RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Domácí masopustní paštika
1 kg vepřové plece, 30 dkg vepřových jater, máslo, sádlo, 3 cibule, česnek, majoránka, pepř, sůl
Na másle se sádlem zpěníme nakrájenou cibuli a podusíme na ní nakrájené maso do změknutí. Pak ho umeleme na jemném mlýnku spolu s játry (případně rozmixujeme). Paštika musí být jemná. Když máme směs masa na paštiku hotovou, znovu ji asi 15–20 minut velmi zvolna podusíme, přidáme česnek a koření podle chuti a necháme zvolna vychladnout. Paštika má někdy chuť se srazit, a proto postupujeme pomalu, nikam nespěcháme. Vychladlou paštiku dáme do ploché nádoby, třeba keramického pekáče nebo misky, horní povrch uhladíme, přelijeme rozehřátým sádlem tak, aby po vystydnutí vytvořilo na paštice asi tak 1 cm silnou souvislou vrstvu, a necháme ztuhnout.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ
Recept a foto z knihy Recepty ze šumavské vesnice, www.dona.cz