Hokej v číslech: Kdo sbírá nejvíc bodů při hře 5 na 5?

Foto: Nela Dittrichová, hcdukla.cz

Pohled na klasické kanadské bodování leccos ukáže, spoustu hráčů ovšem znevýhodňuje: ať už z pohledu celkového ice timu nebo nasazování v přesilovkách.

V tomto článku se podíváme, jak by vypadalo ligové bodování, pokud by všichni hráči dostali stejný prostor a zároveň se hrálo v 5 proti 5. Statistiky sice nikdy nebudou objektivní, ani analytické, na čele jsou ale rázem nová jména.

Do úvahy jsme brali pouze hráče, kteří už odehráli alespoň dvacet zápasů.

1. Štěpán NOVOTNÝ (Ú, HC Frýdek-Místek)
Novotný se pohybuje na hraně extraligy a první ligy. Poslední zápasy odehrál za Třinec, vrátí se ještě do Frýdku-Místku? Pokud po 15. únoru nastoupí za Oceláře, rysům už nebude k dispozici. Byla by to obrovská ztráta, vždyť je to nejefektivnější útočník v Chance lize při hře 5 na 5. Zajímavé je, že v přesilovkách, byť při nich dostává spoustu prostoru, Novotný získal jen tři body.

Zápasy: 21
Kanadské body v rovnovážném stavu: 6+13
Body za 60 minut v rovnovážném stavu: 4,18

2. Rostislav MARTYNEK (Ú, HC Frýdek-Místek)
Pořád je to třída. Ostatně ukázal to o Vánocích na Spengler Cupu. Také Martynek není v přesilovkách moc produktivní, vše ale vynahrazuje v rovnovážném stavu. 

Zápasy: 33
Kanadské body v rovnovážném stavu: 9+19
Body za 60 minut v rovnovážném stavu: 3,98

3. Roman PŘIKRYL (Ú, ČEZ Motor České Budějovice)
Velká škoda, že je od druhého prosince na marodce. A ještě nějakou dobu na ní zůstane. V době, kdy se zranil, se držel v popředí ligového bodování. Dal tak zapomenout na loňskou rozpačitou sezonu. Motor doufá, že Přikryl, který je navíc skvělým hráčem i směrem dozadu, bude pro čtvrtfinále fit.

Zápasy: 27
Kanadské body v rovnovážném stavu: 4+14
Body za 60 minut v rovnovážném stavu: 3,60

4. Marek RAČUK (Ú, LHK Jestřábi Prostějov)
Ani letos se Račukovi nevyhnulo zranění, vynechal osm zápasů. Stále ale může vyhrát kanadské bodování, poslední týdny totiž hraje ve skvělé formě: v předešlých sedmi zápasech získal šestnáct bodů. A jak je vidět v tomto článku, není to jen díky přesilovkám.

Zápasy: 40
Kanadské body v rovnovážném stavu: 11+21
Body za 60 minut v rovnovážném stavu: 3,53

5. Tomáš DIVÍŠEK (Ú, LHK Jestřábi Prostějov)
Před sezonou říkal, že už bude chtít v Prostějově pomáhat spíš ze druhé vlny. Realita? Pořád hraje klíčovou roli. A překvapivě nejen v přesilovkách! I při hře pět na pět patří k nejlepším hokejistům v soutěži. Navzdory věku, navzdory zdravotnímu stavu...

Zápasy: 27
Kanadské body v rovnovážném stavu: 9+12
Body za 60 minut v rovnovážném stavu: 3,47

6. Petr STLOUKAL (Ú, Piráti Chomutov)
Když je Petr Stloukal na ledě, hodně se toho děje: celkově byl v rovnovážném stavu u 45 vstřelených a u 34 inkasovaných branek. Jeho ice time se čas od času dostane i nad dvacet minut. A z tohoto žebříčku je patrné, že nabídnutým prostorem rozhodně nepohrdá.

Zápasy: 44
Kanadské body v rovnovážném stavu: 18+15
Body za 60 minut v rovnovážném stavu: 3,46

7. Martin KADLEC (Ú, HC Stadion Litoměřice)
Martin Kadlec udělal za poslední dvě sezony velký pokrok. Už dříve – během angažmá ve Slavii a Kadani – byl díky skvělému bruslení hodně vidět, svoji aktivitu ale nedokázal přetavit v kanadské body. To už teď neplatí, Kadlec je po příchodu do Litoměřic mimořádně efektivní. 

Zápasy: 43
Kanadské body v rovnovážném stavu: 13+19
Body za 60 minut v rovnovážném stavu: 3,38

Foto: Kateřina Kundertová

8. Nicolas HLAVA (Ú, Piráti Chomutov)
Když jsme před sezonou psali preview o Chomutovu, zmínili jsme se, že jeho ofenziva bude nejspíš týmovou slabinou. Piráti ale v dalších měsících výrazně posílili a v play off jistě budou nebezpeční. V průběhu ročníku se do Chomutova vrátil i Nicolas Hlava, který hraje za mateřský klub s obrovským zaujetím a k tomu je dost produktivní.

Zápasy: 38
Kanadské body v rovnovážném stavu: 12+16
Body za 60 minut v rovnovážném stavu: 3,36

9. Matouš VENKRBEC (Ú, ČEZ Motor České Budějovice)
Venkrbec má v Motoru převážně obranné úkoly. Plní si je výtečně a je asi nejlepším defenzivním forvardem v Chance lize. Zároveň je v elitní desítce v této statistice!

Zápasy: 42
Kanadské body v rovnovážném stavu: 7+16
Body za 60 minut v rovnovážném stavu: 3,32

10. Adam KUBÍK (Ú, HC Slavia Praha)
V Hradci Králové letos odehrál jen šestnáct zápasů, častěji nastupuje v první lize. A na Slavii má úžasná čísla: sbírá bod na zápas a ve statistice +/- je na +17. Momentálně má opravdu skvělou formu: za posledních pět utkání získal osm bodů.

Zápasy: 23
Kanadské body v rovnovážném stavu: 4+12
Body za 60 minut v rovnovážném stavu: 3,30

Foto: hc-slavia.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz