeba při žádostech o byt, stavbě domu, a to nemluvím o koncích jako je vražda novináře Kuciaka na Slovensku.
Nejtěžší je to v regionálních novinách, kde se někteří novináři odmítají pouštět do kauz, protože „my tady musíme žít." Ano, musí. Novinařina je práce pro odvážné. Tedy - pořádná novinařina. Taky se to dá jen tak šolíchat a všechny chválit. Jenže takové noviny, které nezachycují realitu v celé její šířce, buď už zanikly nebo k tomu se svými ubývajícími čtenáři směřují. Čtenář není hlupák.
Před několika lety mi vyrazila dech odpověď studentů, kteří přišli na besedu do jedné z našich redakcí. Naznačila jsem situaci – jste místní novinář a dozvíte se o kauze starosty, který je spolužák vašich rodičů. Dáte se do toho? Odpověd zněla – to asi ne... Byla jsem z převládajícího přesvědčení ve skupince, že pranýřovat místní elitu a ještě si přitom dělat problémy, je zbytečné, natolik šokovaná, že jsem se ani nestihla zeptat – proč?
Není divu, že studenti žurnalistiky pak usilují hlavně o místa tiskových mluvčích a práci v mediálních a PR agenturách a nikdo se moc nehrne do terénu, aby objížděl dění na venkově. Přesto se dobří novináři naštěstí najdou, udržují prestiž této profese a její čest.

Nový hit - začerňování
Po třiceti letech svobody slova je výsledkem, že instituce mají své tiskové mluvčí, jejich zaměstnanci nesmějí mluvit a velmi se hodí GDPR. V zápisech z jednání zastupitelstev nebo obecních rad se pod záminkou ochrany osobních údajů vymaže nebo začerní všechno, co by mohlo občanům obce naznačit, komu se co prodává, směňuje nebo kupuje. Původní výklad právníků, že osobní údaj je jméno, příjmení a rodné číslo nebo datum narození, už dávno přehlušily jiné výklady, že osobní údaj je vše, co vede k identifikaci dané osoby. Což je ve městě, možná počínaje okresním, vlastně úplně všechno a domyslet si můžete každého. Takže i policie dnes zveřejňuje černou kroniku stylem, že v jedné firmě v obci na Prachaticku kdosi kradl... Což možná pro výkaz aktivity tiskových mluvčích postačuje, ale čtenáři je taková informace k ničemu. I tady ale platí – čest a sláva výjimkám. Proč by vlastně nemělo zaznít, co a kde se stalo?
Počátkem milénia v táborském zastupitelstvu bojoval táborský právník František Korbel za to, aby všechny firmy, které budou vstupovat s městem od obchodních vztahů, musely výslovně souhlasit s transparentním zveřejněním obsahu uzavřených smluv. Jinak ať s městem neobchodují a pohybují se v privátní sféře. Kdeže je bývalý radní František Korbel (v legislativní radě vlády) a kdeže jsou jeho snahy. Dnes si při stavbě táborského centra pro seniory zakotvuje do smlouvy utajení postupů při své účasti na pozdějším provozu centra i Jihočeská univerzita.

Instituce tedy ztěžují a komplikují přístup k informacím, prostřednictvím tiskových mluvčích přežvýkávají uším občanů jen ty vybrané, líní novináři po vydaných tiskových zprávách lačně skáčou a jsou bez práce. Dokonce mnozí vydané tiskové zprávy jen opatřují svým podpisem, takže jeden a tentýž text můžete najít v několika médiích s různými podpisy. Mnohým vydavatelům je to jedno. Ti se starají hlavně o profit z inzerce.

Obce zápisy z jednání svých orgánů začerňují a některé se v poslední době rozhodly, že už je nebudou ani vyvěšovat na internet, protože prý začerňování je moc pracné. Koho rozhodování orgánů obce zajímá, ať si prý dojde na obec a zápis si tam přečte. Takže se v době internetu stáváme svědky retronávratu. Kdo z občanů má čas a chuť loudit po sekretářce na obecním úřadu předložení zápisu? A komu asi tak v důsledku poslouží, když se informace občanům vzdálí a veřejná kontrola bude absolutně bezzubá?

Soudy se starosty budou v ilegalitě?
Zatím je také veřejně přístupná většina jednání u soudů a dostupný je jejich program, takže si novináři mohou přečíst, kdy stojí před soudem místní exstarosta a o soudu mohou referovat. Tomu se ale zřejmě rozhodla učinit přítrž ministryně Benešová, když nedávno od ní zazněla myšlenka, že by se soudní program měl opatřovat pouze jednacími čísly, nikoliv jmény. Není problémem to, že starostů a úředníků před soudem nepříjemně přibývá? Už teď se někteří soudci s uváděním jmen u zveřejněných líčení neobtěžují.

Mnozí už jistě tuší, kam směřuji. K poslednímu rozhodnutí píseckých zastupitelů, kteří většinou hlasů odhlasovali, že město si za 477 tisíc korun včetně daně najme PR agenturu, která bude „přítomna na tiskových konferencích, bude moderovat diskusi s občany, zapojovat zájmová sdružení do komunikace s městem, zajišťovat operativní krizový management, kultivovat veřejný prostor, dělat dotazníková šetření a průzkumy veřejného mínění nebo nastavovat pravidla a způsoby komunikace uvnitř úřadu i směrem k veřejnosti..." Přitom jednu tiskovou mluvčí už radnice má.
Rozhodnutí vyvolalo poprask. Přišlo totiž v roce krajských voleb a zakázku dostala skupina blízká politikům ČSSD, tedy straně, která se utápí ve svých problémech. Písecká smlouva s agenturou má trvat na zkoušku do konce roku, pak se uvidí. Ano, pak už bude po krajských volbách. O tom, že do plnění se dá vždycky schovat i jiná práce pro zadavatele, nemůže být pochyb.
A co si má občan myslet o vedení radnice, které neumí komunikovat s lidmi a moderovat debaty s nimi? No nejspíš, že takoví lidé nepatří na radnici.

Kubera PR nepotřeboval
Vybavila se mi vzpomínka bernartického starosty Pavla Souhrady, o níž se podělil těsně po nedávném úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery. „Jaroslav Kubera nás nabádal, že nepotřebujeme sociální sítě a kampaně. Že máme chodit mezi lidi a pak nás kampaň nebude stát ani korunu," připomněl starosta Souhrada Kuberovy názory. A zřejmě se tím řídí, Bernartice zatím tiskového mluvčího nemají.
Neobstojí námitka, že starostovi Jetětic nebo Putimi se snadno chodí po vsi a komunikuje s občany, ale co chudáci politici ve větších městech? Kubera mluvil ze zkušenosti, zřejmě chodil po téměř padesátitisícových Teplicích, tak v čem je problém v podstatně menším Písku? Neumí místní politici chodit nebo mluvit? První porevoluční starostové Písku Věnceslava Skřivánková nebo Tom Zajíček nepotřebovali ani mluvčí, ani PR agenturu a přesto na ně občané s respektem vzpomínají.
Co se tedy s veřejným a mediálním prostorem stalo? Zoufalí politici pošilhávají po úspěchu premiéra Babiše, o který se mu stará marketingový tým o desítkách lidí. Na to ovšem naši provinční politici nemají prostředky, a tak si je klidně vezmou z kapes občanů, aby je mohli krmit vybranými informacemi a ohlupovat za jejich vlastní peníze.
Mediální prostor se sice za třicet let od listopadu brutálně zdeformoval, ale zdravý rozum snad lidé neztratili a volební právo zatím ještě trvá.

Diskuse k článku - 38 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
  • zvědavý občan 

    Reagovat

     

    ...možná by nebylo špatné zajímat se více i o radnici V Táboře. Jak je možné, že vedení města, které hlásá, že se radí se svými občany, se jich opět nezeptá jakou by chtěli podobu náměstí TGM?

    Vloženo 15.3.2020 20:00:58

  • otavák 

    Reagovat

     

    Mooooc pěkně napsáno. Je vždycky snazší ukazovat prstem na jiné, než přiznat vlastní chyby. Paní redaktorka přesně popsala, jak pěkně může "spolupracovat" Týdeník Strakonicko z její mediální stáje s radnicí potažmo s MěkS při použití veřejných peněz pro vylepšování PR vedení města ve Strakonicích. Kdo jiný by měl dobře vědět, jak to k oboustranné spokojenosti chodí. Zřejmě písecká radnice není k Jihočeským týdeníkům tak štědrá jako ta strakonická, na kterou především článek pasuje jak "zadek na hrnec". O strakonických nepravostech (a že jich za posledních 5 let bylo) paní Kolářová cudně mlčí.

    Vloženo 10.2.2020 22:51:15

    • Petra 

      Reagovat

       

      Otaváku víš něco konkrétního? Tak to sem napiš.

      Vloženo 10.2.2020 22:57:20

  • Romadur 

    Reagovat

     

    Pěkný článek. Kromě něj se mi líbí i to, že za JčTeď nestojí žádný mediální a finanční magnát, na což jsem dostatečně patrioticky hrd. Dnes už skoro výjimka v záplavě oligomédií všeho druhu. Duch ranných devadesátek zde stále ještě částečně přežívá, jen ty zdroje relevantních informací nějak vysychají.

    Vloženo 9.2.2020 21:40:21

    • mojmír 

      Reagovat

       

      Přesně také muj názor.

      Vloženo 10.2.2020 19:36:04

  • Vyskočil 

    Reagovat

     

    Klobouk dolů, paní ředitelko. Klobouk dolů!

    Vloženo 9.2.2020 20:53:39

    • Iva 

      Reagovat

       

      Souhlasím!!!!!!! Přesně popsané.

      Vloženo 10.2.2020 20:02:18

  • super článek - velký obdiv 

    Reagovat

     

    Po přečtení článku mám radost a naději, že ne všichni novináři jsou uplacené prestitutky. Nějvětší tragédie v ČR je ČT24 a bakalovo prestituti. To jsou skutečné špičky v manipulativním a neobjektivnim zpravodajství a vymývání mozků občanů. Po dlouhé době konečně někdo napsat něco, co tak ve skutečnosti i je. Se zdravým rozumem, objektivně a kritickým pohledem na věc. Současní rádoby politici jsou z velké části jen paraziti, podvodníci a členové zločineckých organizací. Jejich jediným cílem je krást a plnit si vlastní kapsy, zneužívat veřejné funkce a výhody k osobnímu prospěchu a poškozování obyvatel - od malých obcí, po městyse, přes města až po státní úroveň. Jediné co to ještě může změnit je revoluce, ale ne žádná sametová, ale krvavá a to nekompromisní soud se všemi zloději a podvodníky, kteří neslouží občanům. ale jen svým a zločineckým zájmům. Jen rozsudky smrti pro všechny ty zloděje v čele s vedením Písku mohou něco do budoucna změnit, aby sloužily jako odstrašující případy pro další veřejné činitele, kteří jen kradou a nic nedělají. Pokud se neobjeví konkrétní články o konkrétních zlodějích a jejich podvodech, tak se nic nezmění. Začít by se mělo mafiány Hladíkem a Veselým

    Vloženo 9.2.2020 18:41:07

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Vám těžko může někdo vymývat něco, co evidentně nemáte.

      Vloženo 10.2.2020 09:18:22

    • Mr. MÚMK 

      Reagovat

       

      Největší tragédie ČR jsou absolventi vysoké školy života se zdravým rozumem, co píšou podobné příspěvky jako Vy...

      Vloženo 10.2.2020 09:53:01

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      to už je na trestní oznámení :-(

      Vloženo 10.2.2020 14:00:13

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Chci vidět, jestli někdo najde odvahu ho podat

        Vloženo 10.2.2020 14:23:22

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          Jako bejt to trochu adresnější s jediným jménem, nemám problém to podat. Výlevy takové prudké inteligence našich spoluobčanů zbožňuji.

          Vloženo 10.2.2020 16:10:12

« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace