Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Druhý den mistrovského sedmiboje patřil Kopeckému, porazil i Helceleta

Překvapení přineslo mistrovství republiky v sedmiboji. Šampionem se stal Ondřej Kopecký, který v dvoudenní halové soutěži v Praze nasbíral 5889 bodů a o víc než sto bodů porazil favorizovaného Adama Sebastiana Helceleta, který se v tyčkařském sektoru zranil. Třetí místo obsadil Radoš Rykl.

Ondřej Kopecký (13) a Adam Sebastian Helcelet (67)
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

Titul obhajoval Jiří Sýkora, jenž při loňském mistrovském sedmiboji poprvé překonal šest tisíc bodů, ale tentokrát odstoupil po poslední sobotní disciplíně, skoku do výšky. Tam Kopecký i Helcelet překonali 201 cm a mladého pardubického vícebojaře to nastartovalo k vítěznému finiši, přestože v polovině soutěže na Helceleta ztrácel už 150 bodů.

Druhý den Kopecký jasně ovládl. Překážky vyhrál o čtyři setiny před Helceletem, v tyči si vylepšil osobní rekord na 520 cm a dostal se do vedení. Helcelet si totiž při prvním pokusu na 470 cm bolestivě zranil palec a dál už nepokračoval.

Kopecký pak v novém osobním maximu 2:46,67 vyhrál i závěrečný kilometr a jeho první mistrovská medaile mezi dospělými byla hned zlatá. "Výkony byly průměrné až trošku nadprůměrné. Rozhodla tyčka," prohlásil na webu atletického svazu jednadvacetiletý šampion, který od roku 2017 drží juniorský evropský rekord.

Je nám líto, video expirovalo.
Kopecký v sedmiboji porazil Helceleta

"Vím, že jsem zpátky, že formu mám. Bylo to jen nevyběhané a nevyzávoděné, směřovali jsme to k mistrovství světa. Tady jsem chtěl dát 6000, což bylo reálné, kdybych předvedl v tyči a na překážkách, na co mám," řekl Helcelet.

Pětiboji dlouho vládla někdejší juniorská mistryně republiky Jana Novotná. Po čtyřech disciplínách vedla, pomohly jí především vyrovnaný osobní rekord na překážkách 8,51 i dálkařských 616 centimetrů. Právě v dálkařském sektoru se ale při rozcvičování udeřila do hlavy a do závěrečné osmistovky již neodstartovala.

Mistryní republiky se nakonec stala v novém osobním rekordu 4147 bodů Kateřina Dvořáková, která tak zopakovala triumf z roku 2017.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články