Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Richard Hammond natočil nový dokument o Volkswagenu, věnuje se v něm i klobásám

Ondřej Mára
Diskuze (10)

Známý motoristický novinář a moderátor Richard Hammond se v minulém roce vypravil do Německa, aby zde natočil krátký dokument o jednom z největších automobilových závodů na světě.

Zatímco Clarkson připravuje dokument o farmaření a May cestuje po Japonsku, Richard Hammond připravil pro Discovery Channel pořad o obrovských strojích a stavbách, který nese jednoduchý název: „Richard Hammond BIG“.

Hammond tak v minulosti na svém twitterovém účtu lákal například na prohlídku obřích lodí, letadel, motorů i staveb. A za jednou z nich se v září minulého roku vydal do Německa. Konkrétně tedy do Wolfsburgu, kde leží závod automobilky Volkswagen. Jeden z největších závodů na výrobu aut na světě.

Podle informací webu Wolfsburger Allgemeine Aller-Zeitung měl Hammond strávit v obřím areálu celý týden, během kterého navštívil finální výrobní linku modelů VW Tiguan, Touran a Seat Tarraco, pomáhal v lakovně, objevil vlastní orchestr automobilky a prozkoumal Autostadt.

Discovery Channel Česko a Slovensko se však rozhodl přilákat pozornost českých a slovenských diváků ukázkou, která pochází z dosti unikátního prostředí automobilky. Ta si totiž již v roce 1973 vybudovala vlastní závod na produkci uzenin označovaných jako Currywurst, což je klobása se speciální směsí koření a kari.

Automobilka si totiž již v 70. letech spočítala, že ji výroba vlastních klobás vyjde levněji, než je pravidelně pořizovat. Málokdo však nejspíš tušil, že se Currywurst brzy stane nejvyráběnějším produktem automobilky. Ostatně jak zmiňuje jeden ze zaměstnanců VW, zatímco aut se v celém Volkswagenu vyrobilo za rok 2018 cca 6,2 milionu kusů, párků bylo vyrobeno cca 6,8 milionu kusů.

Každý rok se přitom okolo 2,6 milionu kusů sní jen v závodech automobilky. Další miliony jsou pak expedovány do lokálních i zahraničních obchodů. Volkswagen Currywurst je tak skutečně jedinečný unikát, který má i vlastní číslo v katalogu výrobků automobilky: 199398500A.

Pokud se chcete o závodu automobilky VW ve Wolfsburgu, včetně jejího oddělení zaměřeného na výrobu klobás, dozvědět více, nezmeškejte sobotní premiéru nového dílu Richard Hammond BIG od 21:00 na Discovery Channel.

Ondřej Mára
Diskuze (10)

Doporučujeme

10. 2. 2020 15:21
humac?
Veď je to bežná vw kvalita!
:-)

Možno je vw humáč?
10. 2. 2020 12:00
Hlavní výrobní náplň
Tak je pěkné, že VW vyrábí i něco jiného než auta. Co kdyby. U Nokie byly kdysi telefony také jen přidružená výroba...
Avatar - _beta
10. 2. 2020 11:18
Nie je klobáska ako klobáska
Ono sú to skôr také párkové klobásy, než to čo u nás poznáme pod pojmom klobása.
Ako krajiny z bývalého Rakúska-Uhorska si predstavíme pod pojmom klobása tú maďarskú. Teda s paprikou, cesnakom a rascou (kmín).
To nemecké klobásy sú niečo iné, teda je ich viac druhov, tuto je malý sprievodca:
https://europe.stripes.com/…st-sausage-guide
10. 2. 2020 10:47
Re: Nejaký dokument...
Nesmysl, záleží kde a od koho kupuješ.
Avatar - _beta
10. 2. 2020 09:38
Re: Nejaký dokument...
Ďalší mudrlant.
Mám ako zákazníkov okrem iných aj nejaké mäsoprevádzky.
A predstav si, majiteľ aj majster si hocikedy so mnou dajú na olovrant ich klobásy, alebo párky.
To sú také urban legendy, že do toho pchajú odpad. Dajú tam to, čo si zákazník zaplatí, respektíve naopak.
Ak kilo mäsa stojí 5€, tak kilo výrobku nemôže byť lacnejšie, ak tam má byť mäso, má zaplatiť prácu a mať zisk.
Tuto zjavne vyrábajú wursty z mäsa, tak nedrístaj.