Fantasy dřevních dob ožívá v Litomyšli. Tenkrát diváci ujížděli na Karlu Zemanovi

10. únor 2020

Dnes máme Harryho Pottera, Star Wars a další hity. Dřív hrály v tomto žánru prim Cesta do pravěku, Vynález zkázy, Baron Prášil anebo Ukradená vzducholoď. Filmové perly českého režiséra kdysi udivovaly pokrokovým zpracováním.

Výstavu Karel Zeman připravili v Městské galerii Litomyšl. Připomínají tak letošních 110 let od jeho narození. Organizátoři shromáždili množství informací a hlavně plakátů. Chystají taky bohatý doprovodný program s důrazem na dětské návštěvníky.

Udělejte si sami

„Expozici jsme se snažili připravit pro všechny. Děti tam najdou obrovskou omalovánku, která je jedním filmovým políčkem z jedné pohádky Karla Zemana. Můžou si laminovat, vyrábět jemné filmové triky. Navíc mají vstup zdarma,“ říká ředitelka galerie Martina Zuzaňáková.

Hostem Dobrého rána byla Martina Zuzaňáková z Městské galerie Litomyšl

Na nejstarší techniky animace se zaměří workshop pro nejmenší. V sobotu 15. února se děti seznámí s principy fungování optických hraček a zkusí rozpohybovat statický obraz. Každý návštěvník se pak na jeden večer může stát scenáristou, režisérem i mistrem speciálních efektů, který si vytvoří vlastní animovaný film. Workshop Animace bude ve čtvrtek 27. února. 

Kino koncem března

Na snímek Baron Prášil se můžete podívat s filmovou historičkou Petrou Beranovou. Zdigitalizovanou kopii promítnou ve čtvrtek 26. března od 18 hodin v Kině Sokol.

Výstava podle Zuzaňákové hlavně představuje filmové plakáty české i zahraniční provenience. „Třeba Vynález zkázy se promítal snad v 18 zemích světa. Pro bývalý režim byl Karel Zeman jedním z nejlepších vývozních artiklů. Jeho filmy měly v zahraničí vždy úspěch.“

Filmový tvůrce rád kombinoval herce, loutky, animaci a triky. Natočil několik celovečerních snímků, krátkých filmů anebo sedmidílný dobrodružný seriál Pohádky tisíce a jedné noci. Známá byla i série o panu Prokoukovi.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.