Hlavní obsah

Irský šok. Ve volbách uspěla levicová republikánská strana Sinn Féin

Dublin

Irsko zažívá jeden z největších politických otřesů za sedmdesát let. Končí éra střídaní dvou hlavním pravicových stran u moci. Podle průběžných výsledků voleb zveřejněných v pondělí vede s mírným náskokem irská levicová republikánská strana Sinn Féin, které bývala spojována s teroristickou Irskou republikánskou armádou (IRA).

Foto: Peter Morrison, ČTK/AP

Předsedkyně Sinn Mary Lou McDonaldová

Článek

„Frustrace, kterou lidi dlouho cítili ze systému dvou stran, kdy si Fine Gael a Fianna Fáil předávali kolík moci, nyní skončila,“ řekla předsedkyně Sinn Féin Mary Lou McDonaldová k přelomovému výsledku, který se v komentářích označuje za historický či za zemětřesení. A to nejen ze strany Sinn Féin a jejích příznivců, ale i ze strany politologů, uvedla stanice BBC.

Definitivní výsledky ještě nejsou známé, zatím se ví, jak dopadly volby u 90 ze 160 křesel v parlamentu. Ve složitém irském volebním systému však 24,5 procenta voličů jako první volbu upřednostnilo Sinn Féin, zatímco Fiannu Fáil chtělo 22 procent voličů a Fine Gael 21 procenta.

Severní Irsko poprvé zvolilo více separatistů než unionistů

Evropa

Před volbami Fine Gael a Fianna Fáil vyloučily, že by se spojily se Sinn Féin kvůli její představě o daních a kvůli vazbám na IRA. Poté, co se v neděli večer objevily první výsledky, dosluhující premiér Leo Varadkar ze strany Fine Gael dal najevo obavy, že sestavit vládu bude velkou výzvou. Předsedy Fianny Fálil Micheál Martin okamžitě přestal vylučovat spolupráci se Sinn Féin, i když zdůraznil, že mezi programem obou stran je významné rozdíly

Naopak Sinn Féin slaví, její předsedkyně Mary Lou McDonaldová řekla, že zjišťuje, zda by bylo možné sestavit vládu s jednou ze dvou tradičních pravicových stran: „Hlasy pro Sinn Féin jsou hlasy pro to, aby Sinn Féin byla ve vládě.“ Hned však dodala, že především musí zjistit, jaká je pozice dalších menší stran, zda by nešlo vládu sestavit s nimi bez Fianny Fáil a Fine Gael.

Irsko chce do deseti let zakázat prodej benzínových a naftových aut

AutoMoto

Podle BBC Sinn Féin těžící z drobné práce a zaměření na tíživé problémy dostupnosti zdravotní péče, bydlení a bezdomovectví dokázala využít nespokojenosti s vládou Fine Gael, která nedovedla vyřešit bytovou krizi, kdy je nedostatek bytů a nájmy raketově rostou a přibývá bezdomovců. Irsko přitom patří k nejrychleji rostoucím ekonomikám v EU. Voliče zajímalo řešení tohoto problému více než brexit, na který kladl důraz Leo Varadkar, když upozorňoval, že by se tým neměl měnit, protože ještě není vyjednána dohoda s Velkou Británií o budoucích vztazích.

Rozhovory o budoucím uspořádání vztahů mezi EU a Velkou Británii může úspěch Sinn Féin zkomplikovat, protože je nejen republikánská, ale dlouhodobě usiluje o sjednocení Irska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám