Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Filmaři přestavěli Nissan GT-R na pekelně rychlý stativ

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Pokud chcete pořídit kvalitní záběry pekelně rychlého auta, potřebujete k tomu pekelně rychlý stativ. A pokud ho nemáte, nezbude vám nic jiného, než si ho vyrobit.

Většina profesionálních filmařů používá k natáčení dynamických scén s auty velká SUV, na nichž je připravena speciální konstrukce s dálkově řízeným ramenem a kamerou. Tyto vozy sice umožňují vytvářet neuvěřitelně kvalitní a stabilní záběry, vysoké tempo v kombinaci s náročnějšími tratěmi jim ale moc dobře nedělá.

Jaký stroj tedy použít, když potřebujete vytvořit například záběry Nissanu GT-R Nismo na okruhu? S jednoduchou odpovědí přichází britská společnost Automotive Exposure, která si z klasického Nissanu GT-R postavila speciální kamerový vůz.

Zapomeňte ale na nějakou fušeřinu s přísavkami, střešními nástavbami, demontovanými dveřmi, atd. Při vytváření základní nosné konstrukce byly z vozu sundány karosářské díly a hlavní hliníkový nosný rám byl navařen přímo na konstrukci vozu. Poté byly karosářské díly upraveny a vráceny zpět.

Celý systém je přitom vymyšlen pro maximální univerzálnost, díky čemuž lze přemístit kameru z předního rámu na zadní během cca 20 minut. Veškerá elektronika, včetně motorů a stabilizátorů, je přitom vyrobena přímo na zakázku a filmařům tak dovoluje vytvářet záběry z různých úhlů a s různou natáčecí technikou.

Video se připravuje ...

Celý systém byl současně navržen tak, aby příliš neovlivňoval jízdní vlastnosti a charakteristiky vozu. Když měli tedy filmaři natáčet záběry Nissanu GT-R Nismo, mohli s ním v klidu držet krok a nemuseli žádat jeho řidiče o zpomalení.

Interiér kamerového GT-R navíc pojme až čtyři osoby, což je pro natáčení rovněž důležité. Kromě řidiče je v kabině kameraman, režisér a v některých případech i člověk zodpovědný pouze za ostření.

Kamerový Nissan GT-R však není jediným podobně unikátním strojem. V zámoří vzniklo za podobnými účely speciální Lamborghini Huracán, tvůrci označované HuraCam, které má speciální konstrukci s kamerou uloženou v místě předního zavazadelníku.

V extrémně rychlý stativ se pak proměnilo i Bugatti Chiron, které natáčelo vytváření rekordu při akceleraci z 0 na 400 km/h a následném zastavení. Kamerový Chiron však vznikl na rozdíl od upraveného Nissanu a Lamborghini pouze za jediným účelem a navíc si ho postavila sama automobilka.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

10. 2. 2020 09:54
Re: Pekelně rychlý stativ
pekelně rychlý stativ je pěkný oxymoron:)
9. 2. 2020 21:33
Pekelně rychlý stativ
Stativ, jak už název napovídá, je nehybný (statický) předmět sloužící k natáčení záběrů z jednoho místa. Zařízení opatřené koly, sloužící k pohybu kamerou, se obvykle nazývá dolly nebo vozík.
9. 2. 2020 18:18
Dotaz pro autora
Jen drobný dotaz pro autora - Když už vyzobáváte videa z youtube a cpete do nich logo auto.cz, proč aspoň nenecháte původní kvalitu a dáváte video jen v 720p? Už je to po několikáté, co jsem si radši video našel jinde, abych viděl víc, než jen pár rozmazaných pixelů...