Rady našich babiček: Jak odstranit skvrny z dětského oblečení?

Rady našich babiček: Jak odstranit skvrny z dětského oblečení?
Zdroj: Pixabay.com
Afty můžou být nejen vadou na kráse.Na webu Pleva si můžete zakoupit spoustu přírodních produktů z propolisu.Afty pálí a jsou velmi nepříjemné.Nikdo pořádně neví, co afty způsobuje.+ 1 fotka+ 2 fotky

Maminky to znají. Dítě školkou povinné. Každý den čisté tepláky, trička někdy i dvě a v neposlední řadě skvrny od neidentifikovatelného jídla na mikině. Zkoušíme vyprat jednou, dvakrát, třikrát a pak to vzdáváme. Oblečení buď letí do koše nebo ho vytřídíme na ven. Jak se zbavit skvrn na oblečení jednou provždy?

Petra Járková
Petra Járková 11. 02. 2020 10:00

Naše babičky neměly nejrůznější čističe skvrn ani nepřeberné množství pracích prostředků a mýdel, díky kterým by mělo být naše oblečení vždy jako ze škatulky. Jenže není. Ne každý přípravek je takový, jakým se popisuje a dětská vynalézavost nezná mezí. Občas, když je vám jasné, že na nějaké skvrny obyčejný prací prášek nestačí, sáhněte po osvědčených babských radách.

Skvrny od čaje

Také vaše dítě každé ráno pije k snídani čaj, takže většinou měníte tričko ještě dříve, než vyrazíte do školky? S tím asi nic neuděláme, ale poradíme vám, jak se skvrn od čaje zbavit. Polijte je teplou vodou a pokapejte citronem, poté použijte hadřík s vlažnou vodou a roztírejte skvrny od středu do krajů.

Letní ovoce

Skvrny od borůvek, třešní, jahod nebo malin jen tak nějaký prací prostředek nevypere. A není se čemu divit. Stačí, když se snažíte zbytky ovocné svačinky setřít z obličeje malého konzumenta a pěkně se zapotíte, natož je likvidovat z trička. Vy si se skvrnami můžete poradit tak, že je potřete mlékem s cukrem a necháte působit, potom vyperete běžným pracím prostředkem. Měly by být pryč.

Asfalt

Kolena od asfaltu si asi pamatuje každý z nás a naše děti na tom nebudou jistě jinak. Jak si s ním ale poradit? Není nic snazšího než použít obyčejné máslo. Tím skvrnu potřete, v žádném případě ji nezkoušejte seškrábat hrubým nástrojem. Mastnoty od másla se pak zbavíte mycím prostředkem na nádobí.

Kakao

Děti milují kakao a sušenky. Drobky vyluxujeme raz dva, i s knírkem od mléka si poradíme, ale co se skvrnami na oblečení po tomto sladkém hnědém nápoji? Nikdy na ně nepoužívejte horkou vodu. Většinou totiž pomůže voda slaná. Místo properte v ruce nebo opatrně potírejte hadříkem a solí. Nezapomínejte, že nesmíte tlačit. Vše opakujte, dokud skvrna nezmizí.

Kečup

Těstoviny s kečupem, párky s kečupem, tousty s kečupem a kečup je všude. Jeho odstranění není žádná legrace a chce to znát trik. Je totiž nutné okamžitě oblečení propláchnout ve studené vodě. Nejlepší je nechat látku namočenou klidně několik hodin. Na postižené místo naneste kašičku z pracího prášku a promněte v ruce.

Fixy

Ruce od fixek jsou každodenním chlebem každé maminky, která vyzvedává dítě ze školky. Občas se k rukám přidá i obličej nebo jiná část těla a bohužel i oblečení. Vždyť fixy jsou přece ideální na tetovačky. Originální způsob odstraňování fixek je obyčejný lak na vlasy, který nastříkáte na postižené místo a po patnácti minutách působení můžete vyprat. S propiskou zase zatočí lihová lázeň.

Žvýkačky a bláto

Pokud najdete na oblečení svého dítěte žvýkačku, nezoufejte, použijte led a počkejte až ztuhne a pak ji jednoduše sloupněte dolů. Podobně lze odstranit i bahno. Nechte ho dostatečně uschnout a pak důkladně vykartáčujte.

NA DALŠÍ BABSKÉ RADY, JAK SE ZBAVIT OPARU, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články