Hlavní obsah

Brněnští biologové odhalují tajemství rozmnožování rostlin. Proces natáčejí v reálném čase

Novinky,

Výzkumníci z brněnského institutu CEITEC Masarykovy univerzity vyvinuli techniku, díky které lze v reálném čase sledovat buněčné procesy vedoucí k rozmnožování rostlin. Po letech práce tým Karla Říhy našel postupy, které umožňují novým způsobem využívat moderní mikroskopové technologie a poprvé zobrazovat vývoj vajíčka v pestíku rostliny, sledovat vznik pylových buněk či rostlinného embrya.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace rekonstruované květiny ve 3D a vývoj květních pupenůVideo: CEITEC MU

 
Článek

„Naše metoda otevřela nové možnosti výzkumu rozmnožování rostlin. Nejenže díky ní můžeme detailně studovat na molekulární úrovni procesy, které jsou pro reprodukci rostlin stěžejní, ale navíc můžeme testovat, jak na reprodukci rostlin působí například zvýšená teplota, což je v kontextu změny klimatu obzvlášť aktuální téma,“ objasnil Říha.

Foto: CEITEC MU

Karel Říha, vedoucí výzkumného týmu

Pohlavní život rostlin v současnosti biologové běžně studují především za pomoci tzv. cytologických a genetických metod, a to převážně na mrtvých buňkách. Sledovat v živých květech dynamiku celého procesu vzniku pohlavních buněk, embrya rostliny i vznik zrn či plodů ale dosud možné nebylo.

Prozářit rostlinu tenkým laserovým paprskem

Pro sledování vývoje pohlavních buněk rostlin, které jsou v květech uzavřeny uvnitř prašníků a pestíků, využil biolog Karel Říha a jeho tři kolegyně Pavlína Mikulková, Soňa Valuchová a Jana Pečinková moderní mikroskopickou metodu, která prozařuje zkoumaný objekt velmi tenkým laserovým paprskem.

Foto: CEITEC MU

Členky výzkumného týmu (zleva) Soňa Valuchová, Pavlína Mikulková a Jana Pečinková u mikroskopu

Aby mohli lépe nahlédnout do procesu rozmnožování rostlin, museli si odborníci osvojit práci s květy o velikosti okolo 0,2 milimetru.

Stejně tak bylo třeba najít vhodný kultivační roztok, který je udrží živé po dobu několika dní, zajistit po tu dobu bezproblémový chod mikroskopu a také si vytvořit linie rostlin se zabudovanými fluorescenčními značkami, díky kterým mohou pod mikroskopem sledovat konkrétní buňky či jejich části.

Masarykova univerzita bojuje proti stafylokokovi

Věda a školy

Výsledkem pozorování jsou videa, která ukazují přesný sled dějů v buňkách květu. Vědci se mohou dívat na jednotlivé vrstvy květu tak, jak je snímá mikroskop, nebo je spojit a vytvořit trojrozměrnou strukturu květu. Pomáhá jim s tím speciální software, který umožňuje manipulovat s velkými objemy dat z měření.

Foto: CEITEC MU

Zleva odpověď květu na hormonální stimul ve vývoji, probíhající samčí meióza (buněčné dělení) a probíhající meióza v živém květu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám