Dnes Sobota - jasno 20°C
Zítra Neděle - skorojasno 24°C
Sobota 27. 4. 2024
Svátek má Jaroslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Zpravodajství

Výzva gymnazistů k vyjádření nesouhlasu s porušováním lidských práv Čínou, petici lze podepsat i v Praze

Mělničtí gymnazisté zahájili sběr podpisů pod petici vyzývající české poslance a senátory k jasnému vyjádření nesouhlasu s porušováním lidských práv Čínou a přijetí odpovídajících opatření na české i evropské úrovni. Mezi adresáty petice je i čínský velvyslanec. K tématu porušování lidských práv bude mít dnes odpoledne sinolog Ondřej Klimeš přednášku na mělnickém gymnáziu.  

Jedná se o čistě studentskou iniciativu, informační podklady pro výzvu byly připraveny ve spolupráci s Ondřejem Klimešem (Orientální ústav AV ČR) a projektem Sinopsis. Svůj podpis mohou zájemci připojit fyzicky v Praze v budově Knihovny Václava Havla a v Mělníku na pobočkách Mělnického kulturního centra a dalších místech, nebo online na adrese http://bit.ly/_vyzva.

„Životní úroveň ve světě neustále stoupá, v zemích EU obzvláště. Přesto v Číně stále neexistuje demokracie a vláda práva, naopak početným skupinám obyvatel jsou upírána politická, náboženská, kulturní a všeobecně základní lidská práva čínskou státní mocí,“ říká jeden z iniciátorů petice Vít Novotný, student sexty Gymnázia Jana Palacha Mělník.

Tato práva jsou podle textu petice upírána především obyvatelům Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, dalším národnostním menšinám, věřícím, následovníkům hnutí Fa-lun-kung, politickým kritikům, novinářům, právníkům, občanským aktivistům a dalším. Podle textu v petici dochází k perzekucím, věznění a nucené převýchově statisíců těchto osob, jejich využívání jako levné či otrocké pracovní síly, v mnohých případech jsou podrobováni i mučení nebo nuceným odběrům orgánů.

„My, studenti a občané demokratické země, toto považujeme za nepřípustné a cítíme morální povinnost postavit se v rámci vlastních možností proti takovému bezpráví. I z historie naší země víme, že právě lidská apatie k utrpení druhých otevírala dveře zlu nejčastěji,“ upozorňuje Vít Novotný.

Studenti sexty a oktávy peticí vyjadřují přes osobu velvyslance ČLR nesouhlas s jednáním čínského režimu a vyzývají příslušné složky české zákonodárné a výkonné moci k prosazení zákona, který znemožní transplantační turistiku do Číny, k zohledňování výše uvedených argumentů při navazování ekonomické i politické spolupráce s Čínou a jasnému vyjadřování odmítavého postoje k porušování práv v Číně, k prosazování zřízení evropského sankčního režimu pro jedince a entity z ČLR, kteří se podílejí na uvedeném potlačování lidských práv, k zohledňování výše uvedených argumentů při udělování mezinárodní ochrany příslušníkům perzekuovaných skupin a k podpoře informovanosti a veřejné diskuze o tomto problému.

„V Sin-ťiangu i jinde v Číně dochází k rostoucímu porušování občanských práv, proti němuž by vzhledem k jejich univerzalitě i vzhledem k mezinárodnímu postavení Číny měly rozhodně konat instituce České republiky i Evropské unie," dodává závěrem sinolog Ondřej Klimeš, který bude na mělnickém gymnáziu k tématu porušování lidských práv přednášet dnes od 16:30 hodin.


Autor: TZ, red

Senior utonul v řepském bazénu

25. dubna 2024 ve 23:20

Zhruba sedmdesátiletého plavce vytáhli ve čtvrtek odpoledne plavčíci z bazénu v Řepích, protože se topil. Ani skoro hodinové oživování muže nevedlo k záchraně jeho života. Přesnou příčinu úmrtí určí pitva zemřelého. 

Zasedání zastupitelstva Prahy 6

25. dubna 2024 v 11:11

Dvanácté jednání zastupitelstva šesté městské části proběhne v pondělí 29. dubna od 10 hodin v zasedací místnosti v 6. patře Úřadu městské části Prahy 6.

Byla vyhlášena studentská literární soutěž v angličtině k výročí Listopadu

23. dubna 2024 v 18:02

Studenti středních a vysokých škol v Česku a na Slovensku se mohou zúčastnit nové literární soutěže. V eseji, reportáži nebo povídce na téma spojené s odkazem Sametové revoluce, od níž letos uplyne 35 let, mohou své práce v angličtině posílat do 30. června. Výsledky plánuje Anglo-americká vysoká...

Další články
Nahoru