Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Slavný mim bojuje proti nacistům. Válečné drama natočené v Praze se představuje první ukázkou

Kultura

  18:00
PRAHA - Hollywoodský herec Jesse Eisenberg (Země zombie, The Social Network) se změnil ve slavného francouzského mima Marcela Marceau. Ten za války bojoval v odboji ve městě Limoges, které pro filmaře představuje Praha. Válečné drama Resistance natáčí režisér Jonathan Jakubowicz (Hands of Stone, seriál Lynch). Snímek se dočká premiéry 27. března.

Snímek Resistance (2020). Režie: Jonathan Jakubowicz. foto: IFC FILMS

Jindřišská ulice a návazné Senovážné náměstí se na několik dnů proměnily v okupovanou Francii. Z domů visely hákové kříže a po ulici pochodovali vojáci Wehrmachtu. V Praze probíhalo natáčení amerického válečného dramatu Resistance (Odpor). Snímek vypráví příběh Marcela Marceaua (Jesse Eisenberg), který za války bojoval v odboji a pomáhal židovským dětem utéct před Němci.

Snímek Resistance (2020). Režie: Jonathan Jakubowicz.
Snímek Resistance (2020). Režie: Jonathan Jakubowicz.

Kromě Eisenberga si ve filmu zahraje například německý herec Matthias Schweighöfer (Nejkrásnější den, Frau Ella). Připadla mu role nechvalně proslulého „Lyonského řezníka“, kapitána SS Klause Barbieho. Diváci dále uvidí například Bellu Ramseyovou (Judy, Holmes a Watson), Karla Markovicse (The Dark, V zápalu hry) nebo Eda Harrise (Pod palbou, seriál Westworld) v roli amerického generála Pattona. Jednu z rolí ztvárnila i u nás velmi známá a aktivní slovenská herečka Vica Kerekes. 

Režisérem i scenáristou filmu je Venezuelan s židovskými kořeny Jonathan Jakubowitz. Jedním z producentů snímku je pak Baptiste Marceau, jeden z mimových synů.

Mim s velkým M

Židovský mladík Marcel Marceau (rodným jménem Mangel, jméno Marceau přijal až v odboji) se za války skrýval ve francouzském Limoges, kde se spolu se svým bratrem Alainem připojil k francouzskému odboji. Zachraňovali hlavně židovské děti před koncentračními tábory. Marceau je pašoval přes hranice do neutrálního Švýcarska. Právě zde měl poprvé používal pantomimu, když chtěl děti uklidnit.

Na konci války se přidal k armádě. Díky perfektní angličtině sloužil jako styčný důstojník mezi francouzskou a americkou armádou. Od roku 1946 začal vystupovat v divadle a později založil vlastní soubor. Jeho nejznámější postavou se stal klaun Bip.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!