O soupeřkách ve finále Fed Cupu je jasno. Češky vyzvou Německo a Švýcarsko

ČTK ČTK
11. 2. 2020 19:01
České tenistky se v základní skupině D finálového turnaje Fed Cupu utkají s Německem a Švýcarskem. Tým kapitána Petra Pály tak může narazit na bývalou světovou jedničku Angelique Kerberovou z Německa a aktuálně pátou hráčku světového žebříčku Belindu Bencicovou ze Švýcarska. Složení skupin určil dnešní los v Budapešti, kde se v hale na antuce závěrečný turnaj uskuteční 14. až 19. dubna.
Francouzky se radují z vítězství ve Fed Cupu 2019
Francouzky se radují z vítězství ve Fed Cupu 2019 | Foto: Reuters

Němky mají vedle trojnásobné grandslamové šampionky Kerberové ve stovce další čtyři hráčky v čele s Julií Görgesovou, která je rovněž silná ve čtyřhře. Český tým proti Německu vyhrál osm z devíti dosavadních vzájemných zápasů. Naposledy uspěl v semifinále 2018 ve Stuttgartu, kde u toho byly i aktuálně nejlepší české hráčky Karolína Plíšková a Petra Kvitová.

Švýcarkám pomohla po boku Bencicové k postupu z kvalifikace proti Kanadě také Jil Teichmannová, která získala rozhodující bod. I tady hovoří bilance jasně pro Česko, které vede 7:1. Naposledy se oba týmy utkaly v předloňském prvním kole, kdy o vítězství 3:1 rozhodly ve dvouhrách Kvitová a Barbora Strýcová.

Los mohl být podle Pály i přívětivější. "Dokázal jsem si představit lehčí skupinu. Moc jsem si nepřál Německo, ale myslím si, že ony nás taky ne, protože jsme s nimi hráli docela dostkrát za poslední dobu a vždycky jsme zvítězili. Ale vždycky to bylo těžké a hodně těsné," komentoval kapitán los v nahrávce pro média.

Jiného vysněného soupeře měl i z posledního koše. "Přál jsem si Maďarsko. Bylo by to lehčí a navíc by bylo hodně lidí, což je vždycky zajímavější. Švýcarsko je velmi těžký soupeř v tom, že Belinda Bencicová se zase dostala vysoko, byla na Turnaji mistryň, je schopná porazit každého na světě. Myslím, že ta skupina je spíš těžší, ale my pro jsme pro Německo a Švýcarsko taky těžký soupeř. Náš cíl musí být postoupit," doplnil Pála.

Podobně hodnotila los čtvrtfinalistka nedávného Australian Open a aktuální světová jedenáctka Kvitová. "Jak na to koukám, tak máme asi nejtěžší skupinu. Hrát s Německem a se Švýcarskem není úplně nejlehčí. Samozřejmě záleží, kdo z hráček přijede. V Německu mají spoustu dobrých hráček, je jedno, jestli přijedou s těmi úplně nejlepšími, nebo ne. Švýcarsko taky máme párkrát za sebou a nikdy to nebylo úplně jednoduché. Věřím, že máme dobrý tým a že se s tím nějakým způsobem popereme," řekla.

Do semifinále postoupí vítězky čtyř skupin. Češky, které se na finálový turnaj dostaly díky divoké kartě, by se v případě postupu utkaly s nejlepším celkem skupiny B. V té jsou loňské finalistky Australanky, Bělorusky a Belgičanky. Češky jsou nejúspěšnějším týmem poslední dekády, od roku 2011 získaly šest ze svých jedenácti trofejí. Pět zbývajících vybojovalo ještě společné Československo. Naposledy Česko vyhrálo Fed Cup v roce 2018.

Loni český tým na trůnu vystřídaly Francouzky, které tak byly nasazeny do čela skupiny A. Los jim přisoudil Rusky a domácí Maďarky. Ve skupině C se utkají týmy Spojených států amerických, Španělska a Slovenska. Všechny duely budou složené ze dvou dvouher a čtyřhry. Nominace budou zveřejněny tři týdny před začátkem finálového turnaje.

Ve finále mezinárodní federace ITF rozdělí 18 milionů dolarů, z toho dvanáct mezi hráčky a šest mezi národní tenisové asociace. Fed Cup stejně jako od loňska mužský Davis Cup opustil formát vyřazovacích bojů na půdě jednoho z družstev. Soutěž žen ale na rozdíl od mužů už podobný systém zažila.

Naposledy se hrály dvě skupiny v Madridu v roce 2001 a titul získaly Belgičanky. V Česku se turnaj konal v roce 1986 a ve slavném finále domácí výběr prohrál s Američankami v sestavě s Martinou Navrátilovou.

Los skupin finálového turnaje tenisového Fed Cupu, který se uskuteční 14. až 19. dubna v Budapešti:

Skupina A: Francie, Rusko, Maďarsko.

Skupina B: Austrálie, Bělorusko, Belgie.

Skupina C: USA, Španělsko, Slovensko.

Skupina D: Česká republika, Německo, Švýcarsko.

 

Právě se děje

Další zprávy