Pěna, vypreparovaný klavír a výrazný hlasový projev zaplní divadlo DISK

Zkoumat a ptát se po smyslu pomíjivosti a poslouchání. Takový cíl si vytyčili studenti Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU v projektu s názvem Čtvrthrst je nejdelší slovo v českém jazyce, které neobsahuje ani jednu samohlásku. Premiéra autorské inscenace studentů Iana Mikysky, Jakuba Vaverky a tvůrčího kolektivu bude mít premiéru 21. února v divadle DISK.

Inscenace se prostřednictvím hlasů čtveřice herců, torza klavíru, soustředěného naslouchání i textů Jana Patočky o ztrátě smyslu pokusí divákům nabídnout jinou, hravou a snad i hlubší cestu k pomíjivosti, koncentraci a přítomnosti, než jaké jsou nám běžně k dispozici. Téměř vyprázdněný prostor divadla DISK bude vyplněn zvukem mizejícím do ztracena a tichem, které po něm zůstává. Hlasy a zvuk doplní velké množství jarové pěny.

Herecký a inscenační tým Čtvrthrsti se začal pravidelně scházet už v září 2019. „Cítili jsme, že samotné téma i muzikálnější forma a provedení budou vyžadovat nejen plné soustředění celého týmu, ale především velkou souhru. Již během prvních zkoušek se ukázalo, že budeme muset být mnohem disciplinovanější, než jsme byli během příprav všech našich dosavadních projektů. Zkoušení se odehrává po celé ose mezi improvizací a kompozicí. Někdy hledáme společně, divadelně, z ničeho, jindy vycházíme z konkrétního textového materiálu a ten následně ve skupině rozpracováváme,“ přibližuje proces zkoušení spoluautor inscenace a jeden z účinkujících Jakub Vaverka. Pro něj bude Čtvrthrst již druhým projektem v divadle DISK. Poprvé se zde objevil coby součást posádky Apolla 11 v inscenaci Moře klidu.

Pro druhého člena tandemu, skladatele Iana Mikysku, bude Čtvrthrst jeho první autorskou prací na školní půdě, a zároveň pokusem dostat jeho zájem o pomíjivost zvuku a poslechu do scénického kontextu. Mikyska se ve své tvorbě dotýká převážně zvuku, přesněji jeho okrajových oblastí.

Mezi jeho autorské počiny patří například kniha zvukových básní Partitury pro čtenáře, nebo dvě »smyslové procházky« – instalace s knižním průvodcem (Anežský klášter a Automatické mlýny Pardubice).

Je autorem hudby k dříve uváděné diskovce Press paradox, dále spolupracoval na projektech Proslov k národu či O krásách bezpilotního bombardování. Při své tvorbě částečně vychází ze zkušeností, které nasbíral při studiu klasické kompozice v Londýně.

Info o inscenaci

autoři, režie: Ian Mikyska a Jakub Vaverka

scénografie a kostýmy: Rufina Bazlova a Tereza Havlová

vedoucí produkce: Martin Šolc

produkce: Adina Hanáková, Jakub Philipp

HRAJÍ STUDENTI 1. a 2. ROČNÍKU MAGISTERSKÉHO STUDIA KATEDRY ALTERNATIVNÍHO A LOUTKOVÉHO DIVADLA: Marie Anna Krušinová, Juraj Mitro, Tereza Stachová, Jakub Vaverka

PEDAGOGICKÉ VEDENÍ: MgA. Jiří Havelka, Ph.D., MgA. Robert Smolík, MgA. Tereza Sochová

TERMÍNY:

veřejná generální zkouška: 20. 2. 2020 v 11:00

premiéra: 21. 2. 2020 v 19:30

nejbližší reprízy: 23.2., 27.2., 3.3., 9.3., 25.3., 6.4., 30.4.

Vstupenky jsou k dostání buď online na www.divadlodisk.cz nebo v pokladně divadla (ve všední dny od 16:00 do 19:30 a o víkendu vždy hodinu před představením). Základní vstupné stojí 160 korun, zvýhodněné vstupné 100 korun (pro studenty, seniory a ZTP).

Foto: www.divadlodisk.cz