Pátek, 29. března 2024

Čas na výměnu kotle? Odborníci varují: čekání se nemusí vyplatit

Čas na výměnu kotle? Odborníci varují: čekání se nemusí vyplatit

Až tři sta tisíců domácností, které topí staršími kotly na pevná paliva, se dle odhadů dotkne povinná výměna kotle v souvislosti s novou českou regulací. Ta sice začne platit za necelé tři roky, odborníci ale radí nevyčkávat. Včasnou výměnou kotle totiž nejenže ušetříte až polovinu nákladů za topení, ale stihnete navíc využít státní dotaci na jeho pořízení. Dle průzkumu Providentu výměnu starého kotle za nový v nejbližší době plánuje jen 6 % respondentů. Téměř polovina z nich přitom nový kotel i další zateplovací úpravy chce financovat z vlastních úspor, 19 % si pak pomůže úvěrem.

V září 2022 vstoupí v platnost nová regulace Ministerstva životního prostředí o provozu kotlů 1. a 2 emisní třídy. Dle odhadů se tato nucená výměna kotlů dotkne na tři sta tisíc rodin, které stále topí staršími kotly na pevná paliva. ,,Čím dříve nový kotel pořídíte, tím lépe. Nejen, že se tak vyhnete případné pokutě za nedodržení zákona, ale budete mít jistotu, že se na vás vůbec dostane. Výrobci i topenářské firmy očekávají v následujících letech zvýšení zájmu ze strany zákazníků," upozorňuje Leopold Benda, člen Asociace podniků topenářské techniky.

Financování usnadní nová dotace či menší úvěr

Dle průzkumu společnosti Provident se do výměny starého kotle v nejbližší době plánuje pustit jen 6 % respondentů, z toho 12 % žijících v rodinném domě. Téměř polovina lidí chce tyto i další zateplovací úpravy financovat z vlastních úspor (45 %), 15 % lidí si pak plánuje pomoci úvěrem a 9 % lidí na zateplení či výměnu kotle využije dotace. Právě využitím příslušné podpory mohou domácnosti ušetřit až polovinu nutných nákladů. V rámci programu Nová zelená úsporám, která plynule navazuje na třetí vlnu kotlíkových dotací, lidé mohou žádat o státní příspěvek ve výši 50 % pořizovací ceny kotle. ,,Příjem žádostí bude ale otevřen jen do konce roku 2021 a objem vyčleněných peněz je omezený," upozorňuje Benda.

,,Zateplovací úpravy na domě či výměna kotle může obzvláště pro rodinu s nižšími příjmy znamenat značnou finanční zátěž. Není-li tedy možné takové úpravy financovat z vlastních úspor, smysluplným řešením je kombinace státní dotace a půjčky," říká Luboš Kratochvíl z Providentu. Na splátky úvěru přitom nový kotel mezitím vydělá sám díky úspoře až poloviny ročních nákladů na topení.

Nový registr odhalí vytáčky i lhostejnost

Pomyslnou metlou na ty, kteří by snad plánovali nové nařízení o provozu starých kotlů ignorovat, má být nový registr kontrolovaných kotlů na tuhá paliva, který stát spustil od 1. ledna 2020 na portálu ISPOP.

Každý servisní technik má od ledna zákonnou povinnost do 60 dnů od provedení kontroly zapsat údaje do ISPOP. Každý kontrolovaný kotel je tak zanesen do systému. Naopak ten, kdo si kontrolu kotle nenechá provést, v systému uveden nebude. Pro pracovníky státní správy, kteří mají do ISPOP přístup, tak bude mnohem jednodušší zjistit, kdo jakým kotlem topí, a to aniž by museli majitele domů navštěvovat. V systému navíc uvidí i to, jestli je v domě kotel zakázaný po roce 2022. ,,Cílem státu je vyměnit do 1. září 2022 všechny kotle třídy 1. a 2. Kdo by je provozoval po tomto termínu, může dostat (i opakovaně) pokutu až 50.000 Kč. Nový registr státu situaci výrazně zjednodušuje a tlak na výměny pro zbývající domácnosti se tak výrazně zvyšuje," vysvětluje Benda.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů