Hlavní obsah

Sabine opouští sever a přesouvá se na jih. Na severu Česka udeřil orkán

Aktualizováno

V neděli se přihnala do Evropy ze severního Atlantiku nebezpečná bouře Sabine (Ciara) doprovázená silným větrem. Nejprve udeřila na Britské ostrovy. V pondělí ráno se přesunula ze severu na jih a jihovýchod. V nížinách meteorologové očekávají nárazy větru o rychlosti 120 km/h, na horách by měly být nárazy ještě silnější, a to 140 km/h. Bouři budou kromě větru provázet také lijáky. Meteorologové varují, že bouřlivé počasí bude Evropu sužovat ještě celé úterý.

Foto: Andrew Matthews, ČTK/AP

Bouře Ciara u Anglie. Ilustrační snímek

Článek

Situaci v postupu bouře Sabine v Česku sledujeme ve speciálním on-line. Děkujeme za pozornost.

Blackout v českých městech, bez proudu byly statisíce domácností

Počasí

06:31 - Na Prachaticku zranil jednoho člověka pád stromu na auto.

06:30 -  Hasiči v Libereckém kraji měli během noci na pondělí skoro 50 výjezdů k popadaným stromům. Liberecký kraj kvůli orkánu doporučil rodičům nechali raději děti doma.

06:28 - Hasiči v Plzeňském kraji mají už kvůli počasí na 60 zásahů. Celou noc vyjíždějí odstraňovat popadané stromy. Bez proudu je v kraji 12 tisíc odběratelů.

06:26 - Kvůli silnému větru zůstane během pondělí zavřená pražská zoologická zahrada, oznámil její ředitel Miroslav Bobek.

06:21 - Na řadě míst, hlavně v Plzeňském a Jihočeském kraji vítr přerušil železniční dopravu. Na západě Čech vítr přerušil třeba před 04:00 dopravu mezi Klatovy a Plzní nebo na trati Nezvěstice - Rokycany. Před 05:00 zastavil spadlý strom provoz na trati Šluknov - Velký Šenov v Ústeckém kraji.

06:20 - Silný vítr způsobuje i problémy na dálnicích, hlavně na D3 a D5. „Popadané stromy nebo větve, ale dopravu neblokují. Žádné dopravní nehody. Celá dálniční síť je v plynulém provozu,” sdělil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

06:18 - Hasiči ve středních Čechách vyjížděli během noci na pondělí k více než stovce událostí v souvislosti se silným větrem. V kraji je bez proudu asi 9000 domácností.

06:10 - Silný vítr přerušil dodávky proudu pro 34 tisíc odběratelů elektřiny v síti ČEZ. Nejvíce poruch na vedení je aktuálně v Plzeňském a Středočeském kraji.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Německé dráhy zrušily železniční přepravu po celé zemi.

06:08 - Kvůli silnému větru zrušilo letiště ve Stuttgartu téměř všechny lety.

05.53 - V Karlovarském kraji přestaly se během nedělní noci přerušil z preventivních důvodů na několika tratích provoz. Karlovarský kraj zastavil provoz na trati Mariánské Lázně - Bečov - Karlovy Vary. Provoz byl podle webu Českých drah zastaven i na trati Vojtanov - Bad Brambach, nepojedou i vlaky z Chebu na Norimberg a z Aše do Hofu.

04:39 - Bouře Sabine opuští sever Evropy a přesouvá se na jih, varují meteorologové.

03:49 - Ve Frankfurtu nad Mohanem vichr částečně převrátil jeřáb. Rameno stroje poškodilo střechu frankfurtského dómu. Zraněn nebyl naštěstí nikdo.

02:39 - Saarbrücken, hlavní město spolkové země Sársko hlásí dva těžce zraněné poté, co  na ně spadl strom. Jeden je v kritickém stavu. Neštěstí se stalo na parkovišti u kliniky v Saarbrückenu, sdělila policie. další podrobnosti nejsou k dispozici.

Foto: Profimedia.cz

Vichr vyvrátil strom v Hamburku.

00:2 - Ve městě Mülheim an der Ruhr spadl na jedoucí auto 25 metrů vysoký strom. Vůz byl zasažen v zadní části. Dostal smyk a skončil v příkopu. Řidič a spolucestující se dostali z vozu a jsou jen lehce zraněni. „Kdyby auto projíždělo jen o vteřinu dříve, mohlo to skončit mnohem fatálněji,“ uvedli hasiči z Mülheimu.

00:13 - Německý spolkový úřad pro námořnictvo a hydrografii varuje před nebezpečím silného příboje, který může v Brémách a Hamburku způsobit lokální povodně.

23.40 - Krátce předtím, než byl v neděli zastaven provoz na železničních tratích, narazil vlak v Iserlohnu v Severním Porýní-Vestfálsku do spadlého stromu. Ve vlaku bylo 15 cestujících, nikdo se nezranil.

23:03Liberecký kraj kvůli orkánu doporučil rodičům, aby v pondělí nechali děti doma. Hrozí pády stromů a přerušení dopravy. Školy budou v omezeném provoz

22:41 - V pondělí nepojede po celém Německu většina vlaků, oznámila tamější železnice. Dálkový provoz je pozastaven nejméně do 10:00.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Cestující na vlakovém nádraží v Kolíně nad Rýnem

22:13 -  Na pražské Letiště Václava Havla během neděle zatím nedorazilo deset spojů, zřejmě kvůli silnému větru. Šlo o čtyři linky z Londýna, dvě z Amsterdamu, dále Kolína nad Rýnem, Düsseldorfu, Frankfurtu a Milána.

Pražské letiště problémy kvůli větru zatím nemá. ČTK to řekla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

21:57 - Ve městě Pinneberg ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko hrozí, že bouře Sabine převrátí 33 metrů vysoký jeřáb. Hasiči proto evakuují budovy v okolí.

21:48 - Ve Velké Británii přinesla bouře kromě vichru také záplavy. Živel ničil domy i stromy a odstřihl mnohé obyvatele od proudu. Podle nejčerstvějších informací v Británii výpadky postihly 539 tisíc odběratelů.

Foto: The Afghan Rug Shop, Reuters

Lijáky, které přinesla bouře Sabona (Ciara), zaplavily městečko Hebden Bridge v hrabství West Yorkshire

21:45 - V Německu nedostanou lidé kvůli bouři v pondělí předplacené noviny a časopisy, vydavaelské domy nabízejí pouze elektronické verze, napsala agentura DPA.

21:40 - Ve městě Paderborn v severozápadním Německu vážně zranila padající větev 16letého chlapce. S těžkým poraněním hlavy skončil v nemocnici.

21:33 - Vítr nabírá na síle v německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Na silnicích a železnicích je popadaných mnoho stromů. Některé vesnicejsou odříznuté od světa. S množstvím vyvrácených stromů se potýkají zejména v Sauerlandu  a Siegerlandu, Essenu, Bochumi nebo Cáchách.

21:25 - Gymnázium Jiřího Ortena v Kutné Hoře zrušilo kvůli očekávanému silnému větru pondělní výuku. Kolem budovy je lešení a hrozí nebezpečí úrazu, informoval v neděli na webu školy a jejích facebookových stránkách ředitel Vladislav Slavíček.

„Nerad bych, aby se stalo nějaké neštěstí, například z důvodu uvolněné podlážky či jiného stavebního materiálu,” uvedl Slavíček. Výuka se proto ruší v plném rozsahu, obědy škola studentům odhlásí.

21:15 - Do Česka dorazí nejsilnějí poryvy větru během pondělního rána a dopoledne. Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka radí, co během okránu dělat a nedělat.

21:11 - Na orkán Sabine se připravují také pražští hasiči. Ti na noc a zítřek povolávají do služby posily.

 21:02 - Kvůli bouři Sabine zrušilo letiště v Mnichově také 420 pondělních letů.

20:54 - Problémy orkán přináší i v letecké dopravě. Společnost Eurowings zrušila téměř všechny lety z Berlína, Hamburku, Hannoveru, Dortmundu, Düsseldorfu, Kolína nad Rýnem a Stuttgartu. Desítky letů různých společností odřeklo největší německé letiště ve Frankfurtu nad Mohanem. Výpadky už pocítila i Praha, kam dnes nedorazily dva německé spoje z Kolína nad Rýnem a Düsseldorfu.

Zrušeny jsou i některé pondělní spoje do Prahy. S výpadkem prakticky všech letů až do odpoledních hodin počítá v pondělí letiště v Mnichově, kde se už dnes neuskutečnilo kolem 100 startů a přistání. Vzdušný přístav v západoněmeckém Düsseldorfu na pondělí zrušil 100 z 570 plánovaných letů.

20:49 - Bouře, které se v Německu říká Sabine a v Británii Ciara, už také způsobila několik železničních nehod. Vlak z Amsterdamu do Berlína s asi 300 cestujícími krátce za německými hranicemi narazil do spadlého stromu. Po dvou hodinách mohl v jízdě pokračovat, do Berlína dnes už ale nedojede. Spadlé stromy blokují i některé regionální tratě. V Hamburku do stromu narazila zdejší nadzemní dráha. O zraněných německá média neinformují.

20:39 - Bouře Sabina naplno zasáhla západ a sever Německa. Vítr orkánu místy dosahuje až 180 km/h. Stojí dálková železniční doprava, téměř veškeré lety zastavily aerolinky Eurowings, spojení ruší i Lufthansa a další společnosti. Stovky letů odpadnou i během pondělí.

19:46 - Pražské Letiště Václava Havla oznamuje, že je na příchod orkánu Sabine připřaveno.

Foto: Murat Marijan, ČTK

Tabule oznamující na letišti ve Štutgartu zrušené lety. Kvůli orkánu Sabina zrušily téměř všechny lety třeba aerolinky Eurowings.

19:12 -  V Belgii vítr o rychlosti až 130 kilometrů v hodině vyvrátil desítky stromů a na několika místech přerušil elektrické vedení. V centrální části Bruselu spadla na ulici část fasády ze dvou poschodí osmipodlažního domu, nikoho však naštěstí nezasáhla. V belgické metropoli zakázaly úřady vstup do všech parků, nejezdí část veřejné dopravy, v celé zemi nabírají velká zpoždění vlaky. Policie vyzvala řidiče, aby se na silnice pouštěli jen v nejnutnějších případech.

Před silným větrem varovali vzhledem k dnešnímu večeru také meteorologové v Dánsku. Letiště v Kodani podle AP rušilo odlety a dánské úřady odrazovaly motoristy od jízdy po větších mostech včetně toho na dálnici z hlavního města do Odense.

19:05 -  Přímo v Paříži už zanechal silný vítr stopy, neboť zde vpodvečer poničil park ve čtvrti Buttes-Chaumont nebo cirkusový stan na západě metropole, z něhož byli následně návštěvníci evakuováni.

Už během odpoledne severozápad Francie bičovaly nárazy větru o rychlosti přesahující 100 kilometrů v hodině a na pobřeží se vyskytly vlny vyšší než pět metrů. V přístavu v Calais přerušili provoz stejně jako na druhé straně Lamanšského kanálu v Doveru. Francouzská meteorologická služba očekává v noci vichřici s větrem o síle až 130 kilometrů v hodině a varuje před "záplavovými vlnami".

Kromě Paříže se na orkán připravovaly také úřady v Lille na samém severu Francie, přičemž uzavřely parky a hřbitovy. Předčasně byly ukončeny trhy pod širým nebem.

19:00 - Úřady ve francouzské metropoli vyzvaly místní obyvatele i turisty, aby v zájmu své bezpečnosti nevycházeli z domů, napsala agentura AP.

18:58 -  Orkán Ciara už napáchal škody také ve Francii a Belgii, kam se odpoledne přesouval z Britských ostrovů. Z obou zemí jsou hlášeny výpadky proudu, ve 42 severofrancouzských departementech včetně Paříže a jejího okolí platí oranžový, tedy druhý nejvyšší stupeň meteorologické výstrahy.

18:48 -  Na pražské Letiště Václava Havla dnes zatím nedorazilo pět spojů, zřejmě kvůli silnému větru. Šlo o dvě linky z Amsterdamu, dále z Londýna, Kolína nad Rýnem a Düsseldorfu. Zrušen je navíc i večerní přílet z Frankfurtu. Pražské letiště problémy kvůli větru zatím nemá. ČTK to řekla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková. Do Evropy dnes dorazil orkán Ciara. Ve Velké Británii vítr místy dosahoval rychlosti až 144 kilometrů za hodinu.

"Pouze v jednom případě máme od letecké společnosti potvrzené zrušení přímo kvůli počasí, jinak důvody uvádět nemusejí. V tuto chvíli je již zrušeno také celkem pět zpátečních letů na pondělí, konkrétně do Curychu, Mnichova, Frankfurtu, Amsterdamu a Düsseldorfu. Situace se může pochopitelně měnit, proto doporučujeme, aby cestující sledovali aktuální informace u své letecké společnosti nebo na webových stránkách letiště," uvedla Pavlíková.

Provoz na Letišti Václava Havla Praha je podle ní zatím bez omezení. Personál letiště zajistil stavby, manipulační techniku a upevnil předměty, které by se mohly vlivem větru uvolnit.

18:37 - Orkán Ciara (v Německu a Česku pojmenovaný Sabine) už způsobil výpadky proudu i na severu Francie, úřady v Paříži vyzvaly místní i turisty, aby nevycházeli ven. Letiště ohlásila prodlevy.

Foto: Berg Oliver, ČTK

Severní Porýní-Vestfálsko, nádražní cedule oznamuje rušení veškerých dálkových spojů.

18:33 - Problémy orkán přináší i v letecké dopravě. Společnost Eurowings zrušila téměř všechny lety z Berlína, Hamburku, Hannoveru, Dortmundu, Düsseldorfu, Kolína nad Rýnem a Stuttgartu. Výpadky už pocítila i Praha, kam dnes nedorazily dva německé spoje z Kolína nad Rýnem a Düsseldorfu. Zrušeny jsou i některé pondělní spoje.

18:30 - Bouře, které se v Německu říká Sabine a v Británii Ciara, si už vyžádala také jednu železniční nehodu. Vlak z Amsterdamu směřující do Berlína krátce za německými hranicemi narazil do spadlého stromu. Nacházelo se v něm mezi 300 až 350 cestujícími. O žádných zraněných ale německá média neinformují. Spadlé stromy blokují i některé regionální tratě.

18:27 - Deutsche Bahn se rozhodla zastavit dálkovou dopravu nejprve v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku. Dálkové vlaky se pak zastaví i ve všech dalších částech Německa. Zůstanou vždy na velkých nádražích. Zrušen kvůli tomu dnes večer bude i přímý železniční spoj mezi Berlínem a Prahou.

18:18 -  Německý dopravce Deutsche Bahn kvůli orkánu Sabine postupně zastavuje veškerou dálkovou železniční dopravu v Německu. Aerolinky Eurowings zrušily skoro všechny lety.

Kvůli větru o rychlosti až 150 kilometrů v hodině se rušily letecké spoje v Dublinu i Londýně, extrémní počasí narušilo například i železniční dopravu ve Skotsku. Britská média hlásí z mnoha míst materiální škody, zprávy o obětech se zatím neobjevily. Bouře na deset minut přerušila také vysílání rozhlasové stanice BBC.

Podle televize Sky News kvůli bouři přišlo o dodávky elektřiny skoro 140.000 britských domácností. V Irsku výpadky postihly kolem 14.000 domácností.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bouře Sabine už udeřila v IrskuVideo: AP

Z obou zemí jsou hlášeny značné komplikace v silniční, železniční, lodní i letecké dopravě. Na severu Anglie byl například poprvé kvůli špatným povětrnostním podmínkám zcela uzavřen dálniční most přes řeku Humber postavený v roce 1981.

V Londýně zase přestal jezdit přívoz přes Temži na východním předměstí Woolwich. Vysoké vlny ochromily přístavy na obou stranách Lamanšského průlivu, jak v anglickém Doveru, tak ve francouzském Calais.

Na ostrově Isle of Wight na jihu Británie naměřili maximální rychlost větru 156 kilometrů za hodinu, píše Sky News. Aerolinky za těchto podmínek zrušily desítky letů, přičemž problémy se dotkly i spojení mezi britskou metropolí a Prahou.

Železniční tratě v Anglii místy zablokovaly spadlé stromy či trampolíny vyzdvihnuté ze zahrad, informovala zpravodajská společnost BBC. Londýnské nádraží Euston odpoledne potenciálním pasažérům vzkázalo, aby se vůbec nevydávali na cestu, protože bylo "čím dál těžší zajišťovat spolehlivé" spoje. V budově nádraží se přes den nahromadilo tolik lidí, že jej vedení muselo na půl hodiny uzavřít.

Lidé marně čekají na svůj spoj na letišti Stansted. Kvůli bouři Sabine (Ciara) jsou rušeny letyVideo: Miroslav Homola, Právo

Kromě větru o síle přes 100 kilometrů v hodině provází orkán Ciara i přívalové deště. Britské úřady na dnešek vydaly přes 250 výstrah kvůli hrozbě povodní a varování se už naplnila na řadě míst na severu Anglie. V Mytholmroydu v regionu Yorkshire se vylila z břehů řeka Calder a voda v ulicích sahala až po okna zaparkovaných automobilů.

Počasí narušilo kromě sportovních klání také tradiční program britské královny Alžběty II., která nepřišla na mši do kostela u svého venkovského sídla v Sandringhamu.

Zimní bouře už zaúřadovala ve Skotsku, kde se na jednom místě zřítila střecha hospody a zranila tři lidi. Během neděle tam očekávají nárazy větru dokonce až o rychlosti 160 km/h, jak napsal server týdeníku Focus s odkazem na německou meteorologickou službu. S lijáky se potýká i sever Evropy, bouře bude i ve Francii nebo Španělsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám