Jak řídit v silném větru? Jeďte pomaleji, při předjíždění kamionů dejte pozor na náraz vzduchu

Jak řídit, když silně fouká? Mějte obě ruce na volantu, nedržte ho ale křečovitě a vnímejte směr a sílu věru a korigujte směr auta. Raději uberte plyn a buďte velmi opatrní, pokud se rozhodnete předjíždět, hlavně nákladní auta, autobusů nebo dodávek.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Meteorologové varují před silným větrem (ilustrační foto)

Při silném větru bychom měli jezdit pomaleji než obvykle. | Zdroj: Fotobanka Pixabay

V posledních letech se při závěrečných testech v autoškolách objevují i otázky na jízdu ve větru. Ve starších testech se tato problematika neřešila, dnes však při zkoušce můžete dostat dotaz na chování za větru, jak v takových podmínkách řídit se žáci totiž učí i v teoretických hodinách v autoškole.

První z otázek, které byste mohli v autoškole dostat, zní: kde musíte počítat se silným bočním větrem především?

Možnosti jsou: v lese, v otevřeném terénu nebo mezi protihlukovými stěnami. Správná odpověď je v otevřeném terénu.

V lesním úseku zase ale musí řidič počítat s tím, že může před auto nebo v horším případě i na něj spadnout strom nebo větve. A když jedete podél protihlukových stěn, počítejte s poryvem větru v místě, kde zeď skončí a vítr se do vás opře z boku.

Co dělat, když se vítr opírá do auta?

Mít obě ruce na volantu, nedržet ho ale křečovitě a vnímat směr a sílu věru a korigovat tedy směr auta.

Měli bychom jet určitě pomaleji než obvykle.

A opatrně při předjíždění, hlavně třeba nákladních aut, autobusů nebo dodávek. Ty nám vítr odstíní a ve chvíli, kdy se dostaneme před předjížděné auto, může vítr udeřit silněji.

V extrémním případě ale musíte počítat s tím, že velké auto může vítr taky převrátit hlavně prázdný kamion nebo dodávku, kde se proud vzduchu opře do velké plochy a auto může položit na bok.

Vítr bude v Česku postupně slábnout. Kalamitní stav kvůli bouři Sabine stále platí v sedmi krajích

Číst článek

Jak je to s jízdou na kole?

Na kole bychom jezdit neměli, na něm nás vítr může snadno srazit k zemi. Pokud jako řidič auta potkám cyklistu, tak předjíždět v dostatečné vzdálenosti a počítat s tím, že cyklista může v lepším případě jen vybočit, v horším spadnout do vozovky vlivem větru.

Na co dalšího myslet, když už někam musím vyjet za silného větru?

Pokud nemůžeme cestu nechat na jindy, až nebude tolik foukat, je dobré mít dost benzinu nebo nafty, pití a třeba i jídlo v autě a deku. Může se stát, že kvůli popadaným stromům někde zůstaneme a nedostaneme se pryč. Pak je dobré mít dost paliva, tekutin, jídlo a případně deku, když budeme někde stát v chladu.

Zároveň musíme počítat se zdržením třeba kvůli stromům nebo sloupům popadaným na silnici.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme