Plastika hlavy Kelta dorazila do Vlastivědného muzea v Olomouci. Její přepravu komplikovala vichřice

10. únor 2020

Za asistence policejní zásahové jednotky se samopaly dnes krátce po poledni dorazil z Terezína do Olomouce jeden z nejvzácnějších předmětů Národního muzea. Kamenná plastika hlavy Kelta z Mšeckých Žehrovic. Víc než dva tisíce let starou unikátní sochu vystaví od zítřka olomoucké Vlastivědné muzeum. 

Ukázka z doprovodné výstavy o Keltech v regionu

Podle Národního muzea má pětadvaceticentimetrová kamenná busta nevyčíslitelnou hodnotu. Ředitel Holásek cenu porovnává s nedávno v Olomouci vystaveným originálem Věstonické Venuše. Relevantní porovnání s keltskou hlavou ale nemá. „V médiích proběhla informace o částce ve výši téměř čtyř miliard, této informace se držím. Myslím, že se to ale nedá nijak odhadnout. Venuše nějaké na světě alespoň nějaké jsou a jakýsi odhad tady byl, ale pokud mám informace z Národního muzea, tak druhá Keltská hlava na světě neexistuje,“ přibližuje Holásek.

Keltskou hlavu našel v roce 1943 František Šlajchrt ve Mšeckých Žehrovicích na Rakovnicku. Podle historiků je to jedna z nejkrásnějších keltských bust v Evropě. Má kulatou hlavu, výrazný vrkoč vlasů mezi ušima, kučeravé vousy a obočí, vypouklé oči a pod bradou typických keltský nákrčník. Pravděpodobně se jedná o sochu významného druida. „Plinius starší je popsal jako čaroděje v bílých hábitech, kteří mají u sebe zlatý srp, kterým stínají jmelí, které bylo pro ně posvátné. Provozovali náboženské nebo kultovní obřady, vyznali se v medicíně i v astrologii a v daé komunitě působili jako soudci,“ vysvětluje Lukáš Hlubek z olomouckého muzea.

Originál Keltské hlavy můžou návštěvníci vlastivědného muzea pod stálou bezpečnostní ochranou vidět do 23. února.

autor: bam
Spustit audio