Dnes Pátek - jasno 15°C
Zítra Sobota - jasno 20°C
Pátek 26. 4. 2024
Svátek má Oto
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Malostranský masopustní průvod dorazil z Pohořelce na Kampu, medvěd dostal milost
Starosta Prahy 1 Petr Hejma v kostýmu vojáka uděluje milost bezbrannému medvědovi. 1. místostarosta Petr Burgr (zcela vpravo) zvažuje další postup, nakonec připomene, že milost má zvíře jen na rok. Foto (4x): Jaroslav Tatek

Malostranský masopustní průvod dorazil z Pohořelce na Kampu, medvěd dostal milost

Malostranské masopustní veselí se za velkého zájmu přihlížejících konalo v sobotu odpoledne. V průvodu vyrazilo z Pohořelce na Kampu několik desítek lidí převlečených do roztodivných masek.  

masopust-2020-clanek-2 Gorily, koza, kobyla, hastrman, hradčanské cikánky, obecní hasičstvo, strážníci i povětrné ženy, malostranský ponocný, měšťanstvo počestné i to na hraně zákona – ti všichni se spolu s Pražským pouťovým orchestrem a dětským sborem Bruncvík sešli včera při Malostranském masopustním veselí tradičně před hospodou U černého vola.

Zhruba hodinu po poledni dal dle zvyku starosta městské části souhlas k zahájení průvodu masek. Petr Hejma si tuto roli zopakoval po jedenácti letech, masopust zahajoval z pozice starosty mezi lety 2007 až 2009. Aby se masky mohly vydat na veselou cestu z kopce, musely nejdříve slíbit, že se budou chovat mravně.

Starostovi Hejmovi v průvodu „kryl“ záda 1. místostarosta Prahy 1 Petr Burgr, který je zároveň místopředsedou Spolku občanů a přátel Malé Strany a Hradčan. V maskách byli vidět i další členové vedení městské část, například místostarostka Eva Špačková, a také řadoví členové zastupitelstva Prahy 1. 

masopust-2020-clanek-1 Dorazili i pražští zastupitelé, mezi nimi tradiční účastník průvodu masek Jan Wolf, předseda Výboru pro kulturu, výstavnictví, cestovní ruch a zahraniční vztahy pražského zastupitelstva. Letos přišel i radní pro majetek Jan Chabr.

Trasa masopustního putování vedla z Pohořelce přes Hradčanské náměstí dolů z kopce na Kampu. Zpívalo se před Pražským hradem u sochy T. G. Masaryka a dělaly se pauzy u aklimatizačních zastávek. Porážela se kobyla U dvou slunců, U hrocha zase byla k vidění masopustní svatba. Na Malostranském náměstí byla ohnivá show, v Mostecké ulici se hrálo, tančilo a zpívalo. Závěr byl tradičně na Kampě, kde i letos získal sympatický malostranský medvěd svobodu. Především děti totiž byly zásadně proti zastřelení přítulného zvířete.

masopust-2020-clanek-3 Masopustní průvod pořádal Spolek občanů a přátel Malé Strany a Hradčan. Do organizace se zapojila Městská policie Praha 1, dále Sdružení výtvarníků Karlova mostu a Sbor dobrovolných hasičů Praha 1. Akce se pořádala za podpory Městské části Praha 1.

V sobotu se v Praze konalo více masopustních veselí, například Jihoměstský masopust s průvodem masek se startem u stanice metra Opatov, Kbelský masopust a také průvod maškar Braníkem.

Řada masopustních oslav se bude v Praze konat ještě během následujících dvou víkendů. Například Žižkovský masopust a masopust na Karlínském náměstí. Ve středu 26. února se bude u Anděla v Praze 5 konat masopustní posvícení.


Autor: red

Praha 6: Trhy v sobotu na Kulaťáku

Dnes v 06:16

V sobotu na Kulaťáku má být příjemné počasí a nakoupíte zeleninu, ovoce a letos poprvé se představí Jamboz – zelenina z rodinné farmy.

Swap: Pokojové rostliny

Včera ve 12:15

Zastavte se ve čtvrtek 2. května vyměnit, zbavit se přebytků nebo naopak získat nové plevele pro potěchu oka. Přijďte sdílet s ostatními svoje pěstitelské úspěchy a zaručené triky při pěstování pokojovek

Praha 13: Čarodějnice v Centrálním parku

Včera v 08:11

Radnice Prahy 13 zve v úterý 30. dubna na Čarodějnice do Centrálního parku.

Vycházka: Zahrady pod Pražským hradem

Včera v 07:39

Načerpat pozitivní energii a prožít chvíle v nejkrásnějším období roku s výhledem na unikátní pražské panorama procházkou po tichých, zelených a kvetoucích místech v samém srdci Prahy můžete v úterý 7. května.

Libeňská pouť

Včera v 07:21

Jarmark, netradiční pouťové atrakce, kolotoč na „ruční pohon“, kotrmelčák, hlavotoč, zvířátková střelnice z minikuší, barbarské sekery, ražba pamětní mince, malování na obličej, pohádka pro děti, pěvecké a varhaní koncerty, komentované prohlídky kostela sv. Vojtěcha a stánky...

Dyzajn market Máj

24. dubna 2024 v 15:48

Dyzajn market Máj se koná 18. a 19. května na Výstavišti v Holešovicích, oba dny od 10 do 18 hodin. Vstup je zdarma a bez bariér.

Seafood & Prosecco opět na Grébovce

24. dubna 2024 ve 13:44

Nejlepší kalamáry, krevety, chobotnice, tuňáka, pražmu, mořského vlka a další laskominy z grilu na dřevěném uhlí v neděli 28. dubna od 12 hodin. Chybět nebudou ani oblíbené předkrmy v podobě oblíbených tataráků a pomazánek.

Čarodějnický rej u sokolovny v Praze 15

24. dubna 2024 v 10:36

Před Švehlovou sokolovnou se 30. dubna slétnou čarodějnice. Soutěže, sladké ceny, buřtíky a oheň, začíná se v 17 hodin.

Pražská lítačka letos již podvanácté

24. dubna 2024 v 08:58

V pátek 26. dubna se koná  12. ročník závodu Pražská lítačka. Nově lze jako dopravní prostředek použít trolejbus nebo sdílené kolo. Registrace účastníků je od 15 hodin v Muzeu MHD ve Střešovicích, kde se také nachází cíl.

Další články
Nahoru