Vývoj četnictva v Československu

Ceskoslovenske cetnictvo 1918–1929_uvodni
Nová kniha Radka Galaše se věnuje vývoji, organizaci, výzbroji a výstroji československého četnictva v letech 1918 až 1929. Zároveň přináší řadu jedinečných dobových fotografií, které vám vývoj četnictva ještě více přiblíží.

Československé četnictvo je dodnes vnímáno jako jeden z nejvýkonnějších, nejdisciplinovanějších a nejrespektovanějších bezpečnostních sborů. K dosažení této pověsti však muselo ujít velký kus cesty. Kniha se zabývá vývojem četnictva v letech 1918–1929, avšak pro úplné pochopení jeho složitosti a historické kontinuity je jedna z úvodních kapitol věnována i období 1850–1918. Dále se zaměřuje na organizaci, výzbroj a výstroj, ale i systém vzdělávání, hodnocení, na kázeňské řízení a další aspekty služby. I. díl je zakončen rokem 1929, který lze v organizaci a vývoji četnictva považovat za jeden z významných milníků. Kniha je navíc doplněna desítkami dobových fotografií, z nichž mnohé jsou jedinečné a unikátní.

 

Československé četnictvo (1918–1929)

Autor: Radek Galaš

Počet stran: 360
Vazba: brožovaná
Formát: 155×230 mm
ISBN: 978-80-200-3016-0
Doporučená cena: 435 Kč

Knihu Československé četnictvo (1918–1929) vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Ke každému sňatku četnických osob bylo i nadále potřeba povolení, které důstojníkům udělovalo Mv, ostatním pak nadřízené ZČv. Pokud se jednalo o sňatek důstojníka, měl se k povolení vyslovit i zemský velitel a generální velitel. U gážistů pak bylo vyžadováno vyjádření okresního četnického velitele a velitele četnického oddělení. V obou případech museli na žádost vyznačit, zda mají či nemají k sňatku připomínky. výnos také stanovil, že: „Každému četníku přísluší po uplynutí 7 služebních let, z nichž jsou nejméně 4 roky činné služby četnické, nárok na povolení k sňatku.“ Do čtyř odsloužených let se mimo jiné započítávala i služba v jiném četnickém sboru, kterým bylo zejména bosensko-hercegovinské nebo uherské četnictvo. (str. 227)

Ceskoslovenske cetnictvo 1918–1929_ukazka1

Četník přidělený k zemskému velitelství v Praze na svatební fotografii pořízené kolem roku 1920.

Přečtěte si celou ukázku.

 

Radek Galaš

Mgr. Radek Galaš (1967), absolvent Univerzity Jana Ámose Komenského v Praze, nastoupil roku 1990 do služebního poměru Policie ČR, kde prošel řadou funkcí. Od roku 2012 působí jako vedoucí správy sbírek Muzea Policie ČR. Věnuje se historii bezpečnostních sborů na našem území, především pak problematice vývoje stejnokroje a symboliky u bezpečnostních sborů a zapojení příslušníků policie a četnictva do II. a III. odboje.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeskoslovenské četnictvo (1918–1929)

Galaš, Radek

Academia, 2019

Napsat komentář