Město Plzeň nechalo na frekventovanou křižovatku Pod Záhorskem nainstalovat kamery, které mají za úkol hlídat řidiče, již místem projedou na červenou. Celkem pět kamer se bude do konce měsíce zatím jen testovat, od března budou přestupky kontrolovat na ostro.

Podle radního pro Smart Cities Vlastimila Goly budou kamery se softwarem přenášet veškerá data přes internet. Po zachycení průjezdu vozu na červenou předá městská policie daný přestupek správnímu oddělení magistrátu. Pokuta může činit až 2500 korun. „Oddělení jej vyzve k zaplacení pokuty ve výši až 2500 korun. Jestliže ji řidič nezaplatí, přestupek putuje do správního řízení, v rámci kterého se může částka ještě navýšit. Řidiči je poté možné také odebrat až čtyři body,“ vysvětlil radní.

Ze zabíjačkových hodů.
OBRAZEM: Jitrnice či ovar zlákaly stovky lidí

Město přistoupilo k pořízení kamer z důvodu zvyšujícího se počtu přestupků. „Křižovatkou Pod Záhorskem, tedy místem, kde se kříží Karlovarská a Bolevecká ulice, projede na červenou asi 15 řidičů za hodinu. Přestupků v této lokalitě v poslední době přibývalo. A není to tak dávno, kdy tam auto srazilo dva chodce,“ zhodnotil dále Gola.

„V místě jsou nainstalované dvě pohledové kamery před křižovatkou směrem z centra a tři detailové za křižovatkou,“ doplnil Přemysl Švarc z plzeňského magistrátu. Náklady na jejich pořízení přesáhly podle Švarce 600 tisíc korun.

Pokud se celý systém osvědčí v praxi, chce město nechat namontovat kamery ještě na další dvě velké křižovatky. „Kamerový systém je v podstatě přenosný, takže pokud v křižovatce Pod Záhorskem naučíme řidiče jezdit slušně, přestěhujeme ho na Belánku na Klatovskou třídu. Ve hře je pak ještě křižovatka na Lochotíně,“ dodal Gola.