HISTORICKÝ KALENDÁŘ: 11.2.55 – Zemřel Tiberius Claudius Caesar Britannicus

HISTORICKÝ KALENDÁŘ: 11.2.55 – Zemřel Tiberius Claudius Caesar Britannicus

 

Před 1965 lety zemřel za záhadných okolností Britannicus, syn císaře Claudia a jeho třetí ženy, slavné Valerie Messaliny.

Tiberius Claudius Caesar byl v době svého narození nazýván nadějí císařské rodiny. Brzy dostal do vínku i své přízvisko Britannicus, které po dobytí jihu Británie odmítl jeho otec. Zbytek jeho krátkého života jej však stíhalo jedno neštěstí za druhým.

Britannicova matka, Valerie Messalina, měla pověst arcipoběhlice. V cizoložení se jí prý nemohly rovnat ani ty nejotrlejší nevěstky a nejinak tomu bylo i v umíněnosti a mocichtivosti.

Stárnoucí a nemocemi soužený Claudius už Messalině začal lézt na nervy a tak se rozhodla, že bude vládnout sama. Svedla konzula Gaia Silia a společně plánovali prohlásit za císaře malého Britannica a Claudia se jednoduše zbavit.

Byli však dopadeni a Messalina byla Claudiem donucena k sebevraždě. Po tomhle incidentu ochladl i vztah mezi císařem a jeho synem. Dost možná i z toho důvodu, že Claudius si jen těžko mohl být jistý tím, že je opravdu Britannicovým otcem.

Znechucený Claudius se proto znovu oženil s Agrippinou mladší a adoptoval jejího syna, který přijal jméno Nero. A pak už měl příběh velmi krátký a ostrý spád.

Agrippina totiž Claudia otrávila a na trůn dosadila právě svého syna Nerona. A krátce před dovršením Britannicových 14. narozenin se pro jistotu zbavili i jeho. Veřejně navíc vyhlásili, že Britannicus trpěl epilepsií a byl tedy prokletý bohy, čímž zlikvidovali i jeho odkaz.

Pro úplnost bych ještě dodal, že násilné smrti se nakonec nevyhnula ani travička Agrippina. Její povedený synáček se rozhodl, že maminka mu do vlády nebude dále mluvit a zbavil se pro jistotu i jí.
Kdo čím zachází, tím také schází? Co myslíte?

 

Připravuje: Honza BOBEK, Thinking Gentleman

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře