Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nečekaná konkurence pro Helceleta, na MČR v sedmiboji jej překvapivě porazil Kopecký

Mistrovství ČR v atletických vícebojích, 9. února 2020 v Praze. Sedmiboj - muži. Zleva Radoš Rykl, Ondřej Kopecký, Adam Sebastian Helcelet a Vilém Stráský při běhu na 1000 metrů. foto: ČTK

PRAHA - Mistrem republiky v sedmiboji se nečekaně stal Ondřej Kopecký. Pardubický atlet získal v dvoudenní halové soutěži v Praze 5889 bodů a favorizovaného čtyřnásobného šampiona Adama Sebastiana Helceleta, který se v tyčkařském sektoru zranil, porazil o více než sto bodů. Třetí skončil Radoš Rykl.
  18:17

Obhájce prvenství Jiří Sýkora, jenž při loňském mistrovském sedmiboji poprvé v životě překonal šestitisícovou hranici, odstoupil po poslední sobotní disciplíně, skoku do výšky. V tom Kopecký i Helcelet překonali 201 cm a mladý pardubický vícebojař se nadechl k vítěznému finiši, přestože v polovině soutěže na vedoucího Helceleta ztrácel 150 bodů.

Druhý den závodů Kopecký zcela ovládl. Překážky vyhrál o čtyři setiny před Helceletem, v tyči si vylepšil osobní rekord na 520 cm a vyhoupl se do čela. Helcelet si totiž při prvním pokusu na 470 cm bolestivě zranil palec a dál nepokračoval. Kopecký pak v novém osobním maximu 2:46,67 vyhrál i závěrečný kilometr a mohl se radovat z první mistrovské medaile mezi dospělými.

Pětiboji dlouho vládla někdejší juniorská mistryně republiky Jana Novotná. Po čtyřech disciplínách vedla, pomohly jí především vyrovnaný osobní rekord na překážkách 8,51 i dálkařských 616 centimetrů. Právě v dálkařském sektoru se ale při rozcvičování udeřila do hlavy a do závěrečné osmistovky již neodstartovala.

Mistryní republiky se nakonec stala v novém osobním rekordu 4147 bodů Kateřina Dvořáková, která tak zopakovala triumf z roku 2017.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!