Havlova vila na Barrandově konečně našla kupce

vila Lumiérů 41

vila Lumiérů 41 Zdroj: ÚZSVM

vila Lumiérů 41
vila Lumiérů 41
vila Lumiérů 41
vila Lumiérů 41
vila Lumiérů 41
12
Fotogalerie

Barrandovská vila navržená architektem Maxem Urbanem pro Miloše Havla, strýce českého exprezidenta, mění majitele. Funkcionalistický dům se vydražil za 21,9 milionu korun, uvedl portál HlídacíPes.

Dosavadním vlastníkem nemovitosti byl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který nevyužívanou vilu získal v roce 2018 od Státního fondu kinematografie. Loni v srpnu úřad nabídl dům k prodeji za odhadní cenu 30 milionů korun, kterou postupně snižoval na 21 milionů. "Stavebně-technický stav je průměrný, s částečným vlivem zanedbané údržby," charakterizoval tehdy ÚZSVM stav domu.

Vilu se státu podařilo prodat v dražbě až na třetí pokus koncem minulého týdne. V aukci o nemovitost soupeřili dva zájemci.

Prohlédněte si fotogalerii:

"Není neobvyklé, že se nemovitosti prodávají ve více kolech. Záleží na mnoha faktorech. V tomto případě například více zájemcům vadila přílišná svažitost pozemku," řekl serveru mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Funkcionalistická vila Lumiérů 41 na Barrandově byla postavena v letech 1931 až 1932 podle návrhu architekta Urbana, který navrhl také nedaleký objekt vyhlídkové restaurace Terasy Barrandov a budovu filmových ateliérů na Barrandově. Investorem vily byl podnikatel a filmový producent Miloš Havel.

Funkcionalisticky rodinný dům měl sloužit jako vzor pro ostatní stavby a měl propagovat komfortní bydlení, jak popisují autoři z Historického archivu Barrandova.

V době normalizace došlo k několika neodborným zásahům do stavby a dům začal koncem 70. let sloužit jako mateřská školka. V roce 2006 byly provedeny další drobné stavební úpravy a objekt byl využíván jako administrativní. Nyní je ale zhruba rok neobývaný.