HN: Odvolání Duška z čela drážních odborů bylo podle soudu neplatné

Jaromír Dušek ve volební kampani v roce 2016. Foto: Facebook Jaromíra DuškaJaromír Dušek ve volební kampani v roce 2016. Foto: Facebook Jaromíra Duška

Odvolání Jaromíra Duška z funkce předsedy Odborového sdružení železničářů (OSŽ) před 13 lety bylo neplatné. V úterý o tom rozhodl

Odvolání Jaromíra Duška z funkce předsedy Odborového sdružení železničářů (OSŽ) před 13 lety bylo neplatné. V úterý o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 7. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

Představenstvo organizace odvolalo Duška z čela odborů v září 2007, podle svých kolegů ve vedení zneužíval svoji funkci k osobnímu prospěchu a odbory poškozoval. Podle Duška bylo jeho odvolání v rozporu se stanovami OSŽ a podal žalobu. Odbory nyní řeší, co může rozhodnutí soudu pro jejich organizaci znamenat, podle současného předsedy drážních odborů Martina Malého se odvolají.

Odvolání z funkce předsedy bylo neplatné,“ uvedla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 7 Marie Filippiová. Podle deníku probrala všechny vytýkané skutky a došla k tomu, že se buď nestaly, nebyly závažné, či je Dušek dostatečně vysvětlil. Duška tehdy nahradil Jaromír Pejša.

Rozhodnutí soudu není pravomocné. „Určitě se odvoláme,“ reagoval Malý. Uvedl, že od té doby se konaly tři sjezdy, na nichž si členové odborů zvolili nové vedení. Podle něj by v krajním případě odbory měly Duškovi proplatit ušlou mzdu za dobu od odvolání do nového sjezdu v roce 2009. Podle listu jde ale Duškovi především o očištění, kdy jej odvolání poškodilo v očích veřejnosti.

Dušek tvrdil, že odvolání bylo odvetou. Začal prý poukazovat na to, že jeho kolegové z vedení nehospodárně nakládají s penězi, píše list. Podle Malého bylo Duškovo odvolání důsledkem osobních sporů, které měl s kolegy v nejužším vedení. „Na výzvu soudu jsme se loni bavili o smíru, ale to se vedlo na téma omluvy či uznání zásluh. O penězích jsme se nebavili,“ řekl Malý. Podle něj trval Dušek na omluvě v televizi a nestačila mu nabídka společného vystoupení, kdy sdružení ocení „jeho zásluhy na postavení železničních odborů ve společnosti“.

Dušek po odvolání z čela odborů založil novou odborovou organizaci Svaz odborářů služeb a dopravy. V čele odborářů zorganizoval největší stávku na české železnici v roce 1997. V roce 2013 kandidoval v krajských volbách za Zemanovce a stal se radním Pardubického kraje pro dopravu. Před třemi lety v krajských volbách neuspěl, sdružení Osobnosti Pardubického kraje, kde byl lídrem, získalo tři procenta hlasů. „Nyní jsem v důchodu, ale samozřejmě ho mám nyní nižší, než kdyby mě nesesadili,“ sdělil listu.

ČTK

 

Tagy Jaromír Dušek Odborové sdružení železničářů
70 komentářů